της Ιωάννας Ηλιάδη
Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών Αρμένιων και Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Παρατηρητές που γνωρίζουν καλά την περιοχή εκτιμούν πως η Ρωσία ανοίγει νέο μέτωπο στην Τουρκία, με την ανοχή των ΗΠΑ. Φαίνεται ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να “κοντύνει” τον Ερντογάν χτυπώντας τον ακριβώς εκεί που πονάει: στην ηγεμονική του εικόνα.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει ένα συμβολισμό. Είναι η περιοχή που έχει “σπάσει τα μούτρα της” η Τουρκία και δεν κατάφερε να αποδειχθεί κυρίαρχη στις τουρκογενείς περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Μετά την κατάρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το Ναγκόρνο Καραμπάχ έγινε πηγή διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Από την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε το 1994, το μεγαλύτερο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και διάφορες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν γύρω του (συνολικά περίπου το 14% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν) παραμένουν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ εχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την Ρωσία όσο και για την Τουρκία. Πολύ μεγαλύτερη σημασία, από όσο έχει η Συρία, στην οποία ήδη συγκρούστηκαν.
Το Αζερμπαϊτζάν είναι η μεγάλη φιλότουρκη – τουρκογενής δημοκρατία της περιοχής, Οι Αζέροι είναι Τούρκοι, στην καταγωγή και στη συνείδηση. Η διαχείριση της εικόνας που τίθεται για την Τουρκία είναι πολύ πιο βαθιά, καθώς, σε αντίθεση με την Συρία και τους Άραβες συμμάχους της, οι Αζέροι έχουν το “ομόαιμο” πέραν του “ομόθρησκου” με την Τουρκία.
Η Τουρκία λοιπόν καλείται τώρα να διαχειριστεί τη δημόσια ηγεμονική της εικόνα στην περιοχή.
Σε μια περιοχή που βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, η οποία προασπιζόμενη την ομόθρησκη Αρμενία στον προηγούμενο πόλεμο, είχε δηλώσει πως τα αρμενικά σύνορα είναι και ρωσικά.
Το τραύμα στην εικόνα της Τουρκίας ήταν τεράστιο και η ταπείνωσή της ισχυρή.
Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, δείχνει να είναι πόλεμος δι’ αντιπροσώπων μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, αλλά εάν γιγαντωθεί, δεν αποκλείεται να εμπλακούν και οι δυο μεγάλες δυνάμεις και να οδηγηθούμε σε μια αναμέτρηση Ρωσίας – Τουρκίας στην περιοχή, εκτιμούσαν αναλυτές.
Ο χρόνος θα δείξει…