ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ: Σήμερα στις 14:00 αναμένεται να συνεχιστεί στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών η δίκη του πρώην υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά και του επιχειρηματία, Χρήστου Καλογρίτσα, για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το έτος 2016.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Η δίκη είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή, όποτε και ο κ. Παππάς δεν είχε παρευρεθεί και σε γραπτή δήλωσή του υποστήριξε ότι η επιλογή του να απουσιάζει από τη δίκη υπαγορεύθηκε από τη θέση του ότι η δίκη είναι πολιτική και ως εκ τούτου πολιτική οφείλει να είναι και η στάση του, απουσιάζοντας από τη διαδικασία.
Την Παρασκευή απουσίαζε και ο κ. Καλογρίτσας, ο οποίος ωστόσο σήμερα και κατά τις επόμενες δικασίμους θα παραβρεθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.
Αποκαλυπτική η δικογραφία για τις μεθοδεύσεις Παππά να στήσει το ΣΥΡΙΖΑ Channel
Στις 18 Απριλίου του 2019 -επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης έριξε μία «βόμβα» σε ραδιοφωνική συνέντευξη με τον Νίκο Χατζηνικολάου: Είπε ότι το Μέγαρο Μαξίμου του είχε ζητήσει -χωρίς να βρει ανταπόκριση- να πληρώσει την πρώτη δόση του τιμήματος των 52,6 εκατ. ευρώ για την τηλεοπτική άδεια της οικογένειας Καλογρίτσα -δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ Channel- στον περιβόητο διαγωνισμό του 2016, ο οποίος διενεργήθηκε με τον «νόμο Παππά» που ακυρώθηκε λίγο αργότερα από το ΣτΕ.
Ηταν η πρώτη δημόσια αναφορά στο οργιώδες παρασκήνιο εκείνων των ημερών: ο επιχειρηματίας είχε κατονομάσει τότε ως «απεσταλμένο» του Μαξίμου τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά – και το επιβεβαίωνε δύο χρόνια αργότερα, ενώπιον του ανακριτή, στην έρευνα που είχε ήδη ξεκινήσει για το θέμα στον Αρειο Πάγο.
Το 2019, το Μέγαρο Μαξίμου του είχε απαντήσει κάνοντας λόγο για «μεταχρονολογημένες δήθεν αποκαλύψεις».
Από τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και τις οποίες παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ» έρχονται στο φως οι αγωνιώδεις -αλλά κυρίως αδιαφανείς- μεθοδεύσεις τής τότε κυβέρνησης και του υπουργού της Νίκου Παππά, προκειμένου να βρεθεί τόσο το ποσό της εγγύησης των 3 εκατ. ευρώ ώστε ο γιος του Χρήστου Καλογρίτσα να μπορέσει να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όσο και τα υπόλοιπα κεφάλαια που απαιτούνταν για το όλο εγχείρημα, συνολικού ύψους 52,6 εκατ. ευρώ.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν ήταν ο μόνος στον οποίο είχαν απευθυνθεί από το Μέγαρο Μαξίμου για να «ξελασπώσουν» το εγχείρημα Καλογρίτσα: τα στελέχη του ALPHA επιβεβαιώνουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 είχε πραγματοποιηθεί επίσκεψη του «κόκκινου εργολάβου» και στο δικό τους τηλεοπτικό κανάλι, μετά από ενέργειες του Μεγάρου Μαξίμου. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ALPHA ήταν «στον αέρα» εκείνη την περίοδο, καθώς δεν είχε κατορθώσει να «χτυπήσει» μία από τις τέσσερις άδειες του «διαγωνισμού Παππά» – και ο Καλογρίτσας ζητούσε από τον Δημήτρη Κοντομηνά (που τότε ήταν ο ιδιοκτήτης του) να του πληρώσει τα 26,3 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης αλλά να κρατήσει… μειοψηφικό ποσοστό στο κανάλι, καθώς -όπως του είχε πει- το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να ελέγξει πλήρως τον ενημερωτικό του τομέα!
Το καλοκαίρι του 2020 ο ίδιος ο Χρήστος Καλογρίτσας είχε αναγκαστεί να αποκαλύψει όλες τις μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου μέσω του Νίκου Παππά. Ο λόγος ήταν ότι οι αρχικοί χρηματοδότες του ΣΥΡΙΖΑ channel, που είχαν βάλει 3.000.000 ευρώ ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ζητούσαν… τα λεφτά τους πίσω!
Ποιοι ήταν οι αρχικοί χρηματοδότες; Η CCC, κατασκευαστικός κολοσσός των τριών αδελφών Χούρι – και πάλι μέσω του Νίκου Παππά. Καταθέτοντας στην ανακρίτρια, στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας στον Αρειο Πάγο, ο μάρτυρας Κυριάκος Τόμπρας, οικονομολόγος, οικονομικός σύμβουλος της εταιρείας Τοξότης Α.Ε. και στενός συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα, ανέφερε ότι στα τέλη Ιουλίου 2016 του τηλεφώνησε ένα μεγαλοστέλεχος της εταιρείας CCC και φίλος του και του ζήτησε να συναντηθούν στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης.
«Εκεί», είπε ο μάρτυρας, «με ενημέρωσε ότι ο “μεγάλος”, δηλαδή ο Σάμερ Χούρι, ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε σχήμα για τηλεοπτικό κανάλι εν όψει του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες» και για τον λόγο αυτό του είχε δώσει εντολή «να αναζητήσει ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να διερευνήσει το τοπίο και να βρει επαφή με κάποιον από τους καναλάρχες της “Β’ Εθνικής”, όχι δηλαδή τα μεγάλα ονόματα (Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης, Κυριακού, Κοντομηνάς) οι οποίοι είχαν δικά τους συμφέροντα ανταγωνιστικά».
Οπως κατέθεσε ο κ. Τόμπρας, ο συνεργάτης των Χούρι έδωσε σε εκείνον την εντολή να κάνει αυτή την έρευνα και έπειτα από έναν κύκλο επαφών που είχε χωρίς αποτέλεσμα ενημέρωσε τη CCC ότι «ο μόνος που μπορούσε ως φιλοκυβερνητικός να προχωρήσει ήταν ο Καλογρίτσας, παρότι δεν είχε ακόμα κανάλι».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΟΥΡΛΕΜΑΔΗΣ (ο τότε εκπρόσωπος του Δ. Κοντομηνά) «Μου είπε ευθαρσώς (σ.σ.: ο κ. Καλογρίτσας) ότι θέλει να συνεργαστούμε και ότι αυτό θέλουν και τα ”παιδιά”. Κατάλαβα ότι με αυτή τη λέξη εννοούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και μιλούσε για τα παιδιά με τρόπο πολύ οικείο. Συζητήσαμε πολλή ώρα για διάφορα… Οταν φθάσαμε στο διά ταύτα, ανερυθρίαστα μου λέει σαφέστατα ότι πρέπει να πάρει το 51% και τη διαχείριση της εταιρείας (management). Μου εζήτησε μαζί με τη διαχείριση να ελέγχει απολύτως τις ειδήσεις και μια ενημερωτική εκπομπή, αν θυμάμαι καλά»
Πράγματι, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, συναντήθηκε με τον κ. Καλογρίτσα στις 11 Αυγούστου του 2016, αι εκείνος «μου είπε ότι βεβαίως τον ενδιαφέρει, αλλά “για να σου απαντήσω, θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθώ με τα παιδιά στου Μαξίμου”». Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, στις 24.8.2016, συναντήθηκαν ο ίδιος, ο Καλογρίτσας και ο Σάμερ Χούρι στο Πόρτο Χέλι στο σκάφος του τελευταίου.
«Εκεί διαπίστωσα προς μεγάλη μου έκπληξη ότι ο Σάμερ Χούρι δεν μας κάλεσε για να διαπραγματευτούμε, αλλά για να μας ανακοινώσει την προειλημμένη απόφασή του να συνεργαστεί με το κανάλι για τον Καλογρίτσα», ανέφερε ο κ. Τόμπρας στην κατάθεσή του, για να προσθέσει: «Αμέσως μετά τις συστάσεις και τα τυπικά, άπλωσε το χέρι του στον Καλογρίτσα και του είπε έχουμε deal, έχουμε συμφωνία, χωρίς να έχει συμφωνήσει τίποτα με τον Καλογρίτσα για αυτή τη συμφωνία προηγουμένως. Ρώτησα απορημένος τον Καλογρίτσα αν ήξερε κάτι που δεν ήξερα εγώ και μου απάντησε γελώντας: “Αλλοι έχουν κλείσει τη συμφωνία, Τι νόμιζες, ότι την έκλεισες εσύ;” και συνέχισε να γελάει». Εκεί πάνω στο σκάφος, όπως κατέθεσε ο Χρ. Τόμπρας, οριστικοποιήθηκε η συμφωνία με τον Σάμερ Χούρι, δηλαδή ότι «η επένδυση δεν θα ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ, ότι η κάθε μεριά θα έβαζε από 25 εκατ. ευρώ και το ποσοστό του Καλογρίτσα θα ήταν 51% και των Χούρι 49%».
Μάλιστα, ο κ. Τόμπρας αναφέρεται σε συνάντηση μεταξύ Καλογρίτσα, Χούρι και Παππά, ώστε να βρεθεί ο τρόπος καταβολής 3 εκατ. ευρώ, ελάχιστες ημέρες πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, για να υποστηρίξει ενώπιον της ανακρίτριας την εκδοχή Καλογρίτσα – δηλαδή ότι συμφωνήθηκε να καταρτιστεί μια εικονική σύμβαση υπεργολαβίας για την εργοληπτική εταιρεία του, ώστε να εκταμιευτούν άμεσα τα χρήματα και να μη χαθούν οι προθεσμίες.
«Ετσι στις 28 Αυγούστου 2016, ημέρα Κυριακή, από την Τράπεζα του Αμπου Ντάμπι στα Εμιράτα έγινε το swift των 3 εκατ. ευρώ με αποδέκτη την Τοξότης Α.Ε., το οποίο έφτασε στην Τράπεζα Αττικής το πρωί της Δευτέρας 29ης Αυγούστου 2016, όπου μετά την εκταμίευσή του και τη μεταφορά του στον λογαριασμό της εταιρείας Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, εκδόθηκε τελικά η εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και τηρήθηκαν οι τυπικές προϋποθέσεις που απαιτούνταν από την προκήρυξη», αναφέρει ο μάρτυρας.
Η πλευρά Καλογρίτσα κέρδισε τη μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες – αλλά λίγο μετά τον διαγωνισμό, όταν ξεκίνησε ο θόρυβος για τα περιβόητα «βοσκοτόπια της Ιθάκης» που επικαλέστηκε ο «κόκκινος εργολάβος» για να στηρίξει το «πόθεν έσχες» του, η CCC εμφανίστηκε να υπαναχωρεί από τη συμφωνία. Τότε, λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου κλείνει «ραντεβού κορυφής» στον Καλογρίτσα.
Η κατάθεση Μαρινάκη
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης επισημαίνει στην κατάθεσή του στις ανακριτικές αρχές ότι στο διάστημα μεταξύ της ανάδειξης των νικητών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και της λήξης της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης, ο Νίκος Παππάς τού ζήτησε «κατόπιν σύμφωνης γνώμης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» να συναντήσει στο γραφείο του στον Πειραιά τον Χρήστο Καλογρίτσα και να τον διευκολύνει στην πληρωμή της πρώτης δόσης.
Πράγματι, όπως κατέθεσε ο κ. Μαρινάκης, συναντήθηκε με τον κ. Καλογρίτσα. «Μου ζήτησε να τον διευκολύνω να πληρώσει την πρώτη δόση του οφειλόμενου από τη δική του επιχείρηση τιμήματος», λέει στην κατάθεσή του ο επιχειρηματίας για να προσθέσει: «Ηταν ξεκάθαρο ότι όλη αυτή τη διαδικασία -να διευκολυνθεί ο Χρήστος Καλογρίτσας και να βρεθούν τα χρήματα- τη διεκπεραίωνε ο Νίκος Παππάς, γιατί και από προηγούμενες συζητήσεις μου μαζί του και μαζί τους γνώριζα ότι ήθελαν να έχουν ένα κανάλι, το οποίο να υποστηρίζει ό,τι θέλουν να κάνουν ως κυβέρνηση και γενικότερα να μπορούν να διαμορφώνουν ως κυβέρνηση και ως ΣΥΡΙΖΑ και τη στρατηγική αλλά και το περιεχόμενο των εκπομπών του καναλιού. Αυτές οι προθέσεις μου φάνηκαν πολύ περίεργες κι αυτό που τους είχα πει επανειλημμένως είναι ότι αυτό το εγχείρημα ήταν κάτι πολύ δύσκολο και λανθασμένο κατά τη γνώμη μου, γιατί μια κυβέρνηση δεν πρέπει ποτέ να ασχολείται με την ιδιοκτησία και με τον έλεγχο ενός καναλιού πανελλήνιας εμβέλειας. Οπότε κι εγώ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα ούτε να συνηγορήσω, ούτε να συνεισφέρω σε ένα τέτοιο εγχείρημα».
