-Μεταθέσεις από Δευτέρα και έναρξη αδειών και στους στρατιώτες που έχουν παραμείνει έγκλειστοι από το Μάρτιο στα στρατόπεδα ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Αποδέχτηκε ότι το μέτρο για τον εγκλεισμό των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών μπορεί να ήταν σκληρό αλλά αναγκαίο.

-Μιλώντας στο Πρώτο Θέμα ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα αποκλιμάκωσης για τον :
“Το πρώτο μέτρο είναι, θα έλεγα, ένα χρωστούμενο. Είναι η χορήγηση μιας άδειας στους σπουδαστές των Στρατιωτικών και Παραγωγικών Σχολών, οι οποίοι -θυμίζω- βρίσκονται έγκλειστοι εδώ και δύο μήνες περίπου μέσα στις Σχολές…

Στις Σχολές , πήραμε το αρκετά σκληρό μέτρο του πλήρους εγκλεισμού των σπουδαστών εκεί, έμειναν τα παιδιά για δύο μήνες μέσα. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν ευχάριστο. Ασφαλώς ήταν δυσάρεστο μέτρο, εκ του αποτελέσματος όμως, αποδείχθηκε πάρα πολύ επιτυχημένο διότι μέσα στις Σχολές δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα. Ζητήσαμε τώρα τη χορήγηση αδειών και βγαίνουν σταδιακά οι σπουδαστές.

Αυτό που πρέπει να βάλουμε σε ισορροπία και να ζυγίσουμε, ήταν η επανέναρξη της λειτουργίας των Σχολών ενόψει και της εξεταστικής περιόδου που έρχεται, στις 18 Μαΐου. Επομένως, τους διώχνουμε λίγο νωρίτερα προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια και να είναι πίσω στην ώρα τους για την επανέναρξη της ακαδημαϊκής και της εξεταστικής περιόδου.
Ακολουθεί και η υλοποίηση των μεταθέσεων.

Ξεκινούμε με προσωπικό που τοποθετείται εντός ίδιας Φρουράς και μετά πάμε ευρύτερα. Από Δευτέρα αρχίζουμε να υλοποιούμε τις μεταθέσεις, η επόμενη δέσμη θα είναι σε μερικές μέρες, επανεκτιμώντας και προσπαθώντας να κρατάμε ισορροπίες. Διατηρούμε σε ισχύ την πραγματοποίηση τελετών παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων, ορκωμοσιών Στρατευσίμων κλπ, χωρίς προσκεκλημένους και επισκέπτες. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό μέτρο……οι άδειες αρχίζουν να υλοποιούνται από αύριο. Ασφαλώς και έπρεπε να μιλήσω πρώτα για τους φοιτητές των Σχολών διότι είναι δύο μήνες μέσα, αλλά ασφαλώς και πλέον αρχίζουν να υλοποιούνται οι άδειες, όπως άλλωστε είχαμε πει.

Θα ζυγίσουμε τα δεδομένα. Να ξέρετε ότι έτσι κι αλλιώς το προσωπικό στις Μονάδες -δεν θέλω να κάνω διάκριση μεταξύ Στρατευσίμων και Μονίμων- είχε τη δυνατότητα να μπαινοβγαίνει με εξόδους. Για τους ντόπιους αυτό φυσικά ήταν πλεονέκτημα γιατί έβγαιναν και πήγαιναν στα σπίτια τους. Αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο για κάποιον που ήταν από μακριά, αλλά σε κάθε περίπτωση υπήρχε αυτό το σύστημα σε εξέλιξη. Τώρα φυσικά θα αρχίσουν να δίδονται και οι απαραίτητες άδειες. Σ’ ένα μήνα θα έχουμε και την κατάταξη της νέας ΕΣΣΟ, η οποία αναβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού, δεν έγινε στις αρχές Μαΐου.οι άδειες αρχίζουν να υλοποιούνται από αύριο. Ασφαλώς και έπρεπε να μιλήσω πρώτα για τους φοιτητές των Σχολών διότι είναι δύο μήνες μέσα, αλλά ασφαλώς και πλέον αρχίζουν να υλοποιούνται οι άδειες, όπως άλλωστε είχαμε πει.