Ως ένα έτος σημαντικής προόδου για την Πειραιώς χαρακτήρισε το 2024 ο πρόεδρος της Τράπεζας, Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας στην Τακτική Γενική Συνέλευση
Όπως είπε, το περασμένο έτος ήταν μια χρονιά γεμάτη με δυναμικές εξελίξεις και σημαντικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από αβεβαιότητα και δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις, η χώρα μας συνέχισε να αποτελεί παράδειγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, οικονομικής ανάπτυξης, πολιτικής σταθερότητάς και συνέπειας.
Και αυτό ενώ η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας επιβραδύνθηκε, εν μέσω αποκλιμακούμενου πληθωρισμού και χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, με τα επιτόκια να ακολουθούν πτωτική πορεία.
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα αποτελεί απόδειξη της προόδου που έχει συντελεστεί και των θετικών προοπτικών, σημείωσε.
«Δεν είναι υπερβολή να πω, ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι στην καλύτερη θέση των τελευταίων πολλών ετών, με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, μεγάλη ρευστότητα, και σημαντικό περιθώριο να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία.
Για την Πειραιώς, το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά σημαντικής προόδου.
Όπως θα σας αναφέρει στη συνέχεια και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, ο Όμιλος Πειραιώς κατέγραψε 1,1 δισ. ευρώ κέρδη, επιτυγχάνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2023.
Αυτή η επίδοση οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο να προτείνει σήμερα στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων την καταβολή ποσού μερίσματος σε μετρητά €373 εκατ. ήτοι €0,298 ανά μετοχή».
Εκτίμησε ωστόσο ότι η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα με την ανακοίνωση της επιβολής των νέων τελωνειακών δασμών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και από τα μέτρα «αντιποίνων» στα οποία προχωρήσαν κάποιοι εμπορικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιουργούν προβληματισμούς.
«Είμαστε στη διαδικασία αποτίμησης των μακροοικονομικών επιπτώσεων των δασμολογικών μέτρων που ανακοινώθηκαν, αλλά προφανώς αντιπροσωπεύουν έναν κίνδυνο για τις προοπτικές, τόσο της ευρωπαϊκής οικονομίας σε περίοδο οριακής ανάπτυξης, αλλά και σε ένα βαθμό και για τη χώρα μας.
Και ο κύριος λόγος είναι ότι η Ευρώπη, ως οικονομία με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας, είναι ευάλωτη σε μια τέτοια εξέλιξη. Και η Ελλάδα, αν και έχει μια σχετικά μικρή εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα αρνητικά, καθώς μια συνολική επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου πιθανόν να μειώσει τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα – άμεσα και έμμεσα – και να περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης σε 2 βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό και την ναυτιλία», σχολίασε ο πρόεδρος της Πειραιώς.
Αφού αναφέρθηκε και στη νομισματική πολιττική της ΕΚΤ, σημείωσε επίσης ότι «οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, και η διεθνής ανακατανομή των επενδυτικών ροών, φαίνεται πως ευνοούν την χώρα μας στους πρώτους μήνες του 2025, καθώς παρατηρούμε μεγάλες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη. Η χώρα μας ευνοείται από αυτές τις εισροές με αντίκτυπο στις ανατιμήσεις των μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Αλλά, σε αυτές τις εισροές, που από μόνες τους αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για την χώρα μας, πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες να προσελκύσουμε ξένες άμεσες επενδύσεις.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να επιταχύνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα μας να αποτελέσει έναν ελκυστικό προορισμό για ξένους επενδυτές. Η ανάγκη αυτή εντείνεται δεδομένων των αναταράξεων στο διεθνές εμπόριο και την αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές. (…)
Έχουμε τα κεφάλαια, τη ρευστότητα, και τη θέληση, και ήδη, το εφαρμόζουμε τόσο με ίδια μέσα, όσο και με το προγράμματα χρηματοδοτήσεων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το γνωστό ως RRF. (…)
Ως η Τράπεζα με το μεγαλύτερο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία, η Πειραιώς, θωρακισμένη με ισχυρή ρευστότητα, δυνατό ισολογισμό και επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα, χρηματοδοτεί και θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της.
Αν το 2024 αποτέλεσε εξαιρετικό έτος για την Πειραιώς υπερβαίνοντας τους στόχους της σε όλους τους τομείς, το 2025 ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές για την περαιτέρω εξέλιξή της κερδοφορίας.