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Καλογρίτσα, ο επιχειρηματίας κατέθεσε πως ενημέρωσε τον συνομιλητή του ότι δεν θα μπορούσε να τον βοηθήσει οικονομικά να πληρώσει την πρώτη δόση. «Γνώριζα ότι ο Νίκος Παππάς προσπαθούσε να βρει τα χρήματα αυτά και απευθύνθηκε σε διαφόρους επιχειρηματίες του χώρου και εκτός του χώρου των ΜΜΕ», επισήμανε ακόμη ο κ. Μαρινάκης και απαντώντας σε ερώτηση της ανακρίτριας για τον εάν ο Χρ. Καλογρίτσας δρούσε μόνος του, είπε: «Κατά τη σύντομη συνάντησή μου μαζί του και από τις επαφές μου με τον Νίκο Παππά και τον Αλέξη Τσίπρα θεωρώ ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας ακολουθούσε τις εντολές τους στο να δημιουργηθεί ένα κανάλι για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση και ήταν αυτοί που είχαν αναλάβει τις πρωτοβουλίες να βρεθούν τα χρήματα και να στήσουν το κανάλι, ώστε να προωθούν την πολιτική τους και να υποστηρίζουν τις θέσεις τους, απασχολώντας και ανθρώπους προσκείμενους ή ενταγμένους στο κόμμα τους, όπως τον δημοσιογράφο και μετέπειτα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη».
Η κατάθεση Φουρλεμάδη
Στην επίσκεψη του κατηγορούμενου επιχειρηματία στο γραφείο του αναφέρθηκε στη δική του κατάθεση στην ανακρίτρια ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού ομίλου ALPHA (2012-2017) Δημήτριος Φουρλεμάδης, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Δ. Κοντομηνά. Οπως ανέφερε ο κ. Φουρλεμάδης, ο κ. Καλογρίτσας του είπε ότι επιθυμεί, εφόσον έχει ήδη πάρει άδεια, να συνεργαστεί με τον Κοντομηνά. «Εξ όσων μπορούσα να διακρίνω εκ της συζητήσεως, δεν είχε χρήματα ικανά να καλύψουν την πρώτη δόση και γενικότερα τη συνολική προσφορά καθώς και τη λειτουργία σταθμού», κατέθεσε ο μάρτυρας για να αναφερθεί στη συνέχεια στη συνάντηση Κοντομηνά – Καλογρίτσα, αλλά και στη νέα δική του συνάντηση με τον επιχειρηματία στο γραφείο του στη Νέα Σμύρνη.
«Μου είπε ευθαρσώς (σ.σ.: ο κ. Καλογρίτσας) ότι θέλει να συνεργαστούμε και ότι αυτό θέλουν και τα “παιδιά”. Κατάλαβα ότι με αυτή τη λέξη εννοούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, και μιλούσε για τα παιδιά με τρόπο πολύ οικείο», ανέφερε ο κ. Φουρλεμάδης και συνεχίζοντας την κατάθεσή του τόνισε: «Συζητήσαμε πολλή ώρα για διάφορα … Οταν φθάσαμε στο διά ταύτα ανερυθρίαστα μου λέει σαφέστατα ότι πρέπει να πάρει το 51% και τη διαχείριση της εταιρείας (management). Μου εζήτησε μαζί με τη διαχείριση να ελέγχει απολύτως τις ειδήσεις και μια ενημερωτική εκπομπή, αν θυμάμαι καλά. Του επεσήμανα ότι η αποτίμηση του καναλιού από ορκωτούς ελεγκτές άγγιζε τα 100 εκατ. ευρώ… μου ζήτησε συγγνώμη και αποσύρθηκε για λίγο για να κάνει ένα τηλέφωνο.
Δεν διευκρίνισε σε ποιον θα τηλεφωνούσε συγκεκριμένα, γενικώς όμως αναφερόταν πάντα στα “παιδιά”. Επανέρχεται στο γραφείο και μου λέει ότι έχει μείζον θέμα και ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει για συνεργασία κάτω του 51% και τη διαχείριση. Εκεί διακόψαμε τη συνάντηση και επέστρεψα στον Κοντομηνά προκειμένου να του μεταφέρω τις απόψεις του Χρήστου Καλογρίτσα. Ο Κοντομηνάς εξεμάνη, δεν συμφώνησε ούτε εκείνος με τίποτε και η υπόθεση όλη έμεινε στον αέρα».
«Ο Παππάς και οι συν αυτώ»
Δίνοντας τη δική του εκδοχή για τα όσα προηγήθηκαν της διαδικασίας του διαγωνισμού, ο Χρ. Καλογρίτσας είπε στην απολογία του στην ανακρίτρια πως ο κ. Παππάς «και άλλοι σύντροφοι» τον προσέγγισαν το 2015 και ο τότε υπουργός Επικρατείας τον ενημέρωσε ότι επίκειται η ψήφιση νόμου για την παροχή τηλεοπτικών αδειών. Οπως κατέθεσε ο επιχειρηματίας, ο πρώην υπουργός, «ο Νίκος» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, του ζήτησε «λόγω του καθαρού μέχρι τότε ονόματός μου και της άψογης επιχειρηματικής μου δραστηριότητας και της ταύτισής μου με την Αριστερά ως πρωτοπόρου αγωνιστή» να δώσει το όνομά του για την ίδρυση ενός τηλεοπτικού σταθμού, «ο οποίος θα ιδρυόταν για το καλό της χώρας, θα ταυτιζόταν με την Αριστερά και θα τον καθοδηγούσε ο ίδιος ο Νίκος Παππάς».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Χρ. Καλογρίτσα, ο ίδιος ευθύς εξαρχής ξεκαθάρισε στον κ. Παππά πως δεν σκόπευε να συνεισφέρει με χρήματα στο εγχείρημα, ούτε όμως να ασχοληθεί προσωπικά, λόγω της ηλικίας του. Συμφώνησε όμως -όπως λέει- να βοηθήσει δίνοντας το όνομά του και το «ιδεολογικό και καθαρό κοινωνικό προφίλ» του «ως επιτυχημένου επιχειρηματία». Ακολούθως ο κ. Παππάς, του υποσχέθηκε «κατηγορηματικότατα ότι τα χρήματα θα τα έβαζαν αυτοί» (ο Νίκος Παππάς και οι συν αυτώ) και ότι εκείνος το μόνο που θα έκανε ήταν να δώσει το «κρυστάλλινο» όνομά του! «Με αποκαλούσαν μάλιστα “καπετάνιο”», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απολογία του ο επιχειρηματίας περιγράφοντας τα όσα ακολούθησαν μετά, αφού αυτή η συμφωνία έκλεισε.
Οπως λέει, στο τραπέζι της συζήτησης που είχε ανοίξει με τον «Νίκο και την παρέα του» τέθηκε το ζήτημα με τους λογαριασμούς του, οι οποίοι ήταν δεσμευμένοι από το ΚΕΦΟΜΕΠ, «εμφανίζοντας μεγάλου ύψους χρέη», κάτι το οποίο θα τον εμπόδιζε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Ετσι, όπως λέει ο κ. Καλογρίτσας, συμφώνησε με τον κ. Παππά να εμφανισθεί ως υποψήφιος στον διαγωνισμό, ο γιος του Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας «διότι αυτός είχε τα μικρότερα χρέη απ’ όλη την οικογένειά μου και μπορούσαν αυτά να εξοφληθούν».
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο επιχειρηματίας, τα χρέη αυτά εξοφλήθηκαν άμεσα, ενώ παράλληλα μέλη της οικογένειάς του έλαβαν δάνεια από την Τράπεζα Αττικής με εξασφαλίσεις για να αγοράσουν τις μετοχές του γιου του, ώστε να ανοίξει για εκείνον ο δρόμος της συμμετοχής του στον διαγωνισμό.
«Ο Νίκος Παππάς και η ομάδα του με καθησύχασαν, λέγοντάς μου ότι έπρεπε να γίνει αυτό διότι δεν υπήρχε χρόνος να αναμένουμε έκδοση απόφασης επί της προσφυγής του υιού μου, με διαβεβαίωσε δε ότι και αυτή η ζημία θα καλυπτόταν από αυτούς» κατέθεσε ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας για να προσθέσει: «Δυστυχώς εγώ όλα αυτά τα πίστευα τότε και τα θεωρούσα δεδομένα… Ο Νίκος μού είπε ότι αυτοί θα τακτοποιούσαν όλα τα θέματα, δεν ασχολήθηκα, διότι είχα εμπιστοσύνη στον Νίκο Παππά ως αρμόδιο υπουργό και σε όσα αυτός εκπροσωπούσε. Ομως τελικά αυτά τα δάνεια και τα χρέη εξαιτίας τους βαραίνουν εμένα και την οικογένειά μου και δεν καλύφθηκαν, όπως μου είχαν υποσχεθεί».
Συνεχίζοντας ο Χρ. Καλογρίτσας υποστήριξε πως ποτέ δεν ανέλαβε υποχρέωση να καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 3 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, ούτε όμως και ποτέ του ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Και αυτό διότι ο κ. Παππάς τον διαβεβαίωνε ότι «τα χρήματα του διαγωνισμού θα καταβάλλονταν από αυτούς, δηλαδή τον Νίκο Παππά και τους συν αυτώ».
«Κοίταξε, καπετάνιε…»
Ακολούθως, ο κ. Καλογρίτσας αναφέρθηκε στη CCC, την οποία, όπως υποστηρίζει, άκουσε για πρώτη φορά από τον κ. Παππά. Ενημερώνοντάς τον σχετικά ο πρώην υπουργός τού είπε: «Κοίταξε, καπετάνιε, υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε τα αφεντικά, το κανάλι είναι δικό μας, αλλά θα μπει και η CCC, που θα έχει ένα μερίδιο, για να έχουνε μια εκπομπή στο κανάλι μας για κάποιες ώρες. Θέλουν να έχουν ένα μικρό Αl Jazeera εντός του καναλιού μας, όχι όμως σχέση με τη διοίκησή του. Θα βάλουν όμως χρήματα, είναι μεγάλοι επιχειρηματίες και μας ζητάνε και μερικές χάρες».
Το ραντεβού με τον Σάμερ Χούρι στο Πόρτο Χέλι πραγματοποιήθηκε και βάσει των διαβεβαιώσεων του κ. Παππά, ότι η CCC, όπως κατέθεσε ο κ. Καλογρίτσας, θα κατέβαλλε πρώτα ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια «άλλα 25 εκατ. ευρώ, που θα έβρισκε και θα έβαζε ο ίδιος ο Νίκος Παππάς».
Η εταιρεία αυτή, σύμφωνα πάντα με τις διαβεβαιώσεις που ελάμβανε ο επιχειρηματίας από τον τότε υπουργό, «ήταν αφανής, με πραγματικούς εταίρους τη CCC και τον ίδιο τον Νίκο Παππά», κάτι που «δεν έπρεπε να διαρρεύσει».
«Στο τέλος μού είπαν ότι έπρεπε τελικά να υπογράψουμε μια εικονική σύμβαση υπεργολαβίας για να μπορέσουν να φέρουν χρήματα “νόμιμα” και γρήγορα. Εγώ είπα αρκεί να μην υποστούν κάποια ζημιά οι εταιρείες μου, αλλά ο Νίκος Παππάς ανέλαβε πάλι οποιαδήποτε ευθύνη, λέγοντάς μου να μην ανησυχώ και να μην ασχολούμαι…», τόνισε ενώπιον της ανακρίτριας ο Χρ. Καλογρίτσας.
«Με διαβεβαίωναν ότι θα βρίσκονταν τα ποσά»
Αφού η CCC κατέβαλε μόνο τα 3 εκατ. ευρώ και αποχώρησε, χωρίς καν ο ίδιος να ενημερωθεί ποτέ, τότε ήταν που ξεκίνησε, όπως κατέθεσε ο κατηγορούμενος, να πηγαίνει σε μια σειρά από ραντεβού με επιχειρηματίες των ΜΜΕ. Τα ραντεβού αυτά, σύμφωνα με τον κ. Καλογρίτσα, είχαν κλειστεί προηγουμένως από τον Νίκο Παππά. «Οταν τον ρώτησα για τον λόγο της αποχώρησης της CCC (σ.σ.: ο κ. Παππάς) μου εμπιστεύτηκε ότι η CCC είχε ζητήσει διάφορα πράγματα, στα οποία η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκαν. Σε κάθε περίπτωση όμως με διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα θα βρεθούν από άλλες πηγές και πως δεν θα με αδειάσουν, γιατί είμαι “οικογένειά” τους», είπε ο κ. Καλογρίτσας.
Συνεχίζοντας ο επιχειρηματίας κατέθεσε: «Αφού ο Νίκος Παππάς με είχε διαβεβαιώσει ότι θα έβρισκε τα χρήματα και χρήματα δεν έρχονταν, με συνέπεια να νιώθω εγκλωβισμένος σε μια διαδικασία αβέβαιης εκβάσεως, με δική του πρωτοβουλία μου έκλεινε διαδοχικά ραντεβού με επιχειρηματίες λέγοντάς μου ότι τα έχει όλα συμφωνημένα μαζί τους και ότι θα έβαζαν αυτοί τα χρήματα, τουλάχιστον για την πρώτη δόση, εγώ έπρεπε δε να συναντηθώ μαζί τους για το τυπικό μέρος της συμφωνίας. Ετσι βρέθηκα σε μια αναξιοπρεπή για μένα διαδικασία, την οποία ουδέποτε θα επέλεγα λόγω του αξιοπρεπούς μέχρι τότε επαγγελματικού μου βίου. Ετσι έγινε η συνάντησή μου με τον Κοντομηνά, την οποία είχε κανονίσει ο Νίκος Παππάς, όπου εγώ πήγα για την τυπική επιβεβαίωση της συμφωνίας που μου είχε πει ο Νίκος ότι έκλεισε.
Οταν πήγα εκεί διαπίστωσα ότι πράγματι είχαν μιλήσει και συμφωνήσει με τον Νίκο Παππά, ο Κοντομηνάς όμως διαφοροποίησε ουσιαστικά αυτά που ο Νίκος Παππάς μου είχε αναφέρει ως συμφωνημένα, ζητώντας συμμετοχή στην εταιρεία με ποσοστό 50% και τη διοίκηση δική τους… Στη συνέχεια μου έκλεισε συνάντηση με τον Μαρινάκη. Και τότε μου είχε πει ότι τα είχε συμφωνήσει όλα και ότι ο Μαρινάκης θα μας έδινε τα χρήματα της πρώτης δόσης. Οταν όμως πήγα στον Μαρινάκη αυτός με δέχθηκε και, αφού έκανε μερικά τηλέφωνα μπροστά μου, μου είπε πως δεν γινόταν να δοθούν τα χρήματα».
Εν τέλει, τα χρήματα αυτά ποτέ δεν βρέθηκαν, όπως παρότι, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Χρ. Καλογρίτσας, «ο Νίκος Παππάς και η παρέα του» τον διαβεβαίωναν ότι τα ποσά θα βρίσκονταν. «Κατόπιν αυτών συντάχθηκε και πάλι από αυτούς μια επιστολή αποχώρησης από τον διαγωνισμό της ανώνυμης εταιρείας Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας» υποστήριξε ο κατηγορούμενος, αναφέροντας πως ο ίδιος είχε εκφράσει τη διαφωνία του για το κείμενο: «Μου είπανε “ή έτσι ή φεύγεις μόνος σου”. Εγώ θεώρησα ότι το παιχνίδι εις βάρος μου ήταν στημένο εκ των προτέρων, δηλαδή μετά την αποχώρηση του Σάμερ Χούρι, και αναγκάστηκα να συμφωνήσω, καθώς δεν είχα περιθώριο για οτιδήποτε άλλο.
Κάλεσα τον γιο μου και υπέγραψε την ανακοίνωση», είπε στην ανακρίτρια ο κ. Καλογρίτσας για να προσθέσει: «Ουδέποτε φαντάστηκα ότι θα συνέβαινε αυτό που συνέβη τελικώς, δηλαδή ο διασυρμός εμού και της οικογένειάς μου με συκοφαντίες και ψεύδη, τα οποία δυστυχώς προήλθαν και υποστηρίχθηκαν από αυτούς που με είχαν εμπλέξει στο εγχείρημα… Αυτοί τους οποίους εξυπηρέτησα και οι οποίοι με καθοδηγούσαν μέχρι τότε, όταν ξεσηκώθηκε θόρυβος στα ΜΜΕ, όχι μόνο δεν αντέδρασαν τελικώς σε αυτές τις φήμες, αλλά τις σιγοντάρισαν, προκειμένου να δείξουν ότι οι ίδιοι δεν εμπλέκονταν στο εγχείρημα».
protothema.gr/Παναγιώτης Τσιμπούκης, Βασιλική Κόκκαλη