Φωτιές, πλημμύρες, καταρρακτώδεις βροχές. Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου το φετινό καλοκαίρι.
Σε εκτενές ρεπορτάζ του το BBC ασχολείται με τα γεγονότα που σημάδεψαν το καλοκαίρι αυτά και πώς συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Ένα από αυτά, ανάμεσα στην πύρινη λαίλαπα σε Καναδά και Χαβάη και τον τυφώνα Ντόκσουρι, είναι οι πυρκαγιές που σάρωσαν τη χώρα μας.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά, στη Μέσόγειο εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν πώς είναι η ακραία ζέστη. Δύο μακρά και καυτά κύματα καύσωνα, έπληξαν χώρες σε ολόκληρη την περιοχή.
Στην Ιταλία, όλες οι πόλεις τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό – και στη Ρώμη, οι τουρίστες κατέρρευσαν σε θερμοκρασίες άνω των 40°C.
Στην Αθήνα, η Ακρόπολη – το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Ελλάδας – αναγκάστηκε να κλείσει για να προστατεύσει τους επισκέπτες από τη δυνητικά θανατηφόρα ζέστη.
Και στην Αλγερία και την Τυνησία, οι θερμοκρασίες σκαρφάλωσαν στους 48°C.
Φωτογραφία: Aris Oikonomou/ SOOC
Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα απελευθέρωσαν ένα εκατομμύριο τόνους CO2
Η ζέστη δημιούργησε ξηρές συνθήκες για τις πυρκαγιές που σάρωσαν τη Μεσόγειο. Μεταξύ 1ης και 25ης Ιουλίου, οι τεράστιες πυρκαγιές στην Ελλάδα απελευθέρωσαν ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί στη χώρα σε πυρκαγιά του Ιουλίου και όσο εκπέμπει το Λονδίνο, μία από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου, σε σχεδόν δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019.
Μέχρι το τέλος του μήνα, επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution – που εξετάζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα – είχαν αναλύσει τα δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καύσωνες θα ήταν «πρακτικά αδύνατοι» χωρίς την ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή.
Φωτογραφία: AP Photo/Achilleas Chiras
Η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας από την καύση ορυκτών καυσίμων έκανε τον καύσωνα στη νότια Ευρώπη 2,5C θερμότερο, ανέφεραν.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το Ελ Νίνιο, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, θα μπορούσε να συμβάλει στο να γίνει το 2023 η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Το ισχυρό φυσικό φαινόμενο συνδέεται με υψηλότερες θερμοκρασίες και εμφανίζεται κάθε δύο έως επτά χρόνια όταν θερμό νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια στον Ειρηνικό στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αμερικής.