Δευτέρα, 31 Αυγούστου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική Featured

Aλέξης Πατέλης: Tο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές – Ήρθε η ώρα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός

TechTeam από TechTeam
07/12/2022 08:13
σε Featured, HOT NEWS, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
74
SHARES
157
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

«Όταν η κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία το 2019 το μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία της Ελλάδας ήταν το λεγόμενο επενδυτικό κενό, ότι η χώρα μας δεν έκανε πολλές επενδύσεις πολλά χρόνια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη που θέλαμε όλοι. Το πρόβλημα γινόταν πιο δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εσωτερικές αποταμιεύσεις ήταν αρνητικές και άρα για να καλύψουμε το κενό έπρεπε να εισρεύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό» είπε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο συνέδριο για την οικονομία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις φέτος θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση» πρόσθεσε.

Οι τρεις πλευρές του οικονομικού σχεδίου
Στη συνέχεια είπε ότι το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν ένα τρίγωνο και αναφέρθηκε στις τρεις πλευρές του.

«Η πρώτη ήταν το δημοσιονομικό μείγμα, το ότι οι φόροι είχαν αυξηθεί πολύ, στην εργασία και το κεφάλαιο και αυτό ήταν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη. Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να βρει τον δημοσιονομικό χώρο αλλά και την ευκαιρία, που δόθηκε με τον κορονοϊό, να αλλάξει αυτό το μείγμα στο πλαίσιο βέβαια της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας» είπε σημειώνοντας ότι έχουμε δει σημαντικές μειώσεις φόρων, ειδικά στην εργασία την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σχεδόν 5 μονάδες, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κλπ και στο κεφάλαιο τη μείωση του εταιρικού φόρου στο 22%, του φόρου μερισμάτων στο 5% κλπ.

«Η δεύτερη πλευρά του τριγώνου της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει σχεδόν 400 νομοσχέδια. Η κυβέρνηση δεν έχει απωλέσει τον μεταρρυθμιστικό της οίστρο παρόλο που βρισκόμαστε μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές. Για τις επενδύσεις ήταν πολύ σημαντικές οι παρεμβάσεις στην ενέργεια, η απλοποίηση των αδειών για τις ΑΠΕ, η ψηφιοποίηση» σημείωσε.

«Η τρίτη πλευρά του τριγώνου είναι οι τράπεζες. Το 2019 το τραπεζικό σύστημα ήταν ένας παράγοντας συστημικής αστάθειας διότι τα κόκκινα δάνεια ήταν περίπου το μισό χαρτοφυλάκιο και φυσικά δεν μπορούσε να υπάρξει πιστωτική επέκταση όταν τα μισά υφιστάμενα δάνεια παρέμεναν κόκκινα» πρόσθεσε ο κ. Πατέλης.

«Ηρακλής»
Επισήμανε ότι με την βοήθεια του σχεδίου «Ηρακλής» οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό. «Επίσης ο νόμος για τη δεύτερη ευκαιρία για πρώτη φορά δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των ιδιωτικού χρέους και πτώχευσης στη χώρα μας. Κάτι που δεν υπήρχε πριν και σήμερά έχουμε τον λεγόμενο εξωδικαστικό συμβιβασμό στον οποίο μπορεί να προσφύγει κάποιος που έχει χρέη σε τράπεζες και το δημόσιο και να κάνει αναδιαρθρώσεις» είπε υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση πιέζει προς την κατεύθυνση περισσότερων τέτοιων ρυθμίσεων.

«Σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και έχει έρθει η ώρα της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το οποίο κατέχει μεγάλο ποσοστό μετοχών στις ελληνικές τράπεζες και ήρθε η ώρα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα.

Σε συνεργασία με την ΤτΕ μελετάμε και την άρση των νομικών εμποδίων για δράσεις fintech στην χορήγηση πιστώσεων και άλλων τέτοιων παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό» είπε.

«Για παράδειγμα, το σύστημα ΙΡΙΣ που ανήκει στην ΔΙΑΣ σήμερα προσφέρει φθηνότερες άμεσες πληρωμές αρκεί να έχει ενεργοποιηθεί και από τα δυο μέρη. Είναι συστήματα τέτοια που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο μέλλον» πρόσθεσε.

Στόχος η επενδυτική βαθμίδα το 2023
Καταλήγοντας ο κ. Πατέλης ανέφερε ότι μπροστά μας είναι ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. «Οι οίκοι αξιολογήσεις κοιτούν 3 πράγματα, το χρέος που πρέπει να βρίσκεται σε σταθερά μειούμενη πορεία, ο λόγος χρέους ΑΕΠ στη χώρας μας φέτος θα μειωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας μέσω των επενδύσεων και οι μεταρρυθμίσεις» είπε υπογραμμίζοντας ότι το μεγάλο στοίχημα του 2023 είναι οι διπλές εκλογές. «Μετά την αυτοδυναμία θα δοθεί το σήμα για ακόμη περισσότερες επενδύσεις, καθότι η πολιτική αβεβαιότητα θα έχει αρθεί, και κυρίως οι δύο τετραετίες θα δείξουν στους επενδυτές ότι η χώρα μας είναι σοβαρή και θέλει να παραμείνει στην τροχιά της ανάπτυξης» ανέφερε.


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: μαξίμουοικονομίαΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑοικονομικές ειδήσεις τώραΠΑΤΕΛΗΣτράπεζες

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Μαξίμου: Γιατί «σηκώνει» τον Τσίπρα ως αντίπαλο – Το σχέδιο Μητσοτάκη για Κέντρο, Δεξιά και εκλογές 2027

13/08/2026 | 13:00
Featured

Συνάντηση Μητσοτάκη-Δούκα στο Μαξίμου: Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή προεδρία του 2027 και τα έργα υποδομής στην Αθήνα

31/07/2026 | 17:00
Featured

ΔΕΘ : Η εκλογική «μάχη» θα δοθεί στο πεδίο της οικονομίας

22/07/2026 | 07:00
Featured

Σε ετοιμότητα το Μαξίμου για εκλογές

13/07/2026 | 07:28
Load More
Επόμενο Άρθρο

Μενίδι: Τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί σε επεισόδια με Ρομά


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ρόθτσαιλντ : Το μόνο που μας φοβίζει είναι μήπως και ξυπνήσετε

    524 shares
    Share 210 Tweet 131
  • Εκπρόσωπος Σαμαρά: Δεν έχει κλείσει την πόρτα στην παράταξη – Δεν έχουμε εξωτερική πολιτική

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Μητσοτάκης: «Ένα χρωστούμενο λιγότερο» για τη Θεσσαλονίκη – Τι είπε για επέκταση Μετρό, εκπαιδευτικούς και οικονομία

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ 2026: Πληρωμές 16,8 εκατ. ευρώ για ζωονόσους και νέα μάχη για ζωοτροφές – Ποιοι ενισχύονται

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Μητσοτάκης: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός και επέκταση Μετρό αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη – Όλες οι εξαγγελίες

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Κατώτατος μισθός: Πάνω από 950 ευρώ το 2027 – Αυξήσεις για 1,3 εκατ. εργαζόμενους

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
  • ΠΑΣΟΚ για Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός των σκανδάλων δεν είναι σε θέση να κάνει υποδείξεις

    57 shares
    Share 23 Tweet 14
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch