Έπειτα από αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη, η Ελλάδα προχωρά στην εφαρμογή μιας συστημικής λύσης για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά κρίσιμου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της Kυβέρνησης για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ και το μόνο που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση αύριο στις Βρυξέλλες, στο συνέδριο του Single Resolution Board.
Ακόμα, σημαντικό είναι ότι βάσει σχεδιασμού οι τράπεζες θα «ξεφορτωθούν» σχεδόν το 40% των «κόκκινων» δανείων χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι.
H απόφαση για την τελική έγκριση του «Ηρακλή» από την Κομισιόν θεωρούνταν ειλημμένη, καθώς η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα διαμόρφωσε ένα κλίμα στην αγορά το οποίο επιτρέπει την εφαρμογή του σχεδίου ακόμη και χωρίς να έχει αναβαθμιστεί το ελληνικό αξιόχρεο στην υψηλότερη επενδυτική κατηγορία αξιολογήσεων.
Αναφορικά με την υπάρχουσα κατάσταση χαρακτηριστικό είναι ότι το τέλος του 2018 ο μέσος όρος «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα ξεπερνούσε το 43%, ενώ στην Ευρώπη διαμορφωνόταν στο 3,4%, στις ΗΠΑ στο 1,1% και στην Ιαπωνία στο 1,2%.