Παρά τη φετινή άνοδο στο ταμπλό του ΧΑ κατά 60%, η HSBC πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν αξιοπρεπή άνοδο, καθώς το consensus των αναλυτών φαίνεται να μην αντικατοπτρίζει τις ευνοϊκές προοπτικές για τα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, του χαμηλού κόστους των καταθέσεων και τα αυξανόμενα βιβλία τίτλων.
«Αυξάνουμε τα κέρδη και προσαρμόζουμε τις τιμές στόχους και επαναλαμβάνουμε τις αξιολογήσεις μας και τις συστάσεις αγοράς και για τις τέσσερις τράπεζες. Η Alpha Bank είναι η προτιμώμενη επιλογή», τονίζει η HSBC.
Οι τιμές στόχοι αυξάνονται και είναι:
· Alpha Bank στα 2,20 ευρώ ανά μετοχή από 1,45 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 45%.
· Eurobank στα 1,95 ευρώ ανά μετοχή από 1,60 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 28%.
· Εθνική Τράπεζα στα 7,95 ευρώ από 6,95 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 36%.
· Τράπεζα Πειραιώς στα 4 ευρώ ανά μετοχή από 3,35 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 37%.
Η HSBC αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη την περίοδο 2023-2025 κατά 8%, 18%, και 21%, κατά μέσο όρο, προσαρμόζει τις τιμές – στόχους και επαναλαμβάνει τις αξιολογήσεις Buy και για τις τέσσερις τράπεζες. Αυτές οι αναθεωρήσεις τοποθετούν την HSBC πάνω από το consensus 7% και 5% για τα έτη 2023-2024, με την υψηλότερο διαφορά να εντοπίζεται στην περίπτωση της Alpha Bank.
«Η Alpha Bank γίνεται η προτιμώμενη επιλογή μας. Η υποαπόδοση της έφερε την αποτίμησή της κάτω από τις εγχώριες ομοειδείς και στο κατώτερο άκρο της κάλυψης των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών που καλύπτουμε. Ωστόσο, προβλέπουμε ανθεκτικές προοπτικές NII σε σχέση με τις εγχώριες τράπεζες που θα οδηγήσουν σε κάποια αναπλήρωση του δείκτη αποδοτικότητας ROTE. Αυτό δεν φαίνεται να αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς είμαστε 12% υψηλότερα από το consensus τόσο για τα φετινά κέρδη και του 2024. Τα σχέδια για το κόστος των προβλέψεων και των στόχων των λειτουργικών εξόδων (opex) που έχουν τεθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο 2022-2025 αποτελούν ανοδικούς κινδύνους. Επισημαίνουμε επίσης τη σχετική αξία της Alpha Bank έναντι της Τράπεζας Πειραιώς, με την πρώτη να έχει έκπτωση 5% επί του δείκτη P/TBV για φέτος, παρά το παρόμοιο κεφαλαιακά προσαρμοσμένο δείκτη αποδοτικότητας ROTE και το υψηλότερο δείκτη κεφαλαίων CET-1», επισημαίνει η HSBC.
Σε άλλα σημεία, θεωρεί ότι η ΕΤΕ η ισχυρή δυναμική που διαθέτει στα καθαρά έσοδα από τόκους τα τελευταία δύο τρίμηνα έχει υποτιμηθεί.
Την ίδια στιγμή, βλέπει απόλυτη αξία στην Eurobank φέτος με δείκτη 0,79 φορές σε όρους P/TBV για 15% ROTE περίπου και εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση στο ίδιο επίπεδο με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις μεγάλης κεφαλαιοποίησης με παρόμοιο ROTE αλλά ένα χαμηλότερο προφίλ κόστος κεφαλαίων θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια υπερκάλυψη για την αποτίμησή της.
Τα ισχυρά κέρδη για τα επόμενα δύο τρίμηνα, οι αναθεωρήσεις και οι εκλογές οι καταλύτες
O οίκος διατηρεί τη θέση της για τα καθαρά έσοδα από τόκους, η οποία εκφράστηκε στους τελευταίους γύρους των κερδών και ότι είναι πιθανό το ΝΙΙ να κορυφωθεί στο δεύτερο εξάμηνο φέτος λόγω της αναπροσαρμογής των τιμών των δανείων, αλλά θα μειωθεί το 2024 λόγω της ανατιμολόγησης των καταθέσεων. Ωστόσο, οι 400 μ.β. της HSBC για το επιτόκιο της ΕΚΤ (προηγούμενη εκτίμηση 350 μ.β.) υποδηλώνει ότι η αιχμή για το NII βρίσκεται ψηλότερα. Επίσης, τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα beta καταθέσεων μέχρι στιγμής και τα αυξανόμενα χαρτοφυλάκια τίτλων υποδηλώνουν ότι η πτώση το 2024 δεν θα είναι τόσο απότομη. Συνολικά, αυξάνει τις προβλέψεις για το NII και προβλέπει πλέον ότι τα επαναλαμβανόμενα κέρδη θα αυξηθούν κατά 59% φέτος (από 47% που προέβλεπε πριν) και θα ακολουθήσει αύξηση 12% πτώση το 2024 (από 19% που έβλεπε πριν).
Σύμφωνα με το Bloomberg, το 70-80% των αναλυτών του sell side έχουν αξιολογήσεις Buy για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, η μέση τιμή-στόχος δεν υποδηλώνει σημαντική άνοδο. Αυτό συνεπάγεται ένα κύμα από αναθεωρήσεις από τους αναλυτές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση βραχυπρόθεσμα, εκτιμά η HSBC.
Η συχνή ερώτηση στο συνέδριο της HSBC για τις τράπεζες στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα μετά το ράλι 60% των ελληνικών τραπεζών σε ετήσια βάση είναι αν «υπάρχει περισσότερη άνοδος». Η απάντηση της βρετανικής τράπεζας είναι ξεκάθαρα θετική, επειδή η αυστηρή πολιτική της ΕΚΤ και τα χαμηλά beta των καταθέσεων, μέχρι στιγμής, υποδηλώνουν ένα υψηλότερο μέγιστο καθαρό έσοδο από τόκους (ΝΙΙ) που δεν είναι στις εκτιμήσεις των αναλυτών και στις αποτιμήσεις.