Ο Χένρι Κίσινγκερ, το «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και ο άνθρωπος που με ωμό και κυνικό τρόπο εξέφραζε τα αμερικανικά συμφέροντα προχώρησε σε μία παραδοχή όσον αφορά στη Μέση Ανατολή: «Η Ρωσία με τον πόλεμο στη Συρία κατάφερε να εκτοπίσει τις ΗΠΑ από μία περιοχή στην οποία κυριαρχούσαν κάποτε εξ ολοκλήρου».
Την συγκλονιστική αυτή επισήμανση την έκανε με άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal μόλις την περασμένη Παρασκευή και σαν να μην έφτασε αυτό, ο άνθρωπος που ξέρει όσο λίγοι την Μέση Ανατολή (στην Ελλάδα είναι γνωστός για τα παιχνίδια με την Κύπρο και το Αιγαίο υπέρ της Τουρκίας) επί της ουσίας επισήμανε πώς η Ουάσιγκτον με τον ISIS έπαιξε και έχασε.
«Η καταστροφή του ISIS αυτή τη στιγμή είναι πιο επείγουσα από την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ», σημειώνει και προσθέτει πώς η παρέμβαση της Ρωσίας στη Συρία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης στη Μέση Ανατολή. Με δύο λέξεις αποδομεί πλήρως την εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον στη διακεκαυμένη αυτή ζώνη.
Στο άρθρο του με τίτλο «μια διέξοδος στην υπό κατάρρευση Μέση Ανατολή» ο Χένρι Κίσινγκερ σημειώνει πώς η δημιουργία του ISIS και η δράση του στη Λιβύη, την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ εξελίσσεται πλέον σε έναν αδυσώπητο εχθρό κατά της καθιερωμένης παγκόσμιας τάξης και αποσκοπεί να αντικαταστήσει το διεθνές σύστημα με μία ισλαμική αυτοκρατορία.
«Αν και οι ΗΠΑ κυριάρχησαν στην περιοχή μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1973, η Ουάσιγκτον τώρα κινδυνεύει να χάσει κάθε δυνατότητα να διαμορφώνει τα γεγονότα στην περιοχή», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Κίσινγκερ, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στην ασαφή στρατιωτική προσπάθεια των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ως όχημα για την προώθηση των συμφερόντων τους τον ISIS.
Πλέον όμως φαίνεται πώς είναι αργά για τις ΗΠΑ, αφού η Ρωσία έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι και είναι αποφασισμένη όχι να μείνει στη Συρία, αλλά να «καθαρίσει» την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και μέχρι την Αφρική από τις τρομοκρατικές οργανώσεις που ενίσχυσαν οι ΗΠΑ.
«Η Ρωσία ενισχύσει την παρουσία της εκμεταλλευόμενη τις αντικρουόμενες και συγκεχυμένες πολιτικές των ΗΠΑ», λέει ο Κίσινγκερ και πλέον έχει το πάνω χέρι στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής που ήταν και ο στόχος της. Υποστηρίζει ότι δεν μπαίνει στα ιδεολογικά χωράφια η Μόσχα που «παίζονται» μεταξύ των σιιτών που υποστηρίζονται από το Ιράν και των σουνιτών που υποστηρίζονται από την Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία.
Κατά τον Χένρι Κίσινγκερ, το Ιράν είναι μια ιμπεριαλιστική δύναμη που επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της με την υποστήριξη της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, καθώς και μη κρατικών φορέων, όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο και οι Χούτις στην Υεμένη. «Τα σουνιτικά κράτη πιέζουν για την ανατροπή του Άσαντ, διότι φοβούνται τα ιρανικά σχέδια περισσότερο από τον ISIS», δηλώνει.
Εν τω μεταξύ, ο Κίσινγκερ υποστήριξε ότι, οι ΗΠΑ με την επίτευξη της συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν κόντρα στους συμμάχους τους (προφανώς εννοεί το Ισραήλ) κατά κάποιο τρόπο συναινεί στην ιρανική ηγεμονία» στο σουνιτική Μέση Ανατολή.
Ο ίδιος προειδοποιεί πώς η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν δεν έχει καμία σχέση με τις τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας στις αρχές του 1970 προειδοποιώντας πώς τότε Ουάσιγκτον και το Πεκίνο είχαν συγκλίνοντες στόχους, ιδίως όσον αφορά τη Σοβιετική Ένωση, ενώ σήμερα Ουάσιγκτον και Τεχεράνη παραμένουν ριζικά αντίθετες.