ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Καθώς το Κράτος ελέγχει πλήρως τους Επισκόπους (άλλωστε η φρασεολογία «κότες» από τον κ. Πρωθυπουργόν δεν έχει διαψευσθή) επιθυμεί να περάση ο έλεγχος των Ι. Ησυχαστηρίων εις αυτούς, ώστε να ευρίσκωνται όλοι και όλα υπό την εξουσίαν της Πολιτείας.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Είναι εύκολον εις έκαστον ζήτημα να δηλώνη κανείς ότι εδέχθη πιέσεις και να σηκώνη «ψηλά» τας χείρας. Αλλοίμονον αν και ο καπετάνιος ισχυρίζετο το αυτό ενώπιον μιάς τρικυμίας. Ας μη αναμένωμεν τίποτε από την «αλυσοδεμένην» Ιεραρχίαν, ο πιστός λαός οφείλει να στηρίξη τα Ι. Ησυχαστήρια. Ως επληροφορήθημεν από την εφημερίδα «Δημοκρατία» της 8ης Μαίου 2023:
«…εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικράτειας η προσφυγή 23 μονών (ησυχαστήρια) τυπικώς κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος, ουσιαστικώς όμως κατά του νόμου 4555/18, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέτρεψε μέχρι τώρα, περιέργως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στους «επιχώριους μητροπολίτες» να επεμβαίνουν στα οικονομικά των ιερών μονών…
Πληροφορίες οι οποίες περιήλθαν σε γνώση της εφημερίδας μας υποστηρίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνάντηση που είχε με προσφιλές πρόσωπό του στη Ζάλτσα Βοιωτίας του εξομολογήθηκε ότι πιέστηκε αφόρητα από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα να θέσει σε εφαρμογή τον εδώ και πέντε χρόνια αδρανή νέο Κανονισμό της Εκκλησίας, ο οποίος συνετάχθη βάσει του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, με αντάλλαγμα τη σύσταση 4.500 θέσεων ιερέων!
Οι μυημένοι, αφού απορρίπτουν τις διαδόσεις ότι όλα γίνονται για τα οικονομικά του προσκυνήματος του αγίου Πορφυρίου, που κάποιος παράγων έχει βάλει στο μάτι, εξηγούν το γιατί: Εκτός από τις δωρεές των πιστών, τις οποίες κάποιοι ονειρεύονται, για να καλύψουν τις τρύπες στα οικονομικά τους, η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι πολλές ιερές μονές (ησυχαστήρια) δεν τήρησαν τα κυβερνητικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας (Ανάσταση στις 9 το βράδυ, θεία κοινωνία, μυστικές αγρυπνίες κ.λπ.), αλλά και δεν άσκησαν πίεση στους πιστούς τους προκειμένου αυτοί να εμβολιασθούν. Απόφαση που δικαιώνεται σήμερα από την «ξαφνικίτιδα» των θανάτων πολλών νέων Ελλήνων, η οποία είναι κρυφό μυστικό σε ποια αιτία αποδίδεται. Ενόχλησε επίσης το γεγονός ότι αρνήθηκαν να δεχθούν αντιπροσωπίες της σχισματικής Ουκρανικής Εκκλησίας, οι οποίες, χωρίς να ρωτήσουν καν τους επισκόπους, ανακοίνωσαν τη βούλησή τους να ιερουργήσουν σ’ αυτές τις ιερές μονές της Ορθοδοξίας μας στη βόρεια Ελλάδα! Ενόχλησε επίσης άλλες δυνάμεις η συμμετοχή των ιερών μονών στις κινητοποιήσεις υπέρ της Μακεδονίας μας την περίοδο που υπογραφόταν η συνθήκη των Πρεσπών. Εξ ου και η εκδίκηση σήμερα. Εάν όλα αυτά συμβαίνουν, πρόκειται για το κατάντημα του πολιτικού μας συστήματος.
Την ώρα που κάποιοι παριστάνουν τους ευσεβείς και σπεύδουν να προσκυνήσουν την εικόνα του «Άξιόν Εστι» στη Μητρόπολη Αθηνών η του αγίου Γεωργίου στην Αγία Μαρίνα της Εκάλης, επιχειρούν να αρπάξουν τις δωρεές των πιστών προκειμένου να τιμωρήσουν τις μονές για την πνευματική στάση που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στάση που δικαιώθηκε απολύτως από την εξέλιξη των πραγμάτων. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η διάταξη του νόμου 4555 του 2018, με την οποία επιχειρείται η έφοδος στα οικονομικά των προσκυνημάτων και των ιερών μονών αντίκειται, πρώτον, στο άρθρο 109 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει «το αμετάκλητο της βούλησης του διαθέτη και των όρων της διαθήκης η δωρεάς υπέρ κοινωφελούς σκοπού».
Δεύτερον, αντίκειται στην ερμηνεία που έχει δώσει ο κανονολόγος Πατριάρχης Αντιοχείας Βαλσαμών στον πρώτο Κανόνα της πρωτοδεύτερης Συνόδου, σύμφωνα με την οποία «ουκ ενεκρίθη υπό του κανόνος των επισκόπων να κατεξουσιάζουν των μοναστηρίων δεσποτικώς» (κατατέθηκε ως επιχείρημα από τον πατέρα Μεθόδιο Κρητικό σε εκκλησιαστικό συνέδριο στο διορθόδοξο κέντρο της Πεντέλης, με θέμα τα ησυχαστήρια, το 2012. Πρόκειται για απόσπασμα επιστολής του πατέρα Επιφανίου Θεοδωροπούλου προς τον μακαριστό μητροπολίτη Ύδρας Ιερόθεο, ο οποίος απεδέχθη με επιστολή του ότι δεν έχει αρμοδιότητα στα οικονομικά ιερών μονών).
Τρίτον, αντίκειται στη βυζαντινή παράδοση των μοναστηριών μας, σύμφωνα με γνωμοδότηση του καθηγητή της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χρυσογόνου και του υποψήφιου διδάκτορα της ίδιας σχολής Παύλου Γιαννακάκη, η οποία δημοσιεύτηκε στον τόμο 68 του «Νομικού Βήματος» του Δεκεμβρίου του 2020, η οποία υποστηρίζει ότι από την εποχή εκείνη οι ιερές μονές κατατάσσονταν στον τύπο των ιδρυμάτων που το Ιουστινιάνειο Δίκαιο τις χαρακτήριζε «ευαγή ιδρύματα», τα οποία αποκτούσαν νομική προσωπικότητα χωρίς να προηγείται κανενός είδους έγκριση από την Πολιτεία…
Οι ιερές μονές (ησυχαστήρια) που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας με συνηγόρους τον συνταγματολόγο Πάνο Λαζαράτο και τη δικηγόρο Μαρία Σιούτη εναντίον του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατήργησε η Νέα Δημοκρατία είναι οι εξής: Αναστάντος Χριστού Πειραιώς, Ιωάννης ο Θεολόγος Κασσανδρείας Χαλκιδικής, Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης, Άγιος Μηνάς Αιγίνης, Αγία Αικατερίνη Αιγίνης, Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια Αιγίνης, Κεχαριτωμένη Θεοτόκου Ι. M. Ύδρας, Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος Χαλκιδικής, Τίμιος Σταυρός Κορίνθου, Γρηγόριος ο Παλαμάς Εδέσσης, Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σερρών, Αρσένιος ο Καππαδόκης Κασσανδρείας, Ιωάννου του Ρώσου Κασσανδρείας, Παντοκράτωρ Λαγκαδά, Οσία Μακρινό Αργολίδας, Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου Άνυδρο Κιλκίς, Ανάστασης του Χριστού Εμμαούς Λαγκαδά, Γενεσίου της Θεοτόκου Πανοράματος Θεσσαλονίκης, Παντοκράτορας Καμαρέλλας Κέρκυρας, Αγίας Παρασκευής Κυνοοιαστών Κέρκυρας, Παναγία Γλυκοφιλούσα Λαρίσης, Ζωοδόχος Πηγή Άριας Αργολίδος, Αγία Τριάς Θεσσαλονίκης”.
Ορθόδοξος Τύπος