Αντιπυραυλική άσκηση ανακοίνωσαν πώς θα πραγματοποιήσουν στα τέλη Μαρτίου στην Πολωνία οι ΗΠΑ σε συνεργασία με το Στρατό της χώρας την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν έτοιμος να διατάξει χρήση των πυρηνικών δυνάμεων σε περίπτωση που υπήρχε στρατιωτική δράση απέναντι στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Η ενέργεια αυτή των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και όχι μόνο σε κοινή αντιπυραυλική άσκηση στην Πολωνία, στα σύνορα δηλαδή με την Ρωσία, αναμένεται να αναζωπυρώσει και πάλι το κλίμα αναφορικά με την Ουκρανική κρίση, αφού αποδεικνύεται ποιες ήταν εξ’ αρχής οι προθέσεις της Ουάσιγκτον.
Ήδη, η Μόσχα απαντά με μεγάλες ασκήσεις στα δυτικά και νότια της χώρας με την εμπλοκή 8.000 Ρώσων στρατιωτών, ενώ σαφές είναι και το μήνυμα που έστειλε και στη Μαύρη Θάλασσα όπου πραγματοποιεί ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και τουρκικών πλοίων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει και το ρωσικό αμυντικό πόρταλ Sputnik.com «οι ΗΠΑ και οι πολωνικές δυνάμεις θα προβούν σε μια αντιπυραυλική άσκηση αργότερα αυτό το μήνα, η οποία περιλαμβάνει την συμμετοχή μιας συστοιχίας πυραύλων Patriot και την συμμετοχή της 3ης Αντιαεροπορικής Ταξιαρχίας της Πολωνίας».
Περίπου 100 Αμερικανοί στρατιώτες καθώς και 30 οχήματα θα συμμετάσχουν στην κοινή στρατιωτική άσκηση, που αποτελεί μέρος του σχεδίου «Atlantic Resolve», σύμφωνα με το ανακοινωθέν.
Επιπλέον, αμερικανικά άρματα μάχης τύπου Abrams , από κοινού με το προσωπικό, δύο ομάδων Αμερικανών αλεξιπτωτιστών θα φτάσουν στην εσθονική πόλη Tapa στο τέλος αυτής της εβδομάδας, για να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις με την επωνυμία «SIIL 2015».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη μεταφέρει πάνω από 120 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Abrams και των τεθωρακισμένων οχημάτων Bradley στη Λετονία, από την Δευτέρα.
Το σχέδιο «Atlantic Resolve» φέρεται να σχεδιάστηκε για να καθησυχάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας την δυνατότητα «αποτροπής της περιφερειακής επιθετικότητας της Ρωσίας, στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».
Το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία του κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ρωσίας, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης. Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι αναμειγνύεται στις υποθέσεις της Ουκρανίας με άκομψο τρόπο.
Η απάντηση της Μόσχας είναι πώς δεν εμπλέκεται στην κατάσταση στην Ουκρανία, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την συσσώρευση επίλεκτων δυνάμεων του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων της και την ίδια στιγμή κρατά σε ετοιμότητα και εγρήγορση όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις, μεταξύ των οποίων τις στρατηγικές και τις πυρηνικές.