Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι μετά τη νέα δόνηση των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια, στις 22:06 τη νύχτα της Τρίτης.
Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός στην Αττική, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τον ένιωσαν ακόμα και στη Μύκονο.
«Είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε το φαινόμενο σε μια περιοχή άγνωστη σεισμικά, αφού δεν είχε δώσει ισχυρό σεισμό στο παρελθόν. Αν και τα 4,8 Ρίχτερ το πρωί θεωρούσαμε αρχικά ότι ήταν ο κύριος σεισμός, τώρα με το νέο σεισμό αλλάζει η εικόνα. Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σμηνοσειρά, αλλά θα πρέπει να δούμε τη συνέχεια του φαινομένου», δήλωσε στο protothema.gr ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.
Τι είναι η σμηνοσειρά
Οι σεισμοί διακρίνονται σε επιφανειακούς (βάθος έως 20 km και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως 60 km), ενδιαμέσου βάθους (έως 300 km) και μεγάλου βάθους (300-720 km).
Οι σεισμοί δημιουργούνται λόγω της ξαφνικής ολίσθησης ενεργών ρηγμάτων οι συσσωρευμένες τάσεις στην επιφάνεια των οποίων υπερβαίνουν το όριο θραύσης του υλικού.
Το σημείο πάνω στην επιφάνεια του ρήγματος στο οποίο δημιουργείται ένας σεισμός ονομάζεται υπόκεντρο ή εστία, ενώ η προβολή του σημείου αυτού στην επιφάνεια ονομάζεται επίκεντρο. Το βάθος στο οποίο βρίσκεται η εστία ονομάζεται εστιακό βάθος.
Οι σεισμοί τύπου εμποδίου είναι κυρίως οριοπλακικοί, ενώ αυτοί του τύπου φράγματος είναι κυρίως ενδοπλακικοί και έχουν χαρακτηριστική μακρά περίοδο μετασεισμικής δραστηριότητας.
Ανάλογα με το αν η διεύθυνση διάδοσης της σεισμικής διάρρηξης είναι προς μία ή και τις δύο κατευθύνσεις επάνω στην επιφάνεια του ρήγματος, ο σεισμός ονομάζεται μονοκατευθυντικός ή δικαευθυντικός αντίστοιχα.
Ως σεισμική ακολουθία ορίζεται το σύνολο των σεισμών που γεννώνται σε ένα συγκεκριμένο χώρο σε ένα μικρό χρονικό διάστημα λόγω της δράσης ενός συγκεκριμένου συστήματος ρηγμάτων.
Σχεδόν όλοι οι κύριοι σεισμοί ακολουθούνται από μετασεισμούς, ενώ ορισμένοι έπονται προσεισμών.
Εάν σε μία σεισμική ακολουθία δεν διακρίνεται ένας σημαντικά μεγαλύτερος σεισμός από τους υπόλοιπους, η ακολουθία ονομάζεται σμήνος ή σμηνοσειρά.
Σμηνοσειρά ή ο κύριος σεισμός; Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα σε μία περιοχή η οποία δεν είχε απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν τους σεισμολόγους έχει δημιουργήσει ανησυχία.
«Δεν ξέρουμε αν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και γι’ αυτό χρειάζεται καλή αξιολόγηση των στοιχείων», ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Τη νύχτα καταγράψαμε πάνω από 80 μετασεισμούς», σημείωσε στο Open TV ο Άκης Τσελέντης.
Με πληροφορίες από: geo.auth.gr