Άγιον Όρος-Ακολουθούν δύο παραδοσιακές συνταγές για μελομακάρονα από το Άγιο Όρος, οι οποίες διατηρούν την αυθεντική γεύση και τον χαρακτήρα της μοναστικής κουζίνας.
Του Γιώργου Θεοχάρη
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
To tilegrafimanews.gr εξασφάλισε δυο μοναδικές συνταγές για τα παραδοσιακά μελομακάρονα του Αγίου Όρους από δυο μοναχούς της Αγιορείτικης Πολιτείας.
1. Μελομακάρονα του Αγίου Όρους – Του μοναχού Μιχαήλ
Αυτή η συνταγή είναι παραδοσιακή και βασίζεται σε υλικά που βρίσκονται στη μοναστική κουζίνα, προσφέροντας μία πιο λιτή και αυθεντική γεύση.
Υλικά:
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα χυμός πορτοκάλι
- 1/2 κούπα κονιάκ ή ρακί
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι σόδα
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο σε σκόνη
- 4 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κούπα καρύδια ή αμύγδαλα (προαιρετικά, για γέμιση)
- Μέλι (για το σιρόπι)
- 1 κούπα ζάχαρη (για το σιρόπι)
- 1/2 κούπα νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας (για το σιρόπι)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο), το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
- Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια ή αμύγδαλα στη μέση.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα για 5-7 λεπτά.
- Όταν τα μελομακάρονα βγουν από το φούρνο, τα βυθίζουμε αμέσως στο ζεστό σιρόπι για 1-2 λεπτά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Στη συνέχεια, τα περιχύνουμε με μέλι και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια.
2. Μελομακάρονα του Αγίου Όρους – Του γέροντα Αρχιμάγειρα Ιωσήφ
Αυτή η συνταγή είναι λιγότερο γλυκιά και πιο κοντά στη λιτή διατροφή των μοναχών, με τη χρήση λιγότερης ζάχαρης και βασικών υλικών.
Υλικά:
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα χυμός πορτοκάλι
- 1/2 κούπα νερό
- 1/2 κούπα μέλι
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι σόδα
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
- 4 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κούπα καρύδια ή αμύγδαλα (προαιρετικά)
- Για το σιρόπι: 1 κούπα μέλι, 1/2 κούπα νερό
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τον χυμό πορτοκάλι, το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά σχήματα.
- Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Στην συνέχεια, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας το μέλι και το νερό για 5-7 λεπτά.
- Αφού βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βυθίζουμε στο ζεστό σιρόπι για 1-2 λεπτά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα.
Αυτές οι δύο συνταγές αντικατοπτρίζουν την απλότητα και την παράδοση της μοναστικής κουζίνας του Αγίου Όρους, συνδυάζοντας φυσικά υλικά και γεύσεις που προσφέρουν έναν αυθεντικό και παραδοσιακό χαρακτήρα στα μελομακάρονα.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου