ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ: Η φανουρόπιτα είναι μια παραδοσιακή πίτα που φτιάχνεται συνήθως προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Ακολουθεί μια ποντιακή εκδοχή της συνταγής για φανουρόπιτα:
Υλικά:
– 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
– 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
– Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
– ½ φλιτζάνι κονιάκ
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
– 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
– 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
– 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
– 1 φλιτζάνι σταφίδες (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει το μείγμα αφράτο.
2. Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ, και συνεχίστε το ανακάτεμα.
3. Σε ένα μικρό μπολ, διαλύστε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε το μείγμα στο κύριο μπολ με τα υγρά.
4. Προσθέστε την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατέψτε.
5. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και στη συνέχεια ρίξτε το σταδιακά στο μείγμα με τα υγρά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε έναν ομοιογενή χυλό.
6. Προσθέστε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατέψτε καλά.
7. Λαδώστε ένα ταψί και πασπαλίστε το με αλεύρι. Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και ισιώστε την επιφάνεια.
8. Ψήστε τη φανουρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο της πίτας.
9. Αφήστε την πίτα να κρυώσει πριν την κόψετε και σερβίρετε.
Η φανουρόπιτα είναι έτοιμη! Μπορείτε να την προσφέρετε σε αγαπημένα πρόσωπα ή να την πάρετε στην εκκλησία ως προσφορά.