ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Η ΝΔ κολυμπάει στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ του 40% και νομίζει ότι τα ζητήματα έχουν αντιμετωπιστεί, λέει χαρακτηριστικά ο Παύλος Χρηστίδης του ΠΑΣΟΚ. Αναλύει το πρόγραμμα του κόμματος και αποδίδει την επίθεση της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ στο ότι «ξέρει ότι είναι σοβαρός αντίπαλος»
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Πολύ αισιόδοξος για το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ο Παύλος Χρηστίδης, υποψήφιος στο Νότιο Τομέα Αθήνας. Εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει τις εκλογές γιατί εκπροσωπεί «το λιγότερο κακό» σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και κατηγορεί τη ΝΔ για προπαγάνδα κι ιδεοληψία γύρω από το θέμα της φορολόγησης που προκάλεσε τη μεταξύ τους κόντρα.
«Το ΠΑΣΟΚ τα έχει ακούσει όλα» λέει σκωπτικά, ενθυμούμενος όλα αυτά για τα οποία έχει κατηγορηθεί το κόμμα που υπηρετεί από το 2015, όταν είχε επιλεγεί από τη Φώφη Γεννηματά ως εκπρόσωπος Τύπου. Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε πάνω του αδίκως όλη την κρίση που έφερε τα μνημόνια, αλλά με τη συνέπεια του ανακτά, σταδιακά, τη σχέση με την κοινωνική βάση του.
Θεωρεί ότι το 40% της ΝΔ είναι αποτέλεσμα σειράς γεγονότων που ξεκινούν από τα μνημονιακά χρόνια, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι ναρκοθέτησε την πορεία της αριστεράς στη χώρα και έστρωσε το «κόκκινο χαλί» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σχολιάζοντας τη συζήτηση περί συνεργασιών και «προοδευτικού μετώπου» υπογραμμίζει ότι «δεν είναι άθροισμα μικροδυνάμεων η πολιτική» αλλά «συσχετισμός που διαμορφώνεται εκφράζοντας πολιτικά αιτήματα».
Παρατηρεί ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, εκτιμώντας πως είναι, δυστυχώς, κατανοητό όταν οι πολίτες ακούνε πολλά λόγια προεκλογικά που κατόπιν ξεχνιούνται. Και καταλήγει πως πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική μέσω της διαμόρφωσης λειτουργικού κοινωνικού κράτους, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, των δημοσίων υποδομών και του δημόσιου χώρου.
Με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση για τη Ροδόπη – την οποία χαρακτηρίζει ευθέως επικίνδυνη – ο κ. Χρηστίδης, έχοντας ζήσει στην Κομοτηνή ως φοιτητής κι επισκεφθεί έκτοτε πολλές φορές τη Θράκη, επισημαίνει πως υπάρχουν ζητήματα με μεγάλο βάθος στην περιοχή (π.χ. φτώχεια, έλλειψη σχολείων), τα οποία πρέπει να συζητηθούν πολύ σοβαρά και πως δεν είναι η προεκλογική περίοδος ούτε τα πολιτικά πάνελ ο χρόνος και ο χώρος για να τεθούν συγκυριακά τα θέματα της μειονότητας.
Για την κόντρα με τη ΝΔ για το πρόγραμμα: Το ΠΑΣΟΚ τα έχει ακούσει όλα και δεν ισχύει τίποτα
«Το ΠΑΣΟΚ τα έχει ακούσει όλα. Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή λένε ότι έχει ανακαλύψει λεφτόδεντρα. Τριτη, Πέμπτη, Σάββατο ότι θέλει να επιβάλλει φόρους. Τίποτα από τα δυο δεν συμβαίνει. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει – σαν κανονικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα – ότι πρέπει να υπάρχει φόρος δίκαιος, στη διάθεση των πολιτών μέσω του κοινωνικού κράτους».
«Πιστεύουμε σε ισχυρό κοινωνικό κράτος που να λειτουργεί. Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση. Τίποτα δεν λειτουργεί σήμερα με όρους κανονικότητας».
Για το ποσοστό της ΝΔ: Δεν είναι αποκομμένο από όσα έχουν συμβεί από το 2015
«Το 40% δεν είναι αποκομμένο από όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Τσίπρας ήρθε το 2015 προσπαθώντας επι της ουσίας να φτιάξει νέο πολιτικό σκηνικό. Σήκωσε τον πήχη πάρα πολύ ψηλά, μίλησε για τις αρχές της αριστεράς, ναρκοθέτησε το πολιτικό σκηνικό με τις ευθύνες τις οποίες καταλόγισε στα κόμματα που είχαν κυβερνήσει τα προηγούμενα 40 χρόνια χωρίς να αναγνωρίσει τίποτα θετικό. Ούτε το ΕΣΥ, ούτε το οικογενειακό δίκαιο, ούτε το ΑΣΕΠ, τίποτα απολύτως. Και τελικά μαζί με τον Πάνο Καμμένο έκαναν κυβέρνηση που όχι απλώς πέρασε κάτω από τον πήχη, αλλά ναρκοθέτησε και την πορεία της αριστεράς. Αυτό αξιοποίησε στο έπακρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι η ΝΔ.» σημειώνει ο κ. Χρηστίδης.
Για τη Ροδόπη: Επικίνδυνο να ανοίγουν τώρα αυτά τα θέματα
Στη συζήτηση που εκτυλίσσεται για τη Ροδόπη «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντά στο ένα βασικό θέμα που είναι ευθύνη του. Γιατί δεν ψήφισε στη Βουλή για την εκλογή του μουφτή, διασφαλίζοντας τον τρόπο λειτουργίας της μειονότητας μακριά από όσα κάνει το τουρκικό προξενείο».
«Η συζήτηση που ανοίγει αποσπασματικά, με αφορμή δυο υποψήφιους, πριν τις εκλογές είναι επικίνδυνη. Τα ζητήματα εκεί είναι πολύ πιο ουσιαστικά και πιο βαθιά. Έζησα αυτό το μείγμα κουλτούρας. Υπάρχουν άνθρωποι που άλλαξε ουσιαστικά η ζωή τους με επιλογές που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες που έχουν και τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ (σήκωμα της μπάρας, ποσόστωση για είσοδο στα πανεπιστήμια κ.α.). Αυτά δημιούργησαν μια ώσμωση […] Αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για τη Θράκη θα πρέπει να συζητήσουμε για το τι αποτέλεσμα είχε η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής τα τελευταία χρόνια, για το γεγονός ότι υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν έχουν σχολείο. Για τη φτώχεια, ενώ είναι περιοχές που έχουν πολλές δυνατότητες και θα μπορούσαν να είναι δίαυλος προς τα Βαλκάνια».
«Αλλά για να μην ξεφύγω: Αν υπάρχει ένα ζήτημα για δυο βουλευτές αυτά πρέπει να συζητηθούν. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να επικαλείται την ΕΥΠ άρα ίσως έχει κάποια ειδική πληροφόρηση. Φαντάζομαι, δεν έφτασε στα αυτιά του κ. Μητσοτάκη τις τελευταίες 20 μέρες. Τα ζητήματα εκεί τραβάνε καιρό. Και η τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη, όπως την άκουσα, στην επίσκεψη της στη Ροδόπη, παραπέμπει σε πολιτική άλλων εποχών. Το κρίσιμο είναι να ακολουθήσουμε μια εθνική στρατηγική».
Για την επίθεση της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ: Είμαστε σοβαρός αντίπαλος
Γιατί «χτυπάει» η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ; «Γιατί ξέρει ότι είμαστε σοβαρός αντίπαλος. Το λέω με απόλυτη μετριοπάθεια, δεν θεωρεί κανένας μας ότι ξαφνικά γίναμε τεράστιο κόμμα. Όμως έχουμε μεγαλώσει, με σοβαρότητα. Αυξήθηκαν τα ποσοστά μας περίπου 30%. Περισσότερο όμως τη ΝΔ την ενοχλεί ο τρόπος που κάνουμε αντιπολίτευση γιατί είναι ουσιαστικός. Γίνεται με βάση ένα σχέδιο, ένα αξιακό πλαίσιο, το οποίο δεν επιτρέπει ούτε τα fake news, ούτε την προπαγάνδα, σαν αυτή που κάνει η ΝΔ π.χ. με το ζήτημα των φόρων»
«Ακόμη και στο θέμα της Ροδόπης, η ΝΔ επενδύει στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο γιατί ξέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφράσει ένα σοβαρό πατριωτικό λόγο. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά εμάς. Εμείς έχουμε άλλη παράταξη, με άλλη ιστορία στον τόπο».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τον κόσμο συνέχεια
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τον τόπο κι είχε την ευκαιρία για 4,5 χρόνια να κάνει μια σειρά προοδευτικών αλλαγών σε κρίσιμα ζητήματα. Στα οικονομικά νομίζω απέτυχε παντού. Και νομίζω ότι λίγα πράγματα έκανε στα δικαιώματα. Σε όλα τα άλλα απέτυχε και νομιμοποίησε και σειρά πρακτικών που δεν αρμόζουν στη δημοκρατική παράταξη. Θυμίζω δε ότι όταν έρχονται τα δύσκολα το κόμμα στο οποίο επιτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει πει μια κουβέντα για την κυβέρνηση Καραμανλή. Και ενσωμάτωσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του Καραμανλή, τον Ευάγγελο Αντώναρο, λίγο πριν τις εκλογές ενώ μας καλούσε εμάς σε αντί-δεξιό μέτωπο. Ο κόσμος, ξέρετε, καταλαβαίνει».
Για σενάρια τρίτης κάλπης: Δεδομένη η αυτοδυναμία, να μην είναι παντοδύναμος ο Μητσοτάκης
«Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να πάει η χώρα και σε δεύτερες και σε τρίτες εκλογές θα μπορούσε. Δεν το έκανε. Γιατί ο στόχος του είναι να ξανακαθίσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού χωρίς κανέναν έλεγχο, ούτε από τη ΝΔ».
«Εμείς δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι. Δεν υπάρχει σενάριο μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, το ζήτημα σήμερα είναι να μην είναι παντοδύναμος ο κ. Μητσοτάκης να κάνει όλα αυτά που θέλει στον τόπο. Και ποιος θα είναι απέναντι για να αναδεικνύει τα θέματα που πρέπει».
Για τις υποκλοπές: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και θα τις αποκαλύψουμε
Το ζήτημα των υποκλοπών έβαλε «ταφόπλακα» σε πιθανή συνεργασία με ΝΔ; «Πιστεύω ότι τα ζητήματα (σ.σ. που τους χωρίζουν) είναι πολύ πιο βαθιά και ουσιαστικά. Όχι γιατί το θέμα των υποκλοπών δεν είναι ουσιώδες, αντιθέτως, αφορά τη δημοκρατία μας. Η Ελλάδα δέχεται τεράστια κριτική ως κράτος γιατί δεν έχει θεσμική λειτουργία. Η δικαιοσύνη δεν έχει προχωρήσει. Δεν μας επέτρεψαν στη Βουλή να καλέσουμε αυτούς που εμπορεύονταν το Predator. Δεν έχει απαντήσει κανείς από τους εμπλεκόμενους ποιοι ήταν οι λόγοι τελικά που παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη αφού μάθαμε ότι μάλλον δεν είναι λόγοι που αφορούν την εθνική ασφάλεια. Είναι τραγικό να μην έχουμε λύσει τον τρόπο που θα λειτουργεί το κράτος μας με αρχή, μέση και τέλος».
«Είτε γίνει σε αυτή τη Βουλή είτε σε τέσσερα χρόνια είτε σε οχτώ, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και θα τις αποκαλύψουμε. Γιατί είναι ένα ζήτημα μαύρο. Γιατί θα φαίνεται η Ελλάδα σαν κράτος παρίας».
Για τη νέα γενιά: Νιώθει ότι τα όνειρα της είναι ποινικοποιημένα
«Υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας της πολιτικής. Ο κόσμος είναι πληγωμένος από το πολιτικό σύστημα, νιώθουν ότι οι πολιτικοί άλλα τους λένε πριν τις εκλογές κι άλλα μετά. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο αλλά και πολύ λογικό. Όταν οι πολίτες μας λένε π.χ. «ξαφνικά τώρα θυμηθήκατε να έρθετε στις αγορές;» […] O κόσμος θέλει να υπάρχουν δίπλα του καθαρά πρόσωπα. Λίγα λόγια χρειάζονται. Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να γίνουν θαύματα».
«Επίσης χρειάζεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο δημόσιο χαρακτήρα των πραγμάτων. Ένα παράδειγμα είναι τα ΜΜΕ. Άλλο παράδειγμα είναι ο δημόσιος χώρος. Λείπει. Είναι θέμα ποιότητας ζωής. Κι επιμένω στην πρόσβαση στην παιδεία και την υγεία».
«Όπως και στο πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή της νέας γενιάς η οποία νιώθει ότι τα όνειρα της είναι ποινικοποιημένα. Είναι πολύ μακριά από αυτό που φανταζόμαστε η νέα γενιά, έχει πολύ μεγάλα όνειρα και βλέπει ότι μέσα από το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να τα κάνει πράξη. Δεν μπορεί να φανταζόμαστε ότι θα κάνουν πράξη τα όνειρα τους με μισθούς 700 και 800 ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος με υπουργική απόφαση να κάνει το μισθό 1500 ευρώ. Αλλά δεν μπορεί να μας πείσει κανείς ότι η χώρα πάει προς το καλύτερο».
Για όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ: Η πόρτα κλειστή σε όσους αναζήτησαν καρέκλες
«Με την ηγεσία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε το θέμα. Και με όλους αυτούς που πήγαν για να καταλάβουν μια θέση και στην πορεία είπαν και χοντράδες. Ακόμη και σήμερα μου κάνει εντύπωση πώς ορισμένοι λένε χοντράδες εναντίον του ΠΑΣΟΚ λες κι ο κόσμος έχει μνήμη χρυσόψαρου. Με τον κόσμο δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Για τα στελέχη που πήγαν να γίνουν βουλευτές και υπουργοί νομίζω ότι η πόρτα πια είναι οριστικά κλειστή».
«Με τους πολίτες θέλουμε να συμπορευτούμε. Νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουν ότι εμείς θέλουμε να ξαναμεγαλώσουμε. Δεν κάνουμε εδώ ένα διαγωνισμό ποιος είναι ο πιο ορθόδοξος πασόκος. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε νέες κοινωνικές συμμαχίες. Και με αυτούς που ήταν στο ΠΑΣΟΚ αλλά και με τη νέα γενιά που δεν ξέρει τι ήταν το ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Χρηστίδης αναφέρεται και στη συναισθηματική σχέση του κόσμου με το ΠΑΣΟΚ. Είναι μέρος της λαϊκής κουλτούρας της χώρας το ΠΑΣΟΚ, λέει χαρακτηριστικά και φέρνει το παράδειγμα της παρουσίας του κόμματος στο Athens Pride. «Είχαμε φέρει χιλιάδες αυτοκόλλητα, χιλιάδες μπλούζες και χιλιάδες σημαίες ΠΑΣΟΚ. Δεν έμεινε τίποτα, ήρθαν χιλιάδες άνθρωποι που δεν τους είχαμε ξαναδεί και τα πήραν. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλοι αυτοί οι χιλιάδες θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ…Αλλά δεν το έκαναν με άλλο πολιτικό κόμμα».
Για το ΠΑΣΟΚ: Είναι κόμμα εξουσίας, θα ανακτήσει το ρόλο του
«Εμείς έχουμε χαμηλά τη μπάλα και βλέπουμε το κάθε ματς ξεχωριστά. Αλλά είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό που διαμορφώνει τώρα το ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ είναι πράγματι ένα κόμμα εξουσίας, δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας και θέλουμε να κάνει πράξη αυτά που πιστεύουμε γιατί νιώθουμε ότι η σοσιαλδημοκρατία λείπει σήμερα από την Ελλάδα. Νομίζω πως τα επόμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ θα ανακτήσει το ρόλο που είχε».