Μια ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ!! Μπακαλιάρος με σκορδαλιά – ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ!!
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ: Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι η συνταγή που έχει την τιμητική της στο τραπέζι ανήμερα της 25ής Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Φυσικά οι παραλλαγές που μπορεί κανείς να δοκιμάσει είναι πολλές.
Το tilegrafimanews.gr παρουσιάζει μία εξαίσια συνταγή !Ο μοναστηριακός μπακαλιάρος σκορδαλιά δια χειρός του αγιορείτη μοναχού πατέρα Νικήτα, είναι σίγουρα μια από τις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε, χρησιμοποιώντας φρέσκα και απλά υλικά.
Μπακαλιάρος σκορδαλιά- τα υλικά:
1 κιλό παστός μπακαλιάρος, ½ φλιτζάνι λάδι, 1 ματσάκι σέλινο, 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 σκελίδες σκόρδο, 5 πατάτες, 3 κουταλιές ξίδι, 2 κουταλιές άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Επί το έργον:
-Τεμαχίζουμε τον μπακαλιάρο, αφαιρούμε τα πτερύγια και την ουρά και τον ξαλμυρίζουμε για 24 ώρες. Απλώνουμε στον νταβά το σέλινο και πάνω του τα κομματάκια του μπακαλιάρου. Από πάνω ρίχνουμε το κρεμμύδι.
-Προσθέτουμε λάδι και νερό. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου να χυλώσει η σάλτσα. Πριν χυλώσει όμως παίρνουμε 2½ φλιτζάνια ζουμί που θα μας χρειαστεί για την σκορδαλιά. Βράζουμε τις πατάτες τις καθαρίζουμε και τις περνούμε από τον μύλο.
-Λιώνουμε τα σκόρδα στο γουδί. Αναμειγνύουμε τον πουρέ με τα σκόρδα, αλάτι, πιπέρι, το ξίδι, τον άνηθο και το ζουμί από το ψάρι ώσπου να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.
Αφού κατεβάσουμε τον νταβά από την φωτιά περιχύνουμε το ψάρι με τη σκορδαλιά και κουνάμε καλά τον νταβά.
Τι συμβολίζει
Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι μια από τις παλαιότερες και πιο αγαπητές παραδοσιακές συνταγές του Αγίου Όρους, ιδιαίτερα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Σε μια περιοχή όπου η νηστεία τηρείται αυστηρά, ο παστός μπακαλιάρος έγινε δημοφιλής επειδή ήταν εύκολο να διατηρηθεί και να μεταφερθεί.
Οι μοναχοί τον ξαλμυρίζουν με προσοχή για πολλές ώρες και τον τηγανίζουν σε ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας απλά υλικά, όπως αλεύρι και νερό.
Συνοδεύεται από πλούσια σκορδαλιά, φτιαγμένη είτε με ψωμί είτε με καρύδι, δίνοντας ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Αυτή η συνταγή συμβολίζει τη χαρά του Ευαγγελισμού και την εθνική εορτή, ενώ συνεχίζει να τηρείται με σεβασμό στις μονές του Αγίου Όρους. Η παράδοση αυτή διατηρείται ζωντανή, προσφέροντας ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου