Στις κυβερνήσεις πέφτει τώρα το βάρος της μείωσης του πληθωρισμού, αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε το χρέος της, ανεβάζοντας τα επιτόκια, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
«Η νομισματική πολιτική έχει κάνει το καθήκον της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού», είπε ο Γ. Στουρνάρας στο Bloomberg, από το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, όπου παρακολούθησε μια συνάντηση οικονομικών αξιωματούχων της Ευρωζώνης. «Τώρα εναπόκειται στη δημοσιονομική πολιτική να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση (των τιμών)».
Παρόμοια έκκληση είχε απευθύνει και ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Francois Villeroy de Galhau, ο οποίος ζήτησε ένα «πιο κατάλληλο μείγμα πολιτικής». Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde επανέλαβε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν στην άρση των μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση.
Εκτός από τη βοήθεια στη μάχη έναντι του πληθωρισμού, μια αυστηρότερη προσέγγιση στα δημόσια οικονομικά θα είχε και άλλα οφέλη, είπε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.
«Μια πιο περιοριστική δημοσιονομική στάση δεν θα ήταν μόνο ένα ευπρόσδεκτο συμπλήρωμα, στρατηγικά, στην πολιτική της ΕΚΤ, αλλά θα βοηθούσε επίσης στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δημόσιου χρέους και στη χαλάρωση της αλληλεξάρτησης με τις τράπεζες», είπε. «Υπάρχουν συνέργειες που πρέπει να αξιοποιηθούν».
Όπως αποκάλυψε στο Bloomberg ο Γ. Στουρνάρας, η αρχική του επιθυμία σε σχέση με την απόφαση που πήρε η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα ήταν να κρατηθούν τα επιτόκια σταθερά. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχόμενη συνεδρίαση, κατά 25 μονάδες βάσης. Με την απόφαση αυτή διαφώνησαν κάποια μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ.
«Θα προτιμούσα να κρατήσουμε τα επιτόκια σταθερά την περασμένη εβδομάδα», είπε. «Αλλά υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ και των δύο κινήσεων –της αύξησης και της διατήρησης σταθερών επιτοκίων- οπότε είμαι εντάξει με την απόφαση που πήραμε».