Σε κλίμα συγκίνησης και οδύνης έγινε στις 12 το μεσημέρι η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου προς τιμήν των θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης της Marfin.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αποκάλυψε το μνημείο, ήταν εμφανώς συγκινημένη στη δήλωσή της.
Η τοποθέτηση της πλάκας στη μνήμη των τριών αδικοχαμένων υπαλλήλων της Marfin έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παρόντες στην τελετή για την τοποθέτηση της πλάκας ήταν εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό ήταν η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, συγγενείς των θυμάτων αλλά και αρκετοί από τους επιζώντες.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτή η τραγωδία δεν επιτρέπεται να γίνεται θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Αμέσως μετά συνομίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων που ήταν παρόντες.
«Είναι το ελάχιστο αυτό που έγινε, είναι αυτό που οφείλουμε όλοι. Είναι σημαντικό για τον τόπο δεν είναι μόνο για εσάς. Να είστε πάντα καλά να τους θυμάστε και να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές», ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Εμφανώς συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε στη δήλωσή της ότι αυτή η συμβολική χειρονομία αποτελεί «ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή» των θυμάτων της τραγωδίας του 2010.
Μάλιστα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι «η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού».
Ολόκληρη η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους.
Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους.
Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε.
Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας».
Μητσοτάκης: «Θα έπρεπε να είναι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος παρών»
«Τιμήσαμε, σήμερα τη μνήμη των τριών συνανθρώπων μας που δολοφονήθηκαν τραγικά πριν δέκα χρόνια σε αυτό εδώ το σημείο. Ο συμβολισμός της κίνησης είναι ξεκάθαρος. “Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού και της βίας”. Θα έπρεπε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να είναι παρών για να στείλουμε ενωμένοι το μήνυμα ότι αφήσαμε αυτές τις δύσκολες εποχές οριστικά πίσω μας. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Κρίμα γιατί πιστεύω ότι αυτό θα ήθελε η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με συγγενείς των θυμάτων που παρευρέθηκαν στην τελετή.
Μπακογιάννης: «Συγγνώμη που δεν έγινε νωρίτερα»
Ανοίγοντας την τελετή ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο «για συναισθήματα πικρά» καθώς όπως είπε «δεν μπορούμε ποτέ να τις ξεπεράσουμε αυτές τις απώλειες».
Επίσης, ο δήμαρχος ζήτησε συγγνώμη «γιατί γιατί έπρεπε το αυτονόητο να το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια».
«Τι ντροπή οι δολοφόνοι να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι», είπε ακόμα ο Κώστας Μπακογιάννης.
Δείτε το βίντεο:
https://youtu.be/-Om6EO5LerI