Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Κως: Το Υπουργείο Πολιτισμού αποκαθιστά τα σεισμόπληκτα μνημεία στο μεγάλο Παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη

Τι ανέφερε η Λίνα Μενδώνη

Newsroom από Newsroom
07/11/2023 12:21
σε HOT NEWS, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
118
SHARES
251
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΚΩΣ: Γκάζι για την όσο το δυνατόν πιο άμεση αποκατάσταση των μνημείων της Κω που επλήγησαν από τον σεισμό, το 2017, πατάει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Η Λίνα Μενδώνη, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στα εν λόγω μνημεία ανακοίνωσε πως έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης τα απαραίτητα κονδύλια για την ολοκλήρωση των έργων.

«Από το 2017, που το νησί βίωσε τις συνέπειες ενός ισχυρού σεισμού, μέχρι το 2019, δεν υπήρξε καμία προετοιμασία για την αποκατάσταση των «πληγωμένων» μνημείων» υπογράμμισε η Υπουργός Πολιτισμού για να προσθέσει αμέσως μετά: «Από το 2019 έως σήμερα, ωριμάσαμε τις μελέτες, δημοπρατήθηκαν τα έργα, υπεγράφησαν οι συμβάσεις και τα έργα σε όλα τα μνημεία, όπως είχαμε δεσμευθεί ήδη από το 2020, έχουν ξεκινήσει και εξελίσσονται. Τα απαιτούμενα κονδύλια, περίπου 8.000.000 ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιπλέον, σήμερα δώσαμε εντολή στην αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης να επικαιροποιήσει, έως την άνοιξη του 2024, τις υπάρχουσες μελέτες αποκαταστάσης του τεμένους Γαζή Χασάν -σε άμεση γειτνίαση με το Κάστρο της Νεραντζιάς, κοντά στο λιμάνι, σε χώρο απόλυτα επισκέψιμο από τους πολίτες από τους επισκέπτες της Κω- ώστε να μπορέσει το έργο της αποκατάστασής του να ενταχθεί στην χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027».

Η αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού, στα υπό εξέλιξη έργα, ξεκίνησε από το ιπποτικό Κάστρο της Νεραντζιάς, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία που βρίσκεται στο λιμάνι της Κω, το οποίο αποτελεί το πιο σημαντικό σκέλος της οχύρωσης που κατασκεύασαν οι Ιωαννίτες Ιππότες. Αν και η αρχική πρόβλεψη ολοκλήρωσης του έργου είναι το τέλος του 2025, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, η Λίνα Μενδώνη ζήτησε την επίσπευση των εργασιών θέτοντας ως στόχο την άνοιξη του 2025, δηλαδή πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου για το νησί.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω, ώστε να διαμορφωθεί κεκλιμένη ράμπα, η οποία θα διευκολύνει την πρόσβαση των αναγκαίων μηχανημάτων, απαραίτητων για την εκτέλεση των αναστηλωτικών εργασιών. Το έργο αποκατάστασης του Κάστρου της Νερατζιάς έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό́ 2.437.000 ευρώ. Η Ιταλική Στοά, στο βορειανατολικό τμήμα του Κάστρου της Νεραντζιάς θα μετατραπεί σε Γλυπτοθήκη. Η Υπουργός έδωσε οδηγίες για την εξωστρεφή διαχείριση του μνημείου ζητώντας να καταστεί επισκέψιμος και ο χώρος αποθήκευσης των ευρημάτων, εκτός από τον χώρο της έκθεσης, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες αναστήλωσης. Το έργο της Ιταλικής Στοάς, συνολικού προϋπολογισμού 534.000 ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024.

Κατά την αυτοψία στις εργασίες αποκατάστασης σεισμόπληκτων μεσαιωνικών οχυρώσεων Κω, στον N.A. Προμαχώνα, διαπιστώθηκε ότι προχωρεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Το έργο με προϋπολογισμό 1.335.600 ευρώ, αναμένεται να παραδοθεί νωρίτερα στο τέλος του 2025.

Η αποκατάσταση της Πύλης του Φόρου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η πρόοδος των στερεωτικών εργασιών του μνημείου, συνολικού ύψους 302.000 ευρώ, εξελίσσεται ομαλά, ενώ ο χρόνος παράδοσης του έργου, προσδιορίζεται στις αρχές του 2025.

Όσον αφορά στο Τέμενος Ντεφτερντάρ, οι εργασίες παρουσιάζουν κάποια καθυστέρηση, καθώς η απομάκρυνση του εξοπλισμού των καταστημάτων στο ισόγειο καθυστέρησε, ενώ με την αφαίρεσή του διαπιστώθηκαν φθορές που ήταν ορατές στους μελετητές. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 980.035,11 ευρώ και αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του 2025.

Στο μεγάλο Παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη – Επτά Βήματα, οι εργασίες συντήρησης προχωρούν κανονικά, ενώ πλέον έχει εγκατασταθεί και ο ανάδοχος για τις αναστηλωτικές εργασίες και την σεισμική θωράκιση του μνημείου με συνολικό προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι 2025.

Η αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού στα έργα της Κω, ολοκληρώθηκε στο Τέμενος Γαζή Χασάν, στο Πλατάνι. Στο μνημείο που οικοδομήθηκε το 1784, έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, μετά από τον σεισμό του 2017 και η παράδοσή του ως χώρου λατρείας αναμένεται εντός του 2023. Η αποκατάσταση του τεμένους, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υλοποιείται μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Οργανισμού Διαχείρισης Κτημάτων ΒΑΚΟΥΦ ΚΩ.

Επιπλέον, η Υπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Κω Θεοδόση Νικηταρά, με τον οποίο συζήτησαν εκκρεμή ζητήματα, μεταξύ των οποίων την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης της Κω. Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΥΠΠΟ με τη δημοτική αρχή της Κω: «Με τον δήμαρχο έχουμε συνεργαστεί θετικά στο παρελθόν και ευελπιστώ ότι η συνεργασία μας θα εξελιχθεί απολύτως θετικά και αυτή την τετραετία. Ο δήμαρχος μού έθεσε υπόψη κάποια ζητήματα, σχετικά με τα έργα που εκτελεί η ΔΕΥΑ Κω. Ζήτησα να υπάρξει μια συγκεκριμένη διαδικασία συνεργασίας, ώστε να δοθεί η απαραίτητη ώθηση, όπου είναι δυνατόν, για να μην υπάρξουν απρόβλεπτα. Είναι προφανές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, πρέπει να ενσκύψουν και να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα σε έργα ύδρευσης, αντιπλημμυρικά και έργα πυροπροστασίας, δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων, που πλέον αντιμετωπίζουμε».

Ετικέτες: ΚωςΚΩΣ ΝΕΑΛίνα Μενδώνη

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Εισαγγελική παρέμβαση για το drone show με φόντο την Ακρόπολη

16/05/2025 | 19:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Έρευνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για ψεύτικο λογαριασμό της Λίνας Μενδώνη στα social media

07/03/2025 | 15:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Λίνα Μενδώνη: Αποδίδουμε στο Αίγιο και την Αιγιάλεια, ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο

15/12/2024 | 16:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Λίνα Μενδώνη: Tα 19 + 1 έργα που δρομολογούνται στις πολιτιστικές υποδομές της χώρας

05/12/2024 | 13:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Ουκρανία: Συνεργάτης του Στρατηγού Ζαλούζνι σκοτώθηκε από έκρηξη κατά τον εορτασμό των γενεθλίων του


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμός 3 Ρίχτερ στη Ναύπακτο: Διεθνείς αναλυτές είχαν προειδοποιήσει – Ποιες περιοχές μπαίνουν σε «κόκκινο» συναγερμό

    748 shares
    Share 299 Tweet 187
  • Ισχυρό προειδοποιητικό σήμα από Έλληνες και ξένους σεισμολόγους – Ρήγματα στο κόκκινο: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο

    1147 shares
    Share 459 Tweet 287
  • Καιρός σήμερα: Καύσωνας και από το μεσημέρι τοπικές βροχές

    402 shares
    Share 161 Tweet 101
  • Παραιτήθηκαν Βορίδης, Χατζηβασιλείου, Σταμενίτης, Μπουκώρος για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ – Δεκτές από τον πρωθυπουργό οι παραιτήσεις

    359 shares
    Share 144 Tweet 90
  • Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ισχυρές καταιγίδες και μπουρίνια από το απόγευμα

    342 shares
    Share 137 Tweet 86
  • Σβήνουν χρέη δεκαετίας προς τον ΕΦΚΑ – Αλλάζουν όλα στις παραγραφές, έρχονται νέες ρυθμίσεις με περισσότερες δόσεις

    321 shares
    Share 128 Tweet 80
  • ΠΡΟΣΟΧΗ στα παιδιά με ποδήλατο: Τραγωδία στο Μενίδι με 9χρονη – Μάχη για τη ζωή της στη ΜΕΘ

    263 shares
    Share 105 Tweet 66
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch