Η αιφνιδιαστική κίνηση της Ρωσίας να αρχίσει την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα ρήγμα με το βασικό της σύμμαχο, το Ιράν.
Το Ιράν θέλει να διατηρήσει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ στην εξουσία, ακόμη και αν η Ρωσία δείχνει να χάνει την υπομονή της με την αδιαλλαξία του, γράφει το πρακτορείο Bloomberg.
O Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαιρέτισε την απόφαση της Ρωσίας ως “θετικό σημάδι” όσο αφορά την κατάπαυση του πυρός που βρίσκεται πλέον στην τρίτη βδομάδα. Ωστόσο η φιλο-ιρανικές περιφερειακές εφημερίδες, αναφέρουν οτι η αποφαση αυτη θέτει σε κίνδυνο τις νίκες του συριακού στρατού και μπορεί να αναγκάσει το Ιράν να αποσύρει τις δικές του δυνάμεις.
Όπως δήλωσε ο εμπειρογνώμονας Ράζαμπ Σάφαροβ, επικεφαλής του Κέντρου Σύγχρονων Ιρανικών Σπουδών στη Μόσχα, ο οποίος έχει στενές επαφές με την ιρανική κυβέρνηση, η κίνηση αυτη “ήταν έκπληξη για το Ιράν”. “Είναι σαφές ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων θα αποδυναμώσει τη θέση του Μπασάρ αλ-Άσαντ στις μελλοντικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση.”
Ενώ η στηριζόμενη απο το Ιράν πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ μάχεται στο πλευρό του Ασάντ, η εισαγωγή των αεροπορικών αεροσκαφών τον περασμένο Σεπτέμβριο επέτρεψε στο στρατό της Συρίας να ανακάμψει στην πενταετές σύγκρουση που φαινόταν ότι θα έχανε.
Η αυξανόμενη εστίαση της Μόσχας στη διπλωματία μπορεί τώρα να τοποθετήσει μια σφήνα μεταξύ των συμμάχων, δήλωσαν αναλυτές, με το Ιράν να τάσσεται κατά στην αποδυνάμωση του Άσαντ προκειμένου να διασφαλίσει την επιρροή του στη Συρία.
Επιπλέον Σύροι αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα As-Safir στον Λίβανο, ότι η ρωσική αποχώρηση εξέπληξε τη Δαμασκό και επιπλέον έγινε σε μια περίοδο που οι κυβερνητικές δυνάμεις ήταν κοντά στην ανακάταληψη της Παλμύρα, το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την ιστορική πόλη τον περασμένο Μάιο. Οι αξιωματούχοι επέκριναν τη μερική εκεχειρία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η οποία είπαν οτι είχε μειώση την πίεση στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Ο Σαλέμ αλ-Μουσλέτ, επικεφαλής εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ρωσία αποφάσισε να τερματίσει την άνευ όρων υποστήριξή της προς τον Άσαντ. “Αν υπάρχει πραγματική πίεση, οι διαπραγματεύσεις αυτές κάτι θα πετύχουν”, δήλωσε ο αλ-Μουσλετ σε συνέντευξή του στη Γενεύη.
Ωστόσο ακόμη επικρατέι σκεπτικισμός στην Δύση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg. Ο Πίτερ Γουέστμακοτ, πρώην πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν ο Πούτιν αποφάσισε οτι έχει εκπληρώσει την αποστολή του να στηρίξει τον Άσαντ για να παραμείνει ο “κυρίαρχος παίκτης στο μέλλον” ή αν έχει ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο για να αποφύγει ενα καταστροφικό σενάριο τύπου Βιετνάμ.
“Εμείς ειλικρινά δεν ξέρουμε αν αυτή είναι μια πράξη πίστης και πραγματικής δέσμευσης στη διεθνή διαδικασία”, δήλωσε Γουέστμακοτ στο Bloomberg χθες, Τρίτη.
Ανώτατος ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη ότι κάποιες αεροπορικές επιθέσεις θα συνεχιστούν στη Συρία.
Ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των στρατιωτικών υποδομών θα παραμείνει, συμπεριλαμβανομένων ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στο Ταρτούς και στη Λατάκια, η μείωση των περιουσιακών στοιχείων θα περιορίσει τις επιθετικές στρατιωτικές ικανότητες της Ρωσίας στη Συρία, δήλωσε το Eurasia Group.
Η ανησυχία του Ιράν είναι ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο κάποιου «ριζοσπαστικου» αποτελεσματος στη Συρία, δήλωσε ο Σαφαροβ, ο φιλο-ιρανικός ειδικός στη Μόσχα. “Για το Ιράν, μια Συρία χωρίς τον Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν είναι Συρία”, πρόσθεσε.