Η σημερινή μέρα αναμένεται να είναι καταλυτική, καθώς το Ιράν θα ανακοινώσει αν θα εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, ή θα αρκεστεί μόνο σε… κατάρες, όταν την ίδια στιγμή μαίνονται με σφοδρότητα οι μάχες μεταξύ Ισραηλινού στρατού και Χαμάς.
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Πιθανή εμπλοκή του Ιράν στη σύρραξη θα ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδο συναγερμού στη Μέση Ανατολή, ενώ θα είναι ένα άκρως αρνητικό νέο για τις αγορές. Χθες το βράδυ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι περικύκλωσε τη Γάζα, κάτι που σημαίνει ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις περνάνε σε άλλο επίπεδο. Από την άλλη, η Χαμάς, έχοντας καταγράψει μεγάλες απώλειες, απειλεί τους Ισραηλινούς ότι “θα μπουν σε μαύρους σάκους”, δηλαδή θα μετράνε πολλούς νεκρούς…
“Κλειδί” των επιχειρήσεων θεωρείται ένα υπερ-όπλο του Ισραήλ που εντοπίζει με θερμικές κάμερες την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής κάτω από τη γη, “λοκάρει” τον στόχο και όλα γίνονται… σκόνη με απόλυτη ακρίβεια και σε μεγάλο βάθος! Επιπλέον, με τη μέθοδο της “αφρο-στεγανοποίησης”, το Ισραήλ κλείνει ολοένα και περισσότερα… λαγούμια, ώστε οι τρομοκράτες της Χαμάς να μείνουν εγκλωβισμένοι στα υπόγεια τούνελ. Οι Ισραηλινοί ερμηνεύουν τις απειλές της Χαμάς περί επερχόμενης μεγάλης συμφοράς που τους περιμένει, ως ένδειξη αδυναμίας. Έρχονται δε, τη στιγμή που οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη σπάσει την πρώτη γραμμή άμυνας που είχε στήσει η Χαμάς. Από την άλλη, η Χαμάς προσπαθεί με αντιαρματικούς πυραύλους, όλμους και drones να πετύχει μικρά μικρά ή λίγο μεγαλύτερα χτυπήματα κατά των Ισραηλινών, ώστε να κάμψει το ηθικό τους και να πάρουν τα… πάνω τους οι μαχητές της.
Υποστηρικτικά προς τη Χαμάς λειτουργεί η Χεσμπολάχ, η οποία χτύπησε από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ή το νότιο τμήμα του Λιβάνου, προσπαθώντας να διασπάσει τις δυνάμεις του Νετανιάχου. Ωστόσο, οι Ισραηλινές δυνάμεις δεν μένουν με… σταυρωμένα χέρια και παρά τη διάσπαση τους σε πολλά μέτωπα, αποκρούουν τις αντίπαλες επιθέσεις. Επιπλέον, το Ισραήλ, με αεροπορικές δυνάμεις και πυροβολικό, έχει πλήξει καίριες υποδομές της Χεσμπολάχ και περιμένουμε πλέον τα επόμενα βήματα στην κλιμάκωση του πολέμου. Ενός πολέμου που θα διαρκέσει πολύ και είναι πολύ πιθανό να βάλει και άλλους στο παιχνίδι…
Οι αγορές αδιαφορούν για τον πόλεμο και ποντάρουν στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων
Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι αληθινή και βιώσιμη η άνοδος των αγορών κατά τις τελευταίες ημέρες, αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι η χθεσινή ισχυρή αντίδραση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, προκαλεί μάλλον… ανησυχία!
Ο Dow Jones εκτινάχθηκε κοντά στις 34.000 μονάδες, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη από τον περασμένο Ιούνιο! Δεν ξέρουμε εάν αυτό είναι κάτι φυσιολογικό με βάση τις συνθήκες που διαμορφώνονται στο γεωπολιτικό πεδίο. Ίσως, όμως η αντίδραση αυτή να συνιστά και ένα ξέσπασμα, λόγω της… ομηρίας των επενδυτών από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, σε σχέση με την πορεία των επιτοκίων.
Πολλοί επενδυτές εκφράζουν αμφιβολίες αν στην παρούσα φάση είναι πιο ισχυρή η αισιοδοξία που δημιουργεί η FED για την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, έναντι της απαισιοδοξίας για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Πάντως, η ισχυρή άνοδος στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο συνδέεται και με το γεγονός της σημαντικής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων των ομολόγων. Σημειώνεται ότι το 10ετές από το 5% που διαπραγματευόταν πριν από 10 μέρες, χθες υποχώρησε στο 4,64%, σαν να προεξοφλείται ακόμη και… κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ!
Οι επενδυτές εμφανίζονται ενδεχομένως υπερβολικά αισιόδοξοι και μπορεί μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξουν ανατροπές. Αυτό που απασχολεί πλέον τις αγορές σε σχέση με την πορεία των Αμερικανικών επιτοκίων, είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά και τα σήματα που θα δοθούν για την έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης τους. Ο πληθωρισμός μάλλον κινείται σε ελεγχόμενο έδαφος στις ΗΠΑ και αυτό είναι ένα καλό νέο για τις αγορές. Το κακό νέο, όμως, θα προκύψει από τη Μέση Ανατολή…
Την ισχυρή άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων ακολούθησε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χθες, “καβάλησε” με… φόρα τις 1.200 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,96% και διαμορφώθηκε στις 1.219,99 μονάδες. Σήμερα, η μέρα είναι μάλλον… πονηρή, οπότε το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει μια “χώνευση” των τιμών, καθώς οι 1.220 μονάδες αποτελούν τεχνικό εμπόδιο, που παρουσιάζει αυξημένες δυσκολίες υπέρβασης. Πάντοτε οι αγορές φημίζονται για τη… γοητεία και την… άγρια ομορφιά που προσφέρουν στους επενδυτές. Τα πράγματα όμως, ανατρέπονται όταν γυρίζει ο κόσμος ανάποδα…