Παράλληλα, η Πειραιώς συνεχίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και τις προσπάθειές της για βελτίωση της αποδοτικότητας. Αναφορικά με τους ανθρώπους μας, έχουμε λάβει μέτρα για την ανανέωση και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μας.
Συγκεκριμένα, δύο στους τρεις εκ των νεοπροσληφθέντων υπαλλήλων μας είναι κάτω των 35 ετών, ενώ ενισχύουμε την εκπαίδευση τους σε νέες τεχνολογίες και πρακτικές. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2028, οι ώρες εκπαίδευσης θα αυξηθούν σε 50 από 40 σήμερα ανά έτος.
Οι άνθρωποι της Πειραιώς είναι αυτοί που αποδεικνύουν καθημερινά στην πράξη ότι οι αξίες που μοιραζόμαστε είναι η πραγματική δύναμη που υποστηρίζει τις επιτυχίες μας, τόσο σε επίπεδο επιδόσεων του Ομίλου, όσο και σε επίπεδο επαγγελματικής και προσωπικής εξέλιξης.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αποδοχών, ενέκρινε ένα πρόγραμμα μεταβλητών αμοιβών μέσω διάθεσης δωρεάν κοινών μετοχών της Εταιρείας, σε στελέχη, με στόχο την περαιτέρω σύνδεση των αμοιβών των εργαζομένων με την μακροπρόθεσμη πορεία και κερδοφορία της Πειραιώς».
Αναφερόμενος στο διεθνές τοπίο σημείωσε ότι «είμαστε ήδη στο 2ο τρίμηνο του 2025, και οι τάσεις που παρατηρήσαμε το 2024, συνεχίζονται, με θετικά αποτελέσματα και μεγαλύτερη ένταση. Όμως, η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα με την ανακοίνωση της επιβολής των νέων τελωνειακών δασμών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και από τα μέτρα «αντιποίνων» στα οποία προχωρήσαν κάποιοι εμπορικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιουργούν προβληματισμούς».
Εξήγησε ότι «η Ευρώπη, ως οικονομία με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας, είναι ευάλωτη σε μια τέτοια εξέλιξη. Και η Ελλάδα, αν και έχει μια σχετικά μικρή εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα αρνητικά, καθώς μια συνολική επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου πιθανόν να μειώσει τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα – άμεσα και έμμεσα – και να περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης σε 2 βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό και την ναυτιλία.
Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη υπάρχουν και άλλες παράπλευρες εξελίξεις, όπως οι διεργασίες αύξησης των εξοπλιστικών δαπανών. Ωστόσο, η επιβαρυμένη δημοσιονομική κατάσταση αρκετών χωρών αφήνει μικρά περιθώρια για νέες δαπάνες χωρίς περικοπές σε άλλους τομείς. Σε αυτές τις εξελίξεις, η χώρα μας ενδεχομένως βγει ωφελημένη, γιατί ήδη ξοδεύει αρκετά σε αμυντικές δαπάνες, πάνω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, και στην πρόσφατη συνεδρίαση στις αρχές Μαρτίου, μείωσε κατά 25 μονάδες τα βασικά της επιτόκια, όπως αναμενόταν, καθώς η εξέλιξη του πληθωρισμού ήταν σύμφωνη με τις αρχικές της προβλέψεις της. Οι προσδοκίες είναι για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, κατά τουλάχιστον 0,50% μέσα στο 2025.
Όμως οι τελευταίες εξελίξεις με τους δασμούς, και οι διεργασίες για αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών, δημιουργούν αμφιβολίες για τέτοιες μειώσεις, και η αγορά προσανατολίζεται προς μια επιπλέον μείωση κατά 25 μονάδες, προς το 1,75%, ενώ η αύξηση του πραγματικού ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 0,9% το 2025 και 1,2% το 2026 αναμένεται να δεχτούν πίεση προς τα κάτω».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Πειραιώς, «για την χώρα μας, η συνεχής ανάπτυξη και η προσπάθεια να καλύψουμε το αναπτυξιακό κενό που δημιουργήθηκε από την κρίση, αποτελεί μονόδρομο. Και αυτή την προσπάθεια, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και ειδικά η Πειραιώς – η μεγαλύτερη εγχωρία τράπεζα με το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων, το μεγαλύτερο πελατολόγιο, τις μεγαλύτερες καταθέσεις και τα μεγαλύτερο εγχώριο δανειακό υπόλοιπο, έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στη μελλοντική πορεία της χώρας»