Χτύπησε “κόκκινο” η εγκληματικότητα! Η Ελλάδα έχει γίνει “Καμπούλ” – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ειδήσεις: Η κατάσταση με την εγκληματικότητα έχει ξεφύγει και το οργανωμένο έγκλημα σαρώνει με δολοφονίες, εγκλήματα, ληστείες ενώ το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών έχει φτάσει στα ύψη.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Όλοι οι δείκτες που καταγράφουν την πορεία της εγκληματικότητας το τελευταίο 4μηνο του 2021 έχουν αύξηση με τους πολίτες έντρομοι να παρακολουθούν το «φορτωμένο» σε καθημερινή βάση αστυνομικό δελτίο.
Συνολικά η εγκληματικότητα εμφανίζεται να έχει αυξηθεί κατά 10-15% κατά μέσο όρο το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου χωρίς στον «κατάλογο» να έχουν προστεθεί όσα εγκλήματα έχουν συμβεί μέσα στον Μάιο.
Συγκεκριμένα:
-Οι ληστείες παρουσιάζουν αύξηση 8-10%
-Οι κλοπές-διαρρήξεις έχουν αύξηση 15-20%
-Οι κλοπές οχημάτων αυξήθηκαν κατά 10-12%
-Οι ληστρικές επιδρομές στα σπίτια αυξήθηκαν 15-17%
-Οι απάτες μέσω διαδικτύου έχουν αύξηση 47-57%
-Οι ληστείες στους δρόμους της Αττικής έχουν αυξηθεί κατά 5-7%
-Οι ανθρωποκτονίες έχουν αύξηση περίπου 5%
-Οι βιασμοί αυξήθηκαν κατά περίπου 5%
Την ίδια ώρα αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι με την εκτέλεση του 39χρονου πυγμάχου στη Βάρη δεν έκλεισε ο κύκλος αίματος.
Στην πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας ασκείται το τελευταίο διάστημα «πίεση» για αποτελέσματα στο πεδίο του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς οι δολοφονίες αυξάνονται χωρίς να συνοδεύονται από εξιχνιάσεις υποθέσεων.
Παράλληλα, μία εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (με ανοιχτές όλες τις δραστηριότητες μετά το τέλος του lockdown) οι εγκληματικές ομάδες μπορεί να επιχειρήσουν να «ανακτήσουν το χαμένο έδαφος» σε σχέση με τα κέρδη τους, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο «επιθετικές» και «επεκτατικές». Αυτό σε συνδυασμό με τον κίνδυνο «μετακόμισής» τους σε τουριστικά νησιά δημιουργεί – σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- ένα εκρηκτικό μίγμα.
Η «κατάργηση» του Police On Line
Την ίδια ώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με δικαιολογία την πανδημία κατάργησε τη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων για την εξέλιξη της εγκληματικότητας στη χώρα.
Από το 2010 έως το τέλος του 2019 η Ελληνική Αστυνομία με ειδικό λογισμικό αποτύπωνε ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Με τον τρόπο κατέγραφε καθημερινά, μέσω του συστήματος Police On Line, αναλυτικά και με πληρότητα όλα τα περιστατικά, σε κάθε αστυνομική υπηρεσία της χώρας. Και κάθε μήνα δημοσιοποιούσε τα σχετικά στοιχεία.
Πόσο αδικήματα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος εξιχνιάστηκαν το 2020; Δεν το ξέρουμε. Όπως δεν ξέρουμε πόσοι συνελήφθησαν συνολικά για αξιόποινες συμπεριφορές πέρυσι και πόσοι στους πρώτους πέντε μήνες του 2021.