Παρασκευή, 15 Μαΐου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική HOT NEWS

Καραβίας (Eurobank) στα Growth Awards 2025: Εθνική προτεραιότητα οι επενδύσεις

TechTeam από TechTeam
11/02/2025 16:47
Ενημερώθηκε: 11/02/2025 16:48:34
σε HOT NEWS, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
64
SHARES
136
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Η επίτευξη των στόχων της έκθεσης Ντράγκι προϋποθέτει για την Ελλάδα αύξηση των επενδύσεων κατά 9% του ΑΕΠ τον χρόνο, κάθε χρόνο, ως το τέλος της δεκαετίας, σε πραγματικούς και όχι ονομαστικούς όρους. Αυτό υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας από το βήμα εκδήλωσης Growth Awards 2025 που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής

Από το ίδιο βήμα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ε.Ε ως προς την αύξηση των επενδύσεων την τελευταία πενταετία και το 2025 θα ανέλθουν στο 17,5% του ΑΕΠ, δηλαδή η διαφορά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο περιορίζεται σε περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

«Οι επενδύσεις πρέπει να είναι μια εθνική προτεραιότητα. Ο πολικός αστέρας, τόσο της οικονομικής πολιτικής και όσο της στρατηγικής της επιχειρηματικής κοινότητας. Χρειάζονται και τα δύο ταυτόχρονα. Γιατί οι επενδύσεις είναι το θεμέλιο για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της χώρας. Και εσείς, οι Έλληνες επιχειρηματίες, είστε ο βασικός φορέας αυτής της προσπάθειας» τόνισε ο CEO της Εurobank, της πρώτης ελληνικής τράπεζες που ζήτησε και πήρε την 8η δόση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα, πριν από λίγες ημέρες, ανεβάζοντας στα 2,2 δισ ευρώ το συνολικό ύψος των πόρων του Ταμείου που διαχειρίζεται.

Σύμφωνα με τον Φ.Καραβία οποιοδήποτε δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται, πρέπει να οδηγείται στην ενθάρρυνση επενδύσεων καθώς αυτό επιβάλλει η κατάσταση στη χώρα μας, αλλά και η διεθνής δυναμική.

Σε ότι αφορά την πολιτική Τραμπ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν με κάθε τρόπο να γίνουν ο βασικός πόλος προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο.

«Η παρέμβαση του Προέδρου Τραμπ στο πρόσφατο Νταβός, απλά επιβεβαίωσε κάτι που γνωρίζαμε, τη δίψα των ΗΠΑ για περισσότερες επενδύσεις, καθώς έχουν κατανοήσει ότι εκεί θα κριθεί η υπεροχή στο άμεσο μέλλον», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurboank και τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να πράξει περισσότερα, επενδύοντας γρήγορα σε κρίσιμους τομείς του διεθνούς ανταγωνισμού, όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία και η άμυνα.

Αισιόδοξοι σε δύσκολους καιρούς οι Έλληνες επιχειρηματίες
Πιο αισιόδοξες είναι οι επιχειρήσεις για την ελληνική οικονομία σε σχέση με την παγκόσμια το 2025, χρονιά που πρέπει να δραστηριοποιηθούν σε περιβάλλον αυξανόμενων προκλήσεων. Ωστόσο, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και τα υψηλά επιτόκια, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, η ενίσχυση των εφοδιαστικών αλυσίδων και οι επενδύσεις σε βιώσιμες τεχνολογίες διατηρούν τον δείκτη επιχειρηματικής αισιοδοξίας σε θετικά επίπεδα, όπως προκύπτει από την έρευνα της Grant Thorton για τις προσδοκίες των ελληνικών επιχειρήσεων το 2025 που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Κυρίαρχα ζητήματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι η βελτίωση του φορολογικού πλαισίου, ο έλεγχος της αύξησης στοιχείων του κόστους παραγωγής με 5 στις 10 επιχειρήσεις να αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Πρόκληση εξάλλου παραμένει η προσέλκυση και διακράτηση ταλέντου καθώς και οι ταχείς τεχνολογικές εξελίξεις. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, η επένδυση σε καινοτομία, τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.

Πιο αναλυτικά:

οι 4 στους 10 είναι αισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, εκφράζοντας ανησυχίες που συνδέονται κυρίως με γεωπολιτικές εξελίξεις. Για την ελληνική οικονομία, οι επιχειρηματίες είναι περισσότερο αισιόδοξοι, με την αισιοδοξία αυτή να κυριαρχεί στους 5 από τους 10. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι 6 στους 10 επιχειρηματίες μεγάλων επιχειρήσεων είναι αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, ενώ η αναλογία αυτή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι 4 στους 10, εκφράζοντας μεγαλύτερη ανησυχία για την εξέλιξη στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, αλλά και τη στασιμότητα στην Ευρώπη και την επίπτωση που αυτή μπορεί να έχει και στην οικονομία μας.
Σε ότι αφορά τις προσδοκίες για τις επιχειρήσεις τους, την προσδοκία για αύξηση εσόδων και κερδών συμμερίζονται 6 στου 10 επιχειρηματίες ενώ πέρυσι αισιόδοξοι δήλωσαν 7 στους 10. Η φετινή συγκράτηση οφείλεται κυρίως από τις μικρομεσαίες Αναφορικά με την απασχόληση, οι προσδοκίες παραμένουν σταθερές με τους μισούς να δηλώνουν αισιόδοξοι. Τέλος, για τις εξαγωγές, οι προσδοκίες είναι οριακά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Εστιάζοντας στους απαισιόδοξους, διαπιστώνουμε αύξηση, κυρίως αναφορικά με την αρνητική εξέλιξη της απασχόλησης και των εξαγωγών, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στη συγκράτηση των προσδοκιών σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων η αναπτυξιακή δυναμική δείχνει σημάδια κόπωσης λόγω των διαρκών αυξήσεων στα βασικά στοιχεία του κόστους.
Σύμφωνα με την έρευνα η διάθεση των επιχειρήσεων για επενδύσεις παραμένει περιορισμένη, μόνο 2 στις 10 αντιλαμβάνονται πρωτοβουλίες ESG ως μοχλό ανάπτυξης, ενώ περιορισμένες είναι επενδύσεις σε καινοτομία.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μόλις 5 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να ζητήσουν χρηματοδότησης του επόμενους 12 μήνες η οποία χρησιμοποιηθεί κυρίως για την κάλυψη κεφαλαίου κίνησης και σε δεύτερο λόγο για επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων δηλώνει ως λόγο λήψης χρηματοδότησης τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 57% εκείνων των επιχειρήσεων που δεν αναμένεται να ζητήσουν χρηματοδότηση δηλώνουν ότι δεν την χρειάζονται, καθώς θα στηρίξουν τις επενδύσεις τους με ίδια κεφάλαια

 

 


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: EUROBANKGrowth Awards 2025ΚΑΡΑΒΙΑΣ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Στα 331 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της Eurobank το α’ τρίμηνο του 2026

08/05/2026 | 11:31
HOT NEWS

Φωκίων Καραβίας: Στροφή σε ισχυρή ανάπτυξη και νέος κύκλος αξίας για τη Eurobank – Μέρισμα 2,6 δισ. ευρώ από το 2026 έως το 2028

28/04/2026 | 15:49
HOT NEWS

Καραβίας: Άνοιγμα σε Ινδία και UPI – Το νέο γεωπολιτικό και τεχνολογικό στοίχημα της Eurobank

23/04/2026 | 17:43
HOT NEWS

Eurobank: Την Πέμπτη 8 Mαϊου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2026

21/04/2026 | 19:26
Load More
Επόμενο Άρθρο

Γ. Στουρνάρας: Σημαντική η συμβολή του θεσμού των μικροπιστώσεων στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Επιστολή 10 πρώην υπουργών και βουλευτών της ΝΔ κατά Μητσοτάκη – Προαναγγέλλουν νέο κόμμα

    84 shares
    Share 34 Tweet 21
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2026: Πληρωμές σε 2 ημερομηνίες – 7 παραδείγματα για ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, Δημόσιο και επικουρικές

    74 shares
    Share 30 Tweet 19
  • ΕΚΤΑΚΤΟ- ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΘΗΝΑ: Ηλικιωμένη έχασε τη ζωή της σε σοβαρό τροχαίο – Νέος συναγερμός για την οδική ασφάλεια

    68 shares
    Share 27 Tweet 17
  • Σοβαρό τροχαίο με παράσυρση ανήλικης στα Ιωάννινα: Δείτε βίντεο από τη στιγμή του ατυχήματος

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
  • ΑΓΡΟΤΕΣ 2026: Πληρωμές 42,2 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, επανεκκίνηση Σχεδίων Βελτίωσης και μπλόκο στα βιολογικά

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • ΑΣΕΠ 2026: «Βροχή» προκηρύξεων για ΕΣΔΔΑ, Υπουργεία και ΕΕ – Μισθοί έως 8.600 ευρώ και κρίσιμες προθεσμίες

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Μαρινάκης για ακίνητο Ανδρουλάκη: Αν το ίδιο θέμα αφορούσε τον Κ. Μητσοτάκη, θα δεχόμουν ερωτήσεις για έναν μήνα – Είναι ηθικό το ζήτημα

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch