Γράφει ο Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ
Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) αποτελεί από την ίδρυση της το 1974 το πολιτικό κόμμα των μεγάλων εθνικών στρατηγικών επιλογών και την παράταξη της εθνικής ευθύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι την εμπιστεύεται ακόμα ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος όταν το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ υπέστη πολιτική καθίζηση υπό το βάρος της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας από το 2010 μέχρι και σήμερα.
Το 2018 θα αποτελέσει κομβικό έτος για την επίλυση του Σκοπιανού ζητήματος με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον προσεχή Ιούλιο. Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ορθά επισήμανε πως αναμένει από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) να συμφωνήσουν σε μία ενιαία κυβερνητική θέση για το θέμα της ονομασίας της γείτονος χώρας. Διαφορετικά αν οι ΑΝΕΛ δεν στηρίξουν την προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητική πρόταση (η οποία θα περιλαμβάνει την χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παράγωγά του) τίθεται ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης και θα πρέπει η κυβέρνηση να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Γνώμη του γράφοντος είναι ότι η ΝΔ θα πρέπει εμφατικά να τονίσει ότι η εθνική γραμμή έχει ήδη οριστεί από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2007 και εφαρμόστηκε στην πράξη με το βέτο που έθεσε ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008. Ποια είναι αυτή η εθνική γραμμή; Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) για κάθε χρήση (εσωτερική και διεθνή) και έμπρακτη εγκατάλειψη των αλυτρωτικών επιδιώξεων των Σκοπίων. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου ορίστηκε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδος, και όχι όνομα επιλογής της γείτονος συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής ονομασίας FYROM, αποτελεί προϋπόθεση για πιθανή πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η προάσπιση του κεκτημένου του Βουκουρεστίου αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα και η ΝΔ ως το πολιτικό κόμμα που χάραξε αυτή την εθνική γραμμή δεν θα πρέπει να υποχωρήσει από αυτή.
[irp posts=”167859″ name=”Ο Βενιζέλος για κυβέρνηση και Σκοπιανό”]
Είναι γεγονός πως οι ΗΠΑ ως ηγέτιδα δύναμη του ΝΑΤΟ επιθυμεί διακαώς την ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία προκειμένου να επιτύχει, μεταξύ άλλων, την ανάσχεση της Ρωσικής και Κινεζικής επιρροής στα Βαλκάνια. Η επιδίωξη αυτή των ΗΠΑ αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό διαπραγματευτικό αποτέλεσμα. Η Ελληνική κυβέρνηση (με τη στήριξη της ΝΔ) θα πρέπει να καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις για υποχωρήσεις όχι προς τη χώρα μας που είναι πιστή σύμμαχος και πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 αλλά προς τα Σκόπια.
Η εθνική ευθύνη της ΝΔ συνίσταται στην υπεράσπιση της δικής της πολιτικής ως κυβέρνησης έτσι ώστε να αποφευχθεί η υιοθέτηση μίας λύσης του Σκοπιανού ζητήματος επιζήμιας για τα εθνικά μας συμφέροντα. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονίσει στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή τους ονομασία FYROM, γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ανατροπή του κεκτημένου του Βουκουρεστίου. Η ΝΔ υποστηρίζει ένθερμα και ορθά κατά τη γνώμη του γράφοντος την ένταξη των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Η ένταξη όμως αυτή θα πρέπει να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την Ελληνική πλευρά. Η προτεραιότητα που δίνουν οι ΗΠΑ για επίσπευση της ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ αποτελεί μία μοναδική διαπραγματευτική ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με γνώμονα την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να διστάσει, αν παραστεί ανάγκη, να επαναλάβει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2018 αυτό που με γενναιότητα έπραξε ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός της Ελλάδος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.