ΑΡΟΝ ….ΑΡΟΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ!! ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΩΣ 10% ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ 15.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΦΚΑ (efka.gov.gr), OGA, IKA! ΣΙΤΗΡΑ ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr)!!-Αναλυτικές πληροφορίες!
AΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Σοβαρό πρόβλημα για τον ΕΦΚΑ θα αποτελέσει και το 2023 η συνεχιζόμενη έκρηξη των αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουν καταγραφεί 94.851 αποχωρήσεις, αλλά ο Σεπτέμβρης μπορεί να φέρει ανατροπή καθώς εντάσσονται στο σύστημα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών. Το ίδιο και ο Δεκέμβριος, αφού πολλοί ασφαλισμένοι επιλέγουν να υποβάλλουν αίτηση τον τελευταίο μήνα του χρόνου για να κερδίσουν ολόκληρο το επίδομα Χριστουγέννων.
Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, εκτιμάται ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να αποχωρήσουν σχεδόν 4.500, όσοι περίπου ήταν και αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν το 2022.
Ο αριθμός αιτήσεων πέρυσι ανήλθε στις 212.151 ενώ μέσα σε 3 χρόνια, από το 2021 έως το 2023, οι ειδικοί θεωρούν ότι συνολικά έχουν ή θα υποβληθούν περισσότερες από 600.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Η γενιά των baby boomers
Η συνεχιζόμενη μαζική έξοδος πρέπει να αποδοθεί σε διάφορες αιτίες, αλλά κυρίως στην ωρίμανση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος της γενιάς των baby boomers. Η εν λόγω γενιά που χαρακτηρίζεται από έκρηξη του αριθμού των γεννήσεων αναπτύχθηκε στην Ελλάδα μεταξύ 1960 και 1965, πολύ αργότερα από την υπόλοιποι Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς οι Έλληνες για να αρχίσουν να γεννούν έπρεπε να αφήσουν πρώτα πίσω τις πληγές του εμφυλίου και τη φτωχική δεκαετία του 1950. Σε εκείνη την πενταετία καταγράφονταν 170.000 γεννήσεις το χρόνο, ενώ σήμερα οι γεννήσεις δεν ξεπερνούν τις 90.000 το χρόνο.
Όπως μας εξηγεί ο διδάκτωρ του Παντείου, Βασίλης Μπέτσης, «σύμφωνα με έρευνα του 2016 ( Ρομπόλης, Μπέτσης) η συνταξιοδότηση των baby boomers θα γίνει την περίοδο 2022 – 2029 και σε αυτό το χρονικό διάστημα ο ετήσιος ρυθμός συνταξιοδοτήσεων θα είναι διπλάσιος από ό,τι την περίοδο 2015 – 2022 (5% ετησίως).
Δικαίωμα συνταξιοδότησης με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας
Σε απόλυτους αριθμούς είχαμε εκτιμήσει ότι θα συνταξιοδοτούνται περίπου 170.000 με 175.000 ασφαλισμένοι το χρόνο. Οπότε το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τις 200.000 -210.000 αιτήσεις που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν οφείλεται σε άλλες αιτίες και κυρίως στο δικαίωμα για συνταξιοδότηση με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας που διατηρούν ακόμα χιλιάδες ασφαλισμένοι».
Αλλοι λόγοι αποχώρησης σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι πολλές κατηγορίες δεν έσπευσαν το 2021 να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση, μετά τη διαβεβαίωση και τη ρύθμιση ότι όσοι έχουν κατοχυρώσει ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, μπορούν να κάνουν χρήση όποτε το θελήσουν. Ετσι αποχωρούν σταδιακά την τελευταία διετία.
Μπόνους για όσους βγουν φέτος στη σύνταξη
Παράλληλα ένας από τους λόγους που συνεχίζονται οι αυξημένοι ρυθμοί συνταξιοδοτήσεων και το 2023 είναι το «μπόνους» που θα λάβουν όσοι καθίστανται συνταξιούχοι το 2023 λόγω του υψηλού πληθωρισμού του 2022, κάτι που όπως φαίνεται δε θα επαναληφθεί το 2024.
Δηλαδή, οι νέοι συνταξιούχοι μπορούν να λάβουν αυξημένη σύνταξη 8,5% – 9,9% αντί για 7,75% που ορίστηκε η αύξηση των ήδη συνταξιούχων.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 25 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.200 ευρώ δικαιούται εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ανταποδοτική 246 ευρώ, σύνολο 630 ευρώ. Το 2023 οι συντάξιμες αποδοχές του αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό στα 1.308 ευρώ από 1.200. Στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα ενσωματωθεί η αύξηση του 7,75% και θα διαμορφωθεί στα 413 ευρώ.
ΑΡΟΝ ….ΑΡΟΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ!! ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΩΣ 10% ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ 15.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΦΚΑ, OGA, IKA! ΣΙΤΗΡΑ ΟΠΕΚΕΠΕ!! – Παγκόσμια ανησυχία για αύξηση των τιμών!
Η κρίση των σιτηρών φαίνεται να επιδεινώνεται λόγω και του πληθωρισμού, πέρα από τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό για την αύξηση της τιμής των ζυμαρικών. Μάλιστα. πολλές χώρες εδώ και μήνες προσπαθούν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση της Ιταλίας συγκάλεσε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης τον Μάιο, καθώς οι τιμές των βασικών τροφίμων αυξήθηκαν περισσότερο από το διπλάσιο του εθνικού πληθωρισμού. Με την παγκόσμια παραγωγή σκληρού σιταριού να οδεύει προς χαμηλό 22 ετών, οι κατασκευαστές ζυμαρικών αναγκάστηκαν να στραφούν σε ασυνήθιστους προμηθευτές, όπως η Τουρκία, για το κύριο συστατικό τους.
Ακόμα, στο Τορόντο, το κόστος μιας σακούλας 20 κιλών με σιμιγδάλι αυξήθηκε κατά 24% μέσα σε λίγες εβδομάδες φτάνοντας. τον Ιούλιο, στα 26 δολάρια Καναδά. Μάλιστα, υπάρχει φόβος ότι οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τώρα που οι αγρότες είδαν τη σοδειά τους να καταστρέφεται από την ξηρασία. Οι λιανικές τιμές των ζυμαρικών αυξήθηκαν περίπου 12% φέτος στην Ευρώπη και 8% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Nielsen. Οι τιμές ενός άλλου βασικού τροφίμου, του ρυζιού, έχουν επίσης αυξηθεί μετά τους περιορισμούς των εξαγωγών στην Ινδία.
Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή σκληρού σιταριού το 2023-24 θα είναι σε χαμηλό 22 ετών, ωθώντας τα παγκόσμια αποθέματα στο μικρότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Ξηρασία σε Καναδά και ΗΠΑ – Προβλήματα και στην Ευρώπη
Ο Καναδός βίωσε μεγάλη ξηρασία αυτό το καλοκαίρι και ο αγρότης, Ντάρολντ Νίβα, ανέφερε: «Μέχρι τις 10 Ιουνίου, ένιωθα ότι ήμουν καλά, τώρα μάλλον θα έχουμε απώλειες στη σοδειά».
Οι ΗΠΑ αναμένεται, επίσης, να έχουν μικρότερη σοδειά , ενώ η ξηρασία έχει μειώσει την παραγωγή στην Ισπανία και η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει μικτή ποιότητα στην Ιταλία και στη Γαλλία. Η επιδείνωση των προμηθειών οδήγησε την τιμή αναφοράς των προθεσμιακών συμβολαίων Euronext σε υψηλό έξι μηνών στις αρχές Αυγούστου. Η άνοδος αυτή οδήγησε την Αλγερία να ακυρώσει έναν διαγωνισμό εισαγωγής σκληρού σιταριού στις αρχές Αυγούστου.
Εξαγωγέας σιτηρών και η Τουρκία
Στην Ιταλία, η οποία βασίζεται στις εισαγωγές για να συμπληρώσει τις εγχώριες καλλιέργειες, ορισμένες επιχειρήσεις στρέφονται σε νέες πηγές εφοδιασμού. Η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως βασικός εξαγωγέας. Οι εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν τις τουρκικές εξαγωγικές πωλήσεις σκληρού σιταριού, μέχρι στιγμής, γι’ αυτή τη χρονιά στους 300.000 τόνους, με τους περισσότερους να κατευθύνονται στην Ιταλία.
Μάλιστα, οι έμποροι δήλωσαν ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται την εξαιρετική συγκομιδή και τα υψηλά αποθέματα για να αντιστρέψει τον συνήθη ρόλο της ως εισαγωγέα. Οι εξαγωγές της αναμένεται ευρέως να φθάσουν τους 500.000 τόνους και ενδεχομένως το 1 εκατομμύριο, ανάλογα με τις κυβερνητικές εγκρίσεις εξαγωγών.
Η βραχυπρόθεσμη ανακούφιση της προσφοράς ήρθε επίσης από τη Ρωσία, η οποία έχει στείλει πάνω από 100.000 τόνους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία εισαγωγών της Ε.Ε. Πάντως, η ιταλική Barilla που επεξεργάζεται ντόπια σκληρά σιτηρά σε διάφορες χώρες, δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν βλέπει κρίσιμα προβλήματα εφοδιασμού.
Η εταιρεία συμβούλων Strategie Grains αναφέρει ότι οι κατασκευαστές ζυμαρικών θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν περισσότερο μαλακό σιτάρι, όπου επιτρέπεται, και το εισόδημα των καταναλωτών είναι περιορισμένο. Το σκληρό σιτάρι παράγονται ζυμαρικά με την πολύτιμη al dente υφή, σε αντίθεση με το μαλακό σιτάρι. Στη Βόρεια Αφρική, το σκληρό σιτάρι χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή κουσκούς.
ΑΓΡΟΤΙΚΟ- ΕΚΤΑΚΤΟ!! ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2023-2024 – ΟΣΔΕ ΟΠΕΚΕΠΕ