ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ – Αποδιοργάνωση, αµηχανία και πρωτοφανείς ερασιτεχνισµοί στη διαχείριση των κοινοτικών πληρωµών, θέτουν πλέον σε κίνδυνο την πληρωµή των eco-schemes εντός του ∆εκεµβρίου, µε τις πιθανότητες να δουν έστω και 1 ευρώ από αυτό το νέο καθεστώς οι αγρότες εντός του έτους να µειώνονται όλο και περισσότερο.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όσα έχουν δηλώσει οι αγρότες στις αιτήσεις ΟΣ∆Ε αναφορικά µε τα eco-schemes είναι σαν να είναι γραµµένα σε… χαρτοπετσέτα, καθώς αναµένονται περαιτέρω διευκρινίσεις από τον Οργανισµό Πληρωµών για ορισµένες κρίσιµες δράσεις, οι οποίες θα γίνουν διαθέσιµες το νωρίτερο εντός Νοεµβρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η ∆ράση 6 (βλ. Φάκελο σελ. 27-30), στην οποία βασίστηκαν κυρίως οι δενδροκαλλιεργητές για να λάβουν το φετινό πριµ.
Πρώτον, γι’ αυτή τη δράση ζητάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ Σχέδιο Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης, το οποίο ωστόσο προς το παρόν δεν γνωρίζει κανείς, ούτε καν οι σύµβουλοι που πρέπει να το υλοποιήσουν σε συνεργασία µε τους αγρότες, πώς πρέπει να είναι, τι πρέπει να περιλαµβάνει κ.ο.κ. ∆εύτερον, το θέµα της ηλεκτρονικής εφαρµογής, µε την έκδοση του FAST από τον ΟΠΕΚΕΠΕ µόνο λυµένο δεν είναι, καθώς η εφαρµογή αυτή δεν µπορεί να διαχειριστεί κάτι περαιτέρω από σχέδια λίπανσης. Για τη φυτοπροστασία, την οποία αφορά η πλειοψηφία των δράσεων, δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόµη ηλεκτρονικές εφαρµογές.
Αυτή την περίοδο µάλιστα οι εν δυνάµει δικαιούχοι των δράσεων ψάχνονται µε τα τιµολόγια και τα δικαιολογητικά για τις δράσεις, τα οποία θεωρητικά θα πρέπει να τα έχουν προσκοµίσει έως τις 4 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ακούγεται -κάτι που µένει προφανώς να επιβεβαιωθεί- πως θα γίνονται δεκτά αυτά τα στοιχεία και µετά από αυτή την ηµεροµηνία, γεγονός που θα πάει την όλη διαδικασία (ελέγχων κ.λπ) χρονικά πολύ πίσω.
Προβλήµατα εντοπίζονται ακόµα και στη δράση µε την ενίσχυση των τοπικών και προσαρµοσµένων στις κλιµατικές συνθήκες ποικιλιών.
Να σηµειωθεί πως οι αγρότες εδώ και κάποια χρόνια πιστώνονται το πρασίνισµα εντός του ∆εκεµβρίου και αν τελικώς δεν συµβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για σηµαντικό πλήγµα στη ρευστότητα και τον προγραµµατισµό των εκµεταλλεύσεων, καθώς µιλάµε για ένα ποσό που προσεγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ. Άρα οι αγρότες εντός ∆εκεµβρίου θα έχουν λαµβάνειν το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης (30%), ολόκληρη την αναδιανεµητική και τη συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών αγροτών. Πάντως, σε άλλα κράτη-µέλη φρόντισαν να είναι διαθέσιµη και η προκαταβολή του πρασινίσµατος εντός του Οκτωβρίου.
Στραβό το αρµένισµα από την αρχή
Πώς άραγε να προχωρήσουν σωστά
οι αιτήσεις και να γίνει ο καλλιεργητικός προγραµµατισµός όπως πρέπει, όταν:
- Πρώτον, οι φθινοπωρινές σπορές έγιναν το 2022 και οι εαρινές το 2023 έγιναν, χωρίς να γνωρίζουν οι αγρότες ποιες ποικιλίες θα είναι επιλέξιµες για τη δράση σποράς των eco-schemes.
- ∆εύτερον, πρώτα έγιναν και έκλεισαν οι αιτήσεις ΟΣ∆Ε και µετά φρόντισαν από το ΥΠΑΑΤ να εκδώσουν τις εφαρµοστικές αποφάσεις για τις συνδεδεµένες. Το ακόµα πιο παράδοξο είναι πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποσχόταν για εγκυκλίους συνδεδεµένων εντός Ιουλίου και φτάσαµε Οκτώβριο.
- Τρίτον, εκδίδει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις «τελικές» εγκυκλίους για το ΟΣ∆Ε και τα eco-schemes εντός Αυγούστου, µε όλες τις καλλιεργητικές εργασίες που θα λάµβαναν επιδότηση τελειωµένες και τις αιτήσεις ΟΣ∆Ε να έχουν ξεκινήσει Ιούνιο.
Μένει να φανεί επίσης και η τύχη της βιολογικής γεωργίας µε όλη την ιστορία να µοιάζει πως θα γυρίσει µπούµερανγκ στο τέλος.