Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σαρλ Μισέλ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της νέας προκλητικής κίνησης της Άγκυρας με την παράνομη NAVTEX για το Oruc Reis.
Το τηλεφώνημα έγινε σε συνέχεια της επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σαρλ Μισέλ, στο οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόθεση της Ελλάδας να θέσει στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα της Τουρκικής προκλητικότητας.
Για το τηλεφώνημα του Μισέλ με τον Ερντογάν ενημέρωσε με ανακοίνωσή τη η ίδια η τουρκική προεδρία, παραλείποντας ωστόσο να αναφέρει το τι ακριβώς ειπώθηκε για το ζήτημα της νέας τουρκικής NAVTEX. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας υπογραμμίζει επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Μισέλ ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών, να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό και να διασφαλιστεί πρόοδος στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας.
Ο Ερντογάν επίσης δεν παρέλειψε να κατηγορήσει ξανά την Ελλάδα για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αναφέροντας ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο»! Πρόσθεσε μάλιστα πως «για να μπορεί να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουν απτά βήματα από την Ευρώπη».
Στα 6,5 ναυτικά μίλια μακριά από το Καστελόριζο το Oruc Reis
Εν τω μεταξύ, σε τεντωμένοι σχοινί συνεχίζει να βαδίζει η Τουρκία στο πλαίσιο των προσπαθειών «γκριζαρίσματος» του Αιγαίου από την Άγκυρα, μετά και από την απόφαση της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν να επαναδραστηριοποιήσει το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τοποθετήθηκε περίπου στο μέσον του ανατολικότερου άκρου της παράνομα δεσμευθείσας περιοχής και κινείται νοτιοδυτικά.
Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η πρώτη κίνηση της Τουρκίας είναι να μην προσεγγίσει τόσο κοντά, δηλαδή στα 6,5 ναυτικά μίλια.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει κινητοποίηση. Ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν αποπλεύσει από τους ναυστάθμους και κινούνται προς την περιοχή που οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το Oruc Reis θα απλώσει καλώδια -κάνοντας την λεγόμενη διαδικασία της παρέασης- από το βράδυ της Δευτέρας κιόλας, ή αν ο Ταγίπ Ερντογάν έχει άλλα σχέδια και πότε θα επιχειρήσει να τα ενεργοποίησει.
Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Πέμπτη.
Νωρίτερα την Πέμπτη ο Σαρλ Μισέλ μίλησε τηλεφωνικά και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις προκλήσεις των τελευταίων ημερών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Κύπρο.