Έκτακτα μέτρα δημοσιονομικού κόστους 2,3 δις πρότεινε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας με αιχμή επιχειρήσεις, σχολεία και νοικοκυριά.

Στην δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό:

1. Μέτρα για σχολεία

– Μαζικά τεστ και πρόγραμμα χορήγησης υπολογιστών και υποδομής στους μαθητές

2. Επιχειρήσεις- εργαζόμενους

– Να αναλάβει το μισθολογικό κόστος του δώρου των Χριστουγέννων των ιδιωτικών υπαλλήλων το Κράτος, ούτως ώστε και οι εργαζόμενοι να το λάβουν ολόκληρο και να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις

3. Νοικοκυριά

-Υλοποίηση της πρότασης για επίδομα έκτακτης ανάγκης, που αφορά 1,9 εκατ. νοικοκυριά με δημοσιονομικό κόστος 900 εκατ

Επ αυτού δε, ο κ. Τσίπρας είπε : “Έχετε χρήματα. Υπάρχουν 37 δις στα δημόσια Ταμεία. Εμείς σας τα αφήσαμε κι εσείς τα διατηρήσατε”.

Επιβεβλημένη η καραντίνα

Ο κ. Τσίπρας, κατά την δευτερολογία του, πήρε σαφή θέση και για το lockdown:

“Η καραντίνα είναι κατανοητή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ που φτάσαμε αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει τρόπος να εκφράσουν κόμματα, πολίτες και φορείς τα πολιτικά τους αιτήματα”, ανέφερε και επανέφερε το αίτημά του για δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της επιτροπής των επιστημόνων:

“Θα καταθέσετε τα πρακτικά της επιτροπής για να μάθουμε κι εμείς επιτέλους τι σας πρότειναν οι επιστήμονες και τι κάνατε εσείς; Ήταν σύμφωνοι η γνώμη τους να ανοίξουν τον τουρισμό όπως το κάνατε; όπως ανοίξατε τα σχολεία; για τα ΜΜΜ και την πληρότητα στα πλοία; να μας πείτε εσείς που επιρρίπτετε διαρκώς την ευθύνη στους νέους τι σας είπαν για τα γηροκομεία και τις δομές μεταναστών;”