Ο Μοχάμεντ Μπαζιανί (Mohammed Baziani), Κούρδος σουνίτης πολιτικός, πρόεδρος του κεντροδεξιού πολιτικού κόμματος «Κίνημα για τη Μεταρρύθμιση και την Ανάπτυξη» -ιδεολογικά δηλώνουν φιλελεύθεροι ισλαμιστές (υπάρχουν και τέτοιοι)- είπε μιλώντας στο BasNews ότι ΗΠΑ και Ισραήλ σχεδιάζουν να διαμελίσουν το Ιράκ σε τέσσερα διαφορετικά κράτη.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει από παλιά σχέδιο του Ισραήλ για τον διαμελισμό του Ιράκ και άλλων κρατών της Μέσης Ανατολής.
Για τον Μπαζιανί και όλους τους σουνίτες μουσουλμάνους, εάν κάποιο έθνος της Μέσης Ανατολής διεκδικήσει την ανεξαρτησία του, όπως Κούρδοι, Ασσύριοι, Τουρκμένοι, Ρωμηοί, Αλαουίτες, Σιίτες, Δρούζοι, Αραμαίοι, Συριάνοι, τότε από πίσω πάντα θα κρύβεται κάποιο «ισραηλινό σχέδιο». Η γνωστή καραμέλα των τρελών, «για όλα φταίει το Ισραήλ», για να δικαιολογούν τα δικά τους εγκλήματα και συνάμα να φανατίζουν τους αμόρφωτους αραβικούς όχλους.
Ο Μπαζιανί είπε, ότι το 1983 οι Ισραηλινοί διεξήγαγαν μια εκτεταμένη μελέτη και κατέληξαν ότι εάν διαμελίζονταν οι γειτονικές τους χώρες σε μικρότερα κράτη, θα εξασφάλιζε το Ισραήλ ασφάλεια και η περιοχή σταθερότητα.
Ο Μπαζιανί επιμένει ότι οι ΗΠΑ τώρα υλοποιούν αυτό το σχέδιο, δηλαδή του διαμελισμού του Ιράκ σε τέσσερα μέρη, όπου ένα από αυτά θα είναι το Κουρδιστάν.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα δημιουργηθούν ακόμα ένα σουνιτικό κράτος (δυτικό Ιράκ) και ένα σιιτικό κράτος (ανατολικό Ιράκ), ενώ η Βαγδάτη θα γίνει μια ανεξάρτητη πόλη – κράτος.
«Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επίσης πιστεύει ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν πέτυχε στο Ιράκ και η χώρα πρέπει να διαιρεθεί και οι Κούρδοι, επιτέλους, να ιδρύσουν μια δική τους ανεξάρτητη πατρίδα», ανέφερε ο Μπαζιανί. (Γιατί πάντα ένα καλό σενάριο συνωμοσίας θέλει και έναν Κίσινγκερ μέσα για να «δέσει» το γλυκό).
Ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ή όχι «εβραϊκό σχέδιο» ή κάποια άλλη «σκοτεινή συνωμοσία», η αλήθεια είναι ότι τα σημερινά αραβικά κράτη στη Μέση Ανατολή προέκυψαν μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι τότε ήταν κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταλύθηκε, οι επαρχίες της στη Μέση Ανατολή μοιράστηκαν μεταξύ των Άγγλων και των Γάλλων.
Άγγλοι και Γάλλοι δεν χώρισαν τη Μέση Ανατολή και τη Μεσοποταμία σύμφωνα με τα έθνη που την κατοικούσαν αλλά με τα δικά τους συμφέροντα.
Δημιούργησαν λοιπόν μια σειρά από κράτη – προτεκτοράτα, τα οποία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πήραν την ανεξαρτησία τους και είναι τα ίδια που σήμερα καταρρέουν.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Συρίας και του Ιράκ (η Συρία ήταν γαλλικό προτεκτοράτο και το Ιράκ βρετανικό), δεν λήφθηκαν υπόψιν ούτε οι Κούρδοι, ούτε οι Ασσύριοι, οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής. Δημιουργήθηκαν δύο αραβικά κράτη, όπως συνέφεραν τους Γάλλους και τους Βρετανούς.
Οι Κούρδοι, ως μουσουλμάνοι, τη «γλίτωσαν» τη μαζική γενοκτονία από Άραβες και Τούρκους, οι Ασσύριοι όμως, που είναι χριστιανοί, από εκεί που αποτελούσαν το 25% των κατοίκων του Ιράκ μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα δεν είναι ούτε το 5% (μονοφυσίτες και καθολικοί μαζί).
Το ίδιο και στη Συρία, όπου το αραβικό κράτος «καπέλωσε» τις μειονότητες των αρχαίων αυτοχθόνων λαών.
Εάν ο Άσαντ ήταν «ανεκτικός» προς τις μειονότητες, αυτό οφειλόταν ότι και ο ίδιος είναι μειονοτικός στο θρήσκευμα, ως Αλαουίτης, και απέναντί του είχε πάντα την απειλή του ακραίου σουνιτικού Ισλάμ, το οποίο είχε εξεγερθεί και τη δεκαετία του 1980 ενάντια στον πατέρα του, αλλά επειδή τότε κανείς δεν τόλμησε να βοηθήσει τους ισλαμιστές «απέξω», ο πατέρας Άσαντ τους συνέτριψε, κάτι που δεν επαναλήφθηκε με την εξέγερση του 2011, που οι ισλαμιστές υποστηρίχτηκαν από ξένες δυνάμεις.
Εάν λοιπόν ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσει η Μέση Ανατολή είναι ο καθένας να δημιουργήσει το δικό του κράτος, ξέχωρα από τους Άραβες, ας γίνει.
Η ιστορία απέδειξε, εξάλλου, ότι όλοι αυτοί μαζί δεν μπορούν να συμβιώσουν και ότι ο «πολυπολιτισμός» της Μέσης Ανατολής ήταν απλά μια χύτρα που σιγόβραζε και έσκασε το 2011 στην πιο φριχτή μορφή πολέμου, του θρησκευτικού πολέμου.