Οικονομικό το δέλεαρ ή θύματα της προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους; Όποιος και να είναι ο λόγος που τους έχει ωθήσει να μετατραπούν σε αιμοδιψείς δολοφόνους, πάνω από 25.000 είναι οι ξένοι μαχητές που έγιναν τζιχαντιστές στο πλευρό του Τζιχάντι Τζον και των υπόλοιπων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό ξένων μαχητών που έχει σημειωθεί ιστορικά, ενώ όπως εξηγείται το ποσοστό των «αφίξεων» από το εξωτερικό άγγιξε το 70% ανάμεσα στα μέσα του 2014 και τον Μάρτιο του 2015.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πρόκειται για μαχητές που προέρχονται από 100 διαφορετικές χώρες από ολόκληρο τον κόσμο, όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, η Γαλλία και η Ρωσία. Ωστόσο, πολλοί είναι όσοι προέρχονται από τις Μαλδίβες, τη Φινλανδία, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών αρχικά πολέμησαν με την οργάνωση Αλ Νούσρα πριν «περάσουν» στο Ισλαμικό Κράτος ταξιδεύοντας σε Συρία και Ιράκ.
Το συγκλονιστικό είναι ότι ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «διεθνές σχολείο τρομοκρατών» τις θέσεις των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία όπου οι ξένοι μαχητές μαθαίνουν να εκτελούν τις εντολές της οργάνωσης φέροντας εις πέρας τα φονικά πλάνα των τρομοκρατών.
Την ίδια στιγμή, ενεργοί τζιχαντιστές βρίσκονται στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη, τη Λιβύη, το Πακιστάν, αλλά και τη Σομαλία και τις Φιλιππίνες.
Όπως είπαν οι αξιωματούχοι που συνέταξαν την έκθεση οι τζιχαντιστές «αποτελούν άμεση και μακροχρόνια απειλή και πρόβλημα παγκόσμιας ασφάλειας που επείγει και είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί».
Μάλιστα, εξήγησαν πως με τα ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει η πιθανότητα ένας άνθρωπος από οποιαδήποτε χώρα να πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, τη στιγμή που οι ενέργειες τρομοκρατίας αυξάνονται με επιθέσεις που «στοχεύουν σε ξενοδοχεία, δημόσιους χώρους».
Τόνισαν δε, ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα ώστε να σταματήσει η τρομοκρατική απειλή.