Η επιχείρηση ανακατάληψης έγινε στις δύο πρώην καταλήψεις στις οδούς Ματρόζου 45 και Παναιτωλίου 21, με 30 άτομα να προσπαθούν να ανακαταλάβουν το διώροφο στη Ματρόζου και 20 άτομα να βρίσκονται έξω από το κτίριο στην Παναιτωλίου.

Το κτίριο της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι μετά την απόπειρα ανακατάληψης από τους αντιεξουσιαστές

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ κ.λπ.) βρέθηκαν πριν από λίγη ώρα στο Κουκάκι προκειμένου να εμποδίσουν τους αντιεξουσιαστές. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι αντιεξουσιαστές στην οδό Ματρόζου ανέβηκαν στον πρώτο όροφο του κτιρίου όπου έσπασαν ένα παράθυρο και προχώρησαν στην ανακατάληψη, ενώ στην οδό Παναιτωλίου πιθανόν ανέβηκαν με σκάλα.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει τα κτίρια, ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές αλληλέγγυων που είχαν συγκεντρωθεί στα σημεία. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη ενώ αναμένονται και εισαγγελικοί λειτουργοί.

Τρικάκια και καμμένα χαρτιά έξω από το κτίριο στο Κουκάκι πριν από λίγη ώρα
Οι αντιεξουσιαστές ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου στο Κουκάκι και εκεί κρέμασαν πανό με συνθήματα υπέρ των καταλήψεων.

Το οδόστρωμα έξω από το κτίριο στο Κουκάκι είχε καλυφθεί από λευκό χρώμα, καθώς οι αντιεξουσιαστές χρησιμoποίησαν πυροσβεστήρες προκειμένου να απωθήσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Τρικάκια στο οδόστρωμα πέταξαν οι αντιεξουσιαστές στο Κουκάκι
Να σημειωθεί ότι και τα δύο κτίρια είναι σφραγισμένα από την ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα στην οδό Ματρόζου έσπασαν τους τσιμεντόλιθους που έκλειναν τα παράθυρα του κτιρίου και εισέβαλαν σε αυτό.

Δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από τα κτίρια που επιχείρησαν να ανακαταλάβουν αντιεξουσιαστές στο Κουκάκι / Φωτογραφία: Eurokinissi

Στο σημείο έφθασαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους αντιεξουσιαστές που επιχειρούσαν να ανακαταλάβουν τα κτίρια στο Κουκάκι.

Δείτε βίντεο τη στιγμή της απόπειρας των αντιεξουσιαστών στο Κουκάκι
Στο βίντεο που ακολουθεί οι αντιεξουσιαστές φαίνονται να πλησιάζουν τα σημεία όπου βρίσκονται τα δύο κτίρια που επιχείρησαν να ανακαταλάβουν στο Κουκάκι.

Τι λένε οι αντιεξουσιαστές με ανάρτησή τους για τα κτίρια στο Κουκάκι
Σε ανάρτησή τους οι αντιεξουσιαστές αναφέρονται στις καταλήψεις στις οδούς Ματρόζου 45 και Παναιτωλίου 25, δημοσιεύοντας και φωτογραφίες.

Με πανό από την ταράτσα του κτιρίου στην οδό Ματρόζου
«Η ανακατάληψη της Ματρόζου 45 και της Παναιτωλίου 21 είναι μια πράξη ενάντια στο φόβο που μας επιβάλει η κρατική καταστολή. Είναι ένα σινιάλο αντίστασης και ένα κάλεσμα κλιμάκωσης των αγώνων. Να μην αφήσουμε τις γειτονιές μας και την φύση έρμαια της αναπτυξιακής λεηλασίας.Να μην αποδεχτούμε τον εκτοπισμό των ζωών μας. Να κρατήσουμε τα πάρκα, τις πλατείες και τους λόφους ελεύθερους.Να αντεπιτεθούμε στους μισθοφόρους του κράτους.Να οξύνουμε τους αγώνες ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση.Να δοθούμε εξ ολοκλήρου στον αγώνα για επιβίωση και ελευθερία.Ο αγώνας δεν είναι ούτε νόμιμος ούτε παράνομος είναι δίκαιος», αναφέρουν.

Οι αντιεξουσιαστές ανάρτησαν πανό στην ταράτσα του κτιρίου στο Κουκάκι
Και συνεχίζουν: «Μαζί με δεκάδες συντρόφια από τον αναρχικό / αντιεξουσιαστικό χώρο, που χωρίς αυτόν καμιά κατάληψη δεν θα ήταν δυνατή, παίρνουμε πίσω τα σπίτια της κοινότητας με στόχο να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες, να επαναλειτουργήσουν οι δομές αλληλεγγύης και να ξαναβρούν έδαφος σχέσεις ελεύθερες από την πατριαρχία τον ρατσισμό και την ιεραρχία. Να ανοίξουν ξανά τα σπίτια στην γειτονιά και στο κίνημα με εκδηλώσεις, γλέντια και αγώνες. Καταλαμβάνουμε παρατημένα κτήρια, συνδέουμε παράνομα ρεύμα και νερό. Εργαζόμαστε για να τα καταστήσουμε βιώσιμα και αναλαμβάνουμε το κόστος της καταστολής. Είναι μια συνειδητή επιλογή απέναντι στον εκβιασμό του ενοικίου και των λογαριασμών. Η κάλυψη των βασικών αναγκών πρέπει να είναι δεδομένη για όλους τους ανθρώπους και όχι ένα εργαλείο στα χέρια των αφεντικών ώστε να μας βάζουν το δίλημμα υποταγή ή εξαθλίωση».

Το χρονικό της εκκένωσης των καταλήψεων στο Κουκάκι
Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Δεκεμβρίου 2019 ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της ΟΠΚΕ, της ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ βρέθηκαν στα υπό κατάληψη κτίρια στο Κουκάκι, νωρίς τα ξημερώματα, προκειμένου να τα εκκενώσουν. Μάλιστα, τότε είχε ξεσπάσει ένταση μεταξύ των καταληψιών και των αστυνομικών. Επίσης, οργή και αντιδράσεις είχε προκαλέσει, κυρίως, η σύλληψη του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των γιων του στο σπίτι τους.

Πηγή: iefimerida.gr