ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής προς το Μέγαρο Μαξίμου και σε σχεδόν ισόποσες… δόσεις προς την Κουμουνδούρου επιλέγει η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε για την διακυβέρνηση της χώρας την «επόμενη μέρα».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Παρά τις πιέσεις, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον Αλέξης Τσίπρα, να αποκαλύψει το πολιτικό πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να απαντά ότι αναμένει -δεν περιφρονεί- τη λαϊκή ετυμηγορία κι ότι δεν βιάζεται να πάρει κάποια θέση εξουσίας. Η απάντηση αυτή – περί της μη βιασύνης του κ. Ανδρουλάκη- αφορά και στην επισήμανση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό, άρα όποιος το ψηφίζει, το ψηφίζει για να είναι και ηγέτης της χώρας». Με τη δε σημερινή παρέμβασή του στο βραδινό δελτίο του ΣΚΑΙ, ο κ. Ανδρουλάκης θα περιγράψει εκ νέου την πρόταση-πακέτο για τη διακυβέρνηση της χώρας, θα αμφισβητήσει ανοιχτά την «πρόβλεψη» του πρωθυπουργού για αυτοδυναμία της ΝΔ στο δεύτερο γύρο και θα διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι και το δικό του σύστημα εξουσίας απέτυχε και ως εκ τούτου δεν θα «συνυπογράψει» την «επιστροφή» του.
Το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη εκτιμά ότι το Μέγαρο Μαξίμου «έχει οχυρωθεί, πίσω από το σενάριο της αυτοδυναμίας» λόγω της αδυναμίας του να παρουσιάσει μια «πειστική εναλλακτική πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας για την επόμενη μέρα» μετά και τη σημαντική φθορά που καταγράφει σε όλα τα τελευταία γκάλοπ. Το ΠΑΣΟΚ -λένε στη Χαριλάου Τρικούπη- έχει το πρόγραμμα και τα στελέχη να εγγυηθεί την κυβερνητική σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. «Δεν υπάρχει πρωθυπουργός- άγνωστος Χ», δηλώνει ο κ. Ανδρουλάκης θέλοντας να επισημάνει ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί θα «καθοδηγήσουν» τη συζήτηση στο πεδίο των διερευνητικών εντολών. -«Όπως το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι προϊόν προγραμματικών συγκλίσεων, έτσι και τα πρόσωπα σε κρίσιμα Υπουργεία και βεβαίως του Πρωθυπουργού πρέπει να εκφράζουν αυτό το πρόγραμμα» υπογραμμίζει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνοντας τη ρήση «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας ξανά στη θέση του πρωθυπουργού.
Το πολιτικό διακύβευμα άλλωστε που περιγράφει ο κ. Ανδρουλάκης εν όψει των εκλογών παραπέμπει στην εξής παραδοχή: «Από τη μία είναι ο λόγος της προόδου, της αλήθειας, της κοινής λογικής, της αξιοπρέπειας, του δημοσίου συμφέροντος. Και από την άλλη, είναι δύο συστήματα εξουσίας – των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα- που είναι ικανά να κάνουν τα πάντα και να πουν τα πάντα, μόνο για την καρέκλα». Ο δε πυρήνας της στρατηγικής, που η Χαριλάου Τρικούπη υιοθετεί, συμπεριλαμβάνει το στόχο ενός ισχυρού διψήφιου ποσοστού στις πρώτες κάλπες, με το σύστημα της απλής αναλογικής και αξιοποίηση της διερευνητικής εντολής με ουσιαστική διαβούλευση στη βάση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και της πρότασης για πολιτικό πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού.
Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάντως υποστηρίζουν ότι το μήνυμά τους πρέπει να είναι καθαρό, ενιαίο και αδιαίρετο, ειδικά όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Στην πραγματικότητα αναφέρονται στη δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου και στο ιδιότυπο μπρα ντε φερ με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, από τη στιγμή που ο πρώην υπουργός δεν απέφυγε να «διευκρινίσει» δημοσίως ότι «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα- για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες». Τότε, στην πρώτη κρούση του, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είχαν σχολιάσει ότι: «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο». Χθες εν τω μεταξύ όταν ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ΣΚΑΙ, για το αν αισθάνεται ότι απειλείται με διαγραφή, έδωσε μια απάντηση που σήμανε νέο «συναγερμό» στη Χαριλάου Τρικούπη.
«Εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται. Εμένα κανένας δεν μπορεί να με ακουμπήσει με τέτοια διοικητικά μέτρα. Δεν είμαι από αυτούς που μπορείς να «φας» εύκολα, τέλεια και παύλα. Αλλά δεν βλέπω και το λόγο. Γιατί εγώ δίνω τη μάχη με όλες μου τις δυνάμεις και μέσα από την παρουσία μου στη Βουλή, δίνω μια μάχη απόλυτης κριτικής σε μια αποτυχημένη κυβέρνηση, με τις γραμμές του κόμματός μου και μέσα από τις τάξεις του κόμματός μου. Και πάω και παρά πολύ καλά. Συνεπώς δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση και τη θεωρώ και απολύτως υποτιμητική για εκείνον που την κάνει, για όποιον την κάνει, όχι για μένα» είπε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Λοβέρδος υπενθυμίζοντας ακόμη ότι «όπως σας έχω ξαναπεί, έχουμε συνηθίσει παρά πολλούς πολιτικούς στην Ελλάδα άλλα να λένε το πρωί της Κυριακής, και άλλα το βράδυ, με κριτήριο πάντα το αποτέλεσμα. Και παρότι ο κ. Λοβέρδος έσπευσε να προσθέσει ότι δεν έχει σκοπό να προκαλέσει εσωκομματική σύγκρουση, η Χαριλάου Τρικούπη μάλλον δεν πείστηκε για τη «γραμμή» του. Το σχόλιό της στη δεύτερη κρούση Λοβέρδου, θύμισε περισσότερο στάση αναμονής: «Το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής είναι σε μείζονα θεσμική και προγραμματική σύγκρουση με το σύστημα Μητσοτάκη. Το προχθεσινό μας σχόλιο, ισχύει στο ακέραιο. Για τη σημερινή συνέντευξη, ουδέν σχόλιο».
Η αλήθεια είναι ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ γίνονται έντονες συζητήσεις για τη συνέχεια που μπορεί να έχουν οι προειδοποιητικές βολές της Χαριλάου Τρικούπη προς τον Ανδρέα Λοβέρδο. Οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι «το θέμα είναι λήξαν», ωστόσο αποφεύγουν επί του παρόντος τις προβλέψεις, με την επισήμανση όμως ότι η υπόθεση βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο «μικροσκόπιο» της Χαριλάου Τρικούπη. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Λοβέρδος έχει προγραμματίσει σειρά δημόσιων παρεμβάσεων, που συμπεριλαμβάνει στο προεκλογικό του πλάνο.
Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προτιμά να εστιάσει στη «μεγάλη εικόνα» της σύγκρουσης και ειδικά με το Μέγαρο Μαξίμου. «Μετά το χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη, ο κ. Μητσοτάκης με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις.
Όμως, το 2023 δεν είναι 1965. Να είναι σίγουρος πως ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει ανεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις», ήταν για παράδειγμα το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη όσον αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για «κυβέρνηση από ένα κόμμα, όχι όμως από ένα χρώμα».
Φώφη Γιωτάκη/protothema.gr