Σε μια χαρτογράφηση της ελληνικής βιομηχανίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει προχώρησε ο Μιχάλης Στασινόπουλος εκτελεστικός διευθυντής Viohalco, πρόεδρος της ElvalHalcor και της Ελληνικής Παραγωγής στο πλαίσιο συζήτησης που διεξήχθη στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει βιομηχανία. Έχει ορισμένες πολύ καλές εταιρείες με εξωστρέφεια και ανθρώπους ικανούς. Αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικές δυνατότητες στον τομέα αυτό».
Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει ένα βιομηχανικό οικοσύστημα με όραμα και αναπτυξιακή στρατηγική. Αυτό, όