Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Οι δύο κατά βάση κατηγορίες ψηφοφόρων της κάλπης και η συρρίκνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Τι λένε τα δεδομένα

Newsroom από Newsroom
20/06/2023 13:21
Ενημερώθηκε: 20/06/2023 13:31:57
σε Featured, HOT NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
A A
209
SHARES
444
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

EKΛΟΓΕΣ 2023: Το εκκωφαντικό εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ανέδειξε, όπως είναι γνωστό, ένα βασικό διπλό μήνυμα εκλογικής αριθμητικής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Το κυβερνών κόμμα κατάφερε να αυξήσει κατά περίπου μία μονάδα το ποσοστό των ψήφων του (Ν.Δ. 40,8% από 39,9%), με ταυτόχρονη όμως απομείωση πάνω από 1/3 της εκλογικής επιρροής που διέθετε η αξιωματική αντιπολίτευση τον Ιούλιο 2019 (ΣΥΡΙΖΑ 20,1% από 31,5%). Ομολογουμένως, δύσκολα θα θυμηθεί κανείς κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν της εκλογικής μας ιστορίας και πάντως στα 49 χρόνια της μεταπολιτευτικής περιόδου η μοναδική άλλη περίπτωση αύξησης ποσοστού της κυβέρνησης είχε συνυπάρξει με διπλάσια αύξηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (εκλογές 2000 έναντι 1996: ΠΑΣΟΚ 43,8% από 41,5% και Ν.Δ. 42,7% από 38,1%).

Χωρίς αμφιβολία, η μεγάλη συρρίκνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το κύριο συμβάν αυτών των εκλογών που οφείλουμε να ερμηνεύσουμε, αλλά για να το κάνουμε θα πρέπει να συμβουλευθούμε μια στέρεη βάση παροχής στοιχείων που καλύπτει μια ευρύτερη εικόνα. Αυτή η βάση επιδιώκει κάθε φορά να αναδείξει το exit poll που διεξάγεται την ημέρα των εκλογών, κυρίως μέσω του ερωτήματος του «χρόνου απόφασης ψήφου». Ετσι, το εκλογικό σώμα διαχωρίζεται σε δύο κατά βάση κατηγορίες ψηφοφόρων. Οι σταθεροί και αποφασισμένοι «από καιρό» για την επιλογή ψήφου τους και από την άλλη οι ταλαντευόμενοι και αναποφάσιστοι.

Οπως βλέπουμε στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύεται, η πρώτη ομάδα είναι ασφαλώς υπέρτερη πληθυσμιακά και αφορά πάνω από 7 στους 10 όσων ψήφισαν (71,4%), αλλά η δεύτερη ομάδα παρότι αφορά λιγότερο από 3 στους 10 (28,6%) δεν είναι λιγότερο σημαντική, με την έννοια ότι θα διαμορφώσει έτσι ή αλλιώς με τη στάση της το τελικό αποτέλεσμα. Παράλληλα έχει σημασία ότι η δεύτερη ομάδα διαμοιράζεται ουσιαστικά ανάμεσα σε αυτούς που δήλωσαν ότι αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας (14,7%) και όσους απάντησαν ότι αποφάσισαν την ημέρα των εκλογών (13,9%).

Στην πραγματικότητα πάντως ο πληθυσμός δεν είναι το καθοριστικό μέγεθος, αλλά η ίδια η συμπεριφορά. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα, υπάρχει μια καταλυτικής σημασίας αρχική ήδη εκλογική συμπεριφορά. Στην πρώτη ομάδα, των κατασταλαγμένων, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. προσεγγίζουν σχεδόν τους μισούς (47,5%) – όπως αντιπροσωπεύει το 33,9% που συγκεντρώνει, έναντι μόλις 14,7% του ΣΥΡΙΖΑ (είναι το 20,6% της ομάδας). Η είδηση δηλαδή που μας παρέχει το exit poll είναι ότι η Ν.Δ. συγκέντρωνε στους αποφασισμένους ψηφοφόρους υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έφθασε στην τελευταία εβδομάδα των εκλογών με χάντικαπ 19,2 μονάδων.

Οπως προκύπτει από το exit poll της 21ης Μαΐου, η ψήφος της τελευταίας στιγμής δεν επηρέασε τον ήδη διαμορφωμένο συσχετισμό.

Η συνέχεια είναι ασφαλώς πολύ πιο ισορροπημένη και στην πράξη η Ν.Δ. πρόσθεσε στο ποσοστό της ακόμη 6,9% έναντι του 5,4% που πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Εχει όμως σημασία να παρατηρήσουμε ότι, ενώ τα δύο κόμματα συγκέντρωσαν συνολικά σχεδόν το 61% των ψήφων, στη δεύτερη ομάδα διαθέτουν αθροιστικά μόνο 43% (Ν.Δ. 24,1% – ΣΥΡΙΖΑ 18,9%). Με άλλα λόγια, η επιλογή ψήφου των αναποφάσιστων κατευθύνθηκε σε μεγάλο βαθμό στα υπόλοιπα κόμματα και είναι χαρακτηριστικό ότι τα απόλυτα ποσοστά του εκλογικού σώματος που παρουσιάζονται στον πίνακα αντιστοιχούν ποσοστιαία στη δεύτερη ομάδα σε περίπου 15% για το ΠΑΣΟΚ και 6% που επέλεξαν τελικά Ελληνική Λύση είτε Πλεύση Ελευθερίας ή Νίκη, χωρίς να αγνοείται και το περίπου 14% που επέλεξε άλλα μικρότερα κόμματα κάτω του 1%.

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να τονιστεί ότι η μεγάλη διασπορά ψήφων που παρατηρείται στην (δεύτερη) ομάδα των ταλαντευόμενων ψηφοφόρων δεν αποτελεί έκπληξη, όπως δεν εκπλήσσει και το πλήθος της (σχεδόν 29%). Παρά την κάποια υπερβολή που σίγουρα υπάρχει στο πληθυσμιακό στοιχείο, έχουν παρουσιαστεί ανάλογα και τα δύο σε παλαιότερα exit polls και δεν θα επεσήμαινε κανείς εμπειρικά ότι σε αυτές τις εκλογές εμφανίστηκε κάτι πολύ ιδιαίτερο. Αρκεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία των εκλογών του 2019, η Ν.Δ. είχε συγκεντρώσει και πάλι 24% στους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ (που κατάφερε να φτάσει μάλλον απροσδόκητα στο ψηλό 31,5%) είχε μόλις 28%.

Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα µπορούσε ίσως να διεκδικήσει κάτι ελάχιστα καλύτερο απ’ ό,τι συγκέντρωσε τελικά στις επιλογές των αναποφάσιστων, χωρίς να διαφοροποιείται φυσικά η ουσία και το συμπέρασμα της καταγραφής του εκλογικού αποτελέσματος. Η μεγάλη συρρίκνωσή του είχε επισυμβεί πριν από την τελική ευθεία των εκλογών και αυτό ήταν άλλωστε το στοιχείο που εξέπληττε και «παραμόρφωνε» εντέλει τις δημοσκοπήσεις που διεξάγονταν.

Ο κ. Πάνος Σταθόπουλος είναι διευθυντής Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

ΠΑΝΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ/kathimerini.gr

Ετικέτες: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023Εκλογές 2023Νέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑ
Προηγούμενο Άρθρο

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2023: Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα – Ποιοι αποκλείονται

Επόμενο Άρθρο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νυχτερινές επιδρομές των Ρώσων κατά μήκος της χώρας

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Δημοσκόπηση MRB: Ανεβάζει πάλι τη συσπείρωσή της η Ν.Δ. – Από πού κερδίζει η «Πλεύση»

11/04/2025 | 21:30 - Ενημέρωση 12/04/2025 | 06:46
Featured

Τι δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις σε OPEN, MEGA, Attica

11/04/2025 | 07:00
Featured

Άνοδος για τη Νέα Δημοκρατία, στο 12,3% η διαφορά με την «Πλεύση Ελευθερίας»

10/04/2025 | 23:00 - Ενημέρωση 11/04/2025 | 04:56
Featured

Δημοσκόπηση Real Polls: Πρώτη η ΝΔ, ανεβαίνουν τα ποσοστά -Δεύτερη η Ζωή, στο 10,5% το ΠΑΣΟΚ

10/04/2025 | 21:31
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Μπαράζ τροπολογιών του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία: Στο επίκεντρο ακρίβεια, μισθοί στο Δημόσιο και δανειολήπτες

09/04/2025 | 21:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

ΣΥΡΙΖΑ για Παπαδημητρίου: Παλινωδεί πιεζόμενος – Ποιοι τον πιέζουν;

07/04/2025 | 15:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Γ. Καραμέρος: Η κυβέρνηση λέει σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και δικαιούχους επιδομάτων να κάνουν Πάσχα με δανεικά

06/04/2025 | 20:00
Featured

Δημοσκόπηση Marc: Τα κριτήρια της ψήφου των Ελλήνων – Τι Κυβέρνηση θέλουν

03/04/2025 | 22:00 - Ενημέρωση 04/04/2025 | 02:26
Load More
Επόμενο Άρθρο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νυχτερινές επιδρομές των Ρώσων κατά μήκος της χώρας


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Έρχονται βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας

    650 shares
    Share 260 Tweet 163
  • Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – Λέκκας: Το ρήγμα των 1500 χλμ μπορεί να δώσει δόνηση 7,8 Ρίχτερ, τα τρία σενάρια

    576 shares
    Share 230 Tweet 144
  • Τελική πρόταση Τραμπ για Ουκρανία: «Αναγνωρίστε την Κριμαία, παγώστε τη γραμμή μετώπου» – Χάρτης και παρασκηνιακές πιέσεις

    345 shares
    Share 138 Tweet 86
  • Μπαράζ σεισμών στην Τουρκία – Μετά τα 6,2 και 5 Ρίχτερ

    320 shares
    Share 128 Tweet 80
  • Τροχαίο δυστύχημα στου Ρέντη: Οδηγός παρέσυρε και σκότωσε 12χρονη

    297 shares
    Share 119 Tweet 74
  • ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: «Δεν είναι για όλους – αλλά όσοι είναι μέσα θα πάρουν έως 18.000€»: Τα αναδρομικά 2025 με λίστα και οδηγό επιβίωσης

    220 shares
    Share 88 Tweet 55
  • Πόρτες ανοιχτές στο Δημόσιο: Οι 20.000+ θέσεις ΑΣΕΠ που τρέχουν ή έρχονται – Ο πλήρης οδηγός για αιτήσεις

    173 shares
    Share 69 Tweet 43
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch