Η επίτευξη των στόχων της έκθεσης Ντράγκι προϋποθέτει για την Ελλάδα αύξηση των επενδύσεων κατά 9% του ΑΕΠ τον χρόνο, κάθε χρόνο, ως το τέλος της δεκαετίας, σε πραγματικούς και όχι ονομαστικούς όρους. Αυτό υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας από το βήμα εκδήλωσης Growth Awards 2025 που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής
Από το ίδιο βήμα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ε.Ε ως προς την αύξηση των επενδύσεων την τελευταία πενταετία και το 2025 θα ανέλθουν στο 17,5% του ΑΕΠ, δηλαδή η διαφορά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο περιορίζεται σε περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
«Οι επενδύσεις πρέπει να είναι μια εθνική προτεραιότητα. Ο πολικός αστέρας, τόσο της οικονομικής πολιτικής και όσο της στρατηγικής της επιχειρηματικής κοινότητας. Χρειάζονται και τα δύο ταυτόχρονα. Γιατί οι επενδύσεις είναι το θεμέλιο για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της χώρας. Και εσείς, οι Έλληνες επιχειρηματίες, είστε ο βασικός φορέας αυτής της προσπάθειας» τόνισε ο CEO της Εurobank, της πρώτης ελληνικής τράπεζες που ζήτησε και πήρε την 8η δόση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα, πριν από λίγες ημέρες, ανεβάζοντας στα 2,2 δισ ευρώ το συνολικό ύψος των πόρων του Ταμείου που διαχειρίζεται.
Σύμφωνα με τον Φ.Καραβία οποιοδήποτε δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται, πρέπει να οδηγείται στην ενθάρρυνση επενδύσεων καθώς αυτό επιβάλλει η κατάσταση στη χώρα μας, αλλά και η διεθνής δυναμική.
Σε ότι αφορά την πολιτική Τραμπ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν με κάθε τρόπο να γίνουν ο βασικός πόλος προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο.
«Η παρέμβαση του Προέδρου Τραμπ στο πρόσφατο Νταβός, απλά επιβεβαίωσε κάτι που γνωρίζαμε, τη δίψα των ΗΠΑ για περισσότερες επενδύσεις, καθώς έχουν κατανοήσει ότι εκεί θα κριθεί η υπεροχή στο άμεσο μέλλον», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurboank και τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να πράξει περισσότερα, επενδύοντας γρήγορα σε κρίσιμους τομείς του διεθνούς ανταγωνισμού, όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία και η άμυνα.
Αισιόδοξοι σε δύσκολους καιρούς οι Έλληνες επιχειρηματίες
Πιο αισιόδοξες είναι οι επιχειρήσεις για την ελληνική οικονομία σε σχέση με την παγκόσμια το 2025, χρονιά που πρέπει να δραστηριοποιηθούν σε περιβάλλον αυξανόμενων προκλήσεων. Ωστόσο, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και τα υψηλά επιτόκια, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, η ενίσχυση των εφοδιαστικών αλυσίδων και οι επενδύσεις σε βιώσιμες τεχνολογίες διατηρούν τον δείκτη επιχειρηματικής αισιοδοξίας σε θετικά επίπεδα, όπως προκύπτει από την έρευνα της Grant Thorton για τις προσδοκίες των ελληνικών επιχειρήσεων το 2025 που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης.
Κυρίαρχα ζητήματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι η βελτίωση του φορολογικού πλαισίου, ο έλεγχος της αύξησης στοιχείων του κόστους παραγωγής με 5 στις 10 επιχειρήσεις να αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Πρόκληση εξάλλου παραμένει η προσέλκυση και διακράτηση ταλέντου καθώς και οι ταχείς τεχνολογικές εξελίξεις. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, η επένδυση σε καινοτομία, τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.
Πιο αναλυτικά:
οι 4 στους 10 είναι αισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, εκφράζοντας ανησυχίες που συνδέονται κυρίως με γεωπολιτικές εξελίξεις. Για την ελληνική οικονομία, οι επιχειρηματίες είναι περισσότερο αισιόδοξοι, με την αισιοδοξία αυτή να κυριαρχεί στους 5 από τους 10. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι 6 στους 10 επιχειρηματίες μεγάλων επιχειρήσεων είναι αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, ενώ η αναλογία αυτή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι 4 στους 10, εκφράζοντας μεγαλύτερη ανησυχία για την εξέλιξη στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, αλλά και τη στασιμότητα στην Ευρώπη και την επίπτωση που αυτή μπορεί να έχει και στην οικονομία μας.
Σε ότι αφορά τις προσδοκίες για τις επιχειρήσεις τους, την προσδοκία για αύξηση εσόδων και κερδών συμμερίζονται 6 στου 10 επιχειρηματίες ενώ πέρυσι αισιόδοξοι δήλωσαν 7 στους 10. Η φετινή συγκράτηση οφείλεται κυρίως από τις μικρομεσαίες Αναφορικά με την απασχόληση, οι προσδοκίες παραμένουν σταθερές με τους μισούς να δηλώνουν αισιόδοξοι. Τέλος, για τις εξαγωγές, οι προσδοκίες είναι οριακά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Εστιάζοντας στους απαισιόδοξους, διαπιστώνουμε αύξηση, κυρίως αναφορικά με την αρνητική εξέλιξη της απασχόλησης και των εξαγωγών, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στη συγκράτηση των προσδοκιών σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων η αναπτυξιακή δυναμική δείχνει σημάδια κόπωσης λόγω των διαρκών αυξήσεων στα βασικά στοιχεία του κόστους.
Σύμφωνα με την έρευνα η διάθεση των επιχειρήσεων για επενδύσεις παραμένει περιορισμένη, μόνο 2 στις 10 αντιλαμβάνονται πρωτοβουλίες ESG ως μοχλό ανάπτυξης, ενώ περιορισμένες είναι επενδύσεις σε καινοτομία.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μόλις 5 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να ζητήσουν χρηματοδότησης του επόμενους 12 μήνες η οποία χρησιμοποιηθεί κυρίως για την κάλυψη κεφαλαίου κίνησης και σε δεύτερο λόγο για επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων δηλώνει ως λόγο λήψης χρηματοδότησης τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 57% εκείνων των επιχειρήσεων που δεν αναμένεται να ζητήσουν χρηματοδότηση δηλώνουν ότι δεν την χρειάζονται, καθώς θα στηρίξουν τις επενδύσεις τους με ίδια κεφάλαια