ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ: Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας δόθηκε στη δημοσιότητα και γι άλλη μια φορά οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην κορυφή, με την Φινλανδία να παραμένει για έβδομη χρονιά στην πρώτη θέση.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Η φετινή έκθεση είναι η πρώτη που περιλαμβάνει ξεχωριστές κατατάξεις με βάση την ηλικιακή ομάδα και αυτό έδειξε σημαντική υποχώρηση του δείκτη ευτυχίας για τους νέους που ζουν στη Βόρεια Αμερική. Και γι αυτόν τον λόγο οι ΗΠΑ βρέθηκαν έξω από το top-20 των πιο ευτυχισμένων χωρών του κόσμου, για πρώτη φορά από το 2012, όταν άρχισε η δημοσίευση αυτής της έκθεσης.
Ένας άλλος λόγος για την υποχώρηση των ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που ανέβηκαν θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της ευτυχίας.
Η ετήσια έκθεση για τις ευτυχέστερες χώρες δημοσιεύεται την 20ή Μαρτίου, καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας του ΟΗΕ. Λαμβάνονται υπόψη έξι μεταβλητές που εξηγούν την αξιολόγηση της ζωής, όπως το ΑΕΠ ανά πολίτη, η κοινωνική στήριξη, το προσδόκιμο ζωής, η ελευθερία, η γενναιοδωρία και η διαφθορά.
Η έκθεση συντάσσεται με βάση έρευνες που γίνονται σε περισσότερες από 140 χώρες. Για την σύνταξη της έκθεσης συνεργάζονται το ινστιτούτο Gallup, το Ερευνητικό Κέντρο Oxford Wellbeing και το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Το Top-10 των ευτυχέστερων χωρών
Στην πρώτη θέση, γι άλλη μια χρονιά, είναι η Φινλανδία.
Η έρευνα ζητά από κάθε ένα άτομο που συμμετέχει να βαθμολογήσει την ζωή του συνολικά και με βάση το δικό του αξιακό σύστημα. «Και βλέπουμε την Φινλανδία να είναι πολύ πλούσια σε πολλές κατηγορίες», σχολίασε ο Τζον Χέλιγουελ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο British Columbia, που εδρεύει στο Βανκούβερ του Καναδά.
«Στην Φινλανδία αν πέσει ένα πορτοφόλι στον δρόμο επιστρέφεται στον κάτοχό του, οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον καθημερινά, το σύστημα υγείας είναι πολύ υψηλής ποιότητας και για όλους, υπάρχουν εκπαιδευτικές ευκαιρίες, έτσι οι πάντες λίγο-πολύ ξεκινούν από την ίδια αφετηρία», πρόσθεσε ο καθηγητής Χέλιγουελ, επισημαίνοντας επίσης ότι η Φινλανδία έχει ευτυχισμένους μετανάστες.
Πολύ ψηλά στην κατάταξη ως ευτυχέστερες χώρες είναι οι γείτονες της Φινλανδίας: στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Δανία, στην 3η η Ισλανδία, στην 4η η Σουηδία και στην 7η η Νορβηγία.
Δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στη Γάζα, αποτελεί έκπληξη η 5η θέση του Ισραήλ, παρόλο που για την τελική κατάταξη λαμβάνονται υπόψη στοιχεία από μετρήσεις που έγιναν σε βάθος τριών χρόνων.
Αντίθετα με το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακή Εδάφη βρίσκονται στην 103η θέση.
Στην 6η θέση των ευτυχέστερων κρατών βρίσκεται η Ολλανδία, στην 8η το Λουξεμβούργο, στην 9η η Ελβετία και στην 10η θέση η Αυστραλία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 64η θέση.
Ποιες χώρες υποχώρησαν
Οι ΗΠΑ (Νο 23) και η Γερμανία (Νο 24) υποχώρησαν από το Top-20 των ευτυχέστερων κρατών, εν μέρει διότι βελτίωσαν τη θέση τους άλλες χώρες όπως η Τσεχία (Νο 18), η Λιθουανία (Νο 19) και η Σλοβενία (Νο 21). Αξίζει να σημειωθεί η εξής διαπίστωση για τη Λιθουανία: Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών, έφεραν την χώρα τους στην πρώτη θέση για το 2024, ως την ευτυχέστερη χώρα του κόσμου, ενώ οι Λιθουανοί που είναι πάνω από 60 ετών, την κατατάσσουν στην θέση Νο 44!
Στις ΗΠΑ και στον Καναδά, τα ποσοστά ευτυχίας που δίνουν οι πολίτες κάτω των 30 ετών είναι δραματικά χαμηλότερα από τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν ευτυχείς, και είναι ηλικίας πάνω από 60 ετών. Για παράδειγμα οι κάτοικοι των ΗΠΑ που είναι κάτω των 30 ετών με τις απαντήσεις τους κατατάσσουν τη χώρα στην θέση Νο. 62, ενώ για όσους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 10η θέση του καταλόγου των ευτυχέστερων κρατών.
Σε διεθνές επίπεδο οι νέοι άνθρωποι ηλικίας 15-24 ετών δηλώνουν υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από την ζωή τους στο διάστημα 2006-2019, αλλά η εικόνα διαφέρει ανά περιοχή. Τα ποσοστά ικανοποίησης έπεσαν στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο ανέβηκαν.
Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου με τις ευτυχέστερες χώρες βρίσκονται ο Λίβανος, το Λεσότο, η Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό και την χειρότερη βαθμολογία από όλες τις χώρες έχει το Αφγανιστάν.