Όπως δημοσιεύει η έγκυρη και ευρείας κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), έχουν υποστηρίξει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν επέτρεψε να διερευνηθεί ο ρόλος της Τουρκίας στην αποστολή τοξικού αερίου σαρίν, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά αμάχων στη Συρία το 2013 και στην οποία πάνω από 1.300 Σύριοι σκοτώθηκαν.
Οι βουλευτές του CHP Eren Erdem και Ali Şeker οργάνωσαν μια συνέντευξη τύπου στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη, με την οποία ζήτησαν την έρευνα για την διακοπή της εξέτασης σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στην προμήθεια φυσικού αερίου σαρίν, που χρησιμοποιήθηκε στη χημική επίθεση εναντίον άμαχου πληθυσμού και στην παράδοσή του στην τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIL), για να καταστεί δυνατή η επίθεση.
Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο Erdem δήλωσε ότι το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στα Άδανα ξεκίνησε έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι το σαρίν στάλθηκε στη Συρία από την Τουρκία μέσω διαφόρων επιχειρηματιών. Απαγγέλθηκε κατηγορητήριο με κατηγορίες που στόχευαν στην κυβέρνηση.
“Η MKE [Τουρκική Μηχανική και Χημική Βιομηχανία] είναι επίσης ένας παράγοντας που αναφέρεται στο φάκελο της έρευνας. Εδώ είναι το κατηγορητήριο. Όλες οι λεπτομέρειες για το πώς το σαρίν αγοράστηκε στην Τουρκία και παραδόθηκε στους τρομοκράτες, μαζί με ηχητικές εγγραφές, είναι μέσα στον φάκελο”, δήλωσε ο Erdem, ενώ κουνούσε και επιδείκνυε τον φάκελο (βλ. φωτογραφία).
Ο Erdem σημείωσε επίσης ότι το γραφείο του εισαγγελέα διεξήγαγε λεπτομερείς τεχνικούς ελέγχους και διαπίστωσε ότι ένας μαχητής της Αλ-Κάιντα, ο Hayyam Kasap, απέκτησε το σαρίν, προσθέτοντας: «μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες αποκαλύπτουν τη διαδικασία της προμήθειας του φυσικού αερίου σε συγκεκριμένες διευθύνσεις, καθώς και τη διαδικασία της προμήθειας των ρουκετών που θα πυροδοτούσαν τις κάψουλες που περιέχουν το τοξικό αέριο. Ωστόσο, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία, δεν υπήρξε καμία σύλληψη για την υπόθεση. Δεκατρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου της έρευνας, αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι καταπολεμά την τρομοκρατία”, σημείωσε ο Erdem.
Πάνω από 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αερίου σαρίν στην Γούτα και πολλές άλλες συνοικίες κοντά στη συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού τον Αύγουστο του 2013, με τη δύση να κατηγορεί αμέσως το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και την Ρωσία να υποστηρίζει ότι ήταν προβοκάτσια, που στόχευε στο να καταστήσει δυνατή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία.
Ο σκοπός της επίθεσης φέρεται να είναι η πρόκληση μιας στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στη Συρία που θα ανέτρεπε το καθεστώς του Άσαντ, κάτι που ήταν απόλυτα σύμφωνη με την πολιτική ατζέντα του τότε Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Şeker μίλησε μετά τον Erdem, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παραπλάνησε το κοινό σχετικά με το θέμα, ισχυριζόμενη ότι το σαρίν δόθηκε από τη Ρωσία. Ο σκοπός ήταν, σύμφωνα με τον Şeker, να δημιουργηθεί η αντίληψη ότι “Ο Άσαντ σκοτώνει τον λαό του με σαρίν και ότι απαιτείται μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία.”
Τόνισε, επίσης, ότι όλα τα αρχεία και τα στοιχεία από την έρευνα δείχνουν ένα έγκλημα πολέμου, που διαπράχθηκε εντός των συνόρων της Τουρκικής Δημοκρατίας.
“Η έρευνα δείχνει σαφώς ότι οι άνθρωποι που διακίνησαν λαθραία τις χημικές ουσίες που απαιτούνται για την προμήθεια σαρίν δεν αντιμετώπισαν καμία δυσκολία, αποδεικνύοντας ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ήταν ενήμερες για τις δραστηριότητές τους. Ενώ αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να είναι στη φυλακή για τις παράνομες πράξεις τους, ούτε ένα άτομο είναι στη φυλακή. Οι πρώην πρωθυπουργοί και ο υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την αμέλειά τους στο συμβάν, σχολίασε ο Şeker περαιτέρω.
Ο Erdem πρόσθεσε επίσης ότι θα ξεκινήσει μια μήνυση κατά παντός υπευθύνου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις μη δίωξης, όσων δεν εμπόδισαν τη μεταφορά των χημικών ουσιών και αυτών που διέταξαν πρώτα τη σύλληψη των υπόπτων, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ωστόσο, ο Erdem δεν είναι ο μόνος που έχει κατηγόρησε την Τουρκία για πιθανή εμπλοκή στην επίθεση του φυσικού αερίου. Ο βραβευμένος με το βραβείο Πούλιτζερ δημοσιογράφος Seymour Hersh υποστήριξε τα ίδια σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε το 2014, ότι δηλαδή πίσω από την επίθεση ήταν η MIT, μαζί με εξτρεμιστικές ομάδες της Συρίας, που αγωνίζονται κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Στο άρθρο του, Hersh δήλωσε ότι ο Άσαντ δεν ήταν πίσω από την επίθεση, όπως ισχυρίζονταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αλλά ότι η συνεργασία της Τουρκίας με την αντιπολίτευση της Συρίας προσπαθούσε να προκαλέσει μια επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία, προκειμένου να καταρρεύσει το καθεστώς Άσαντ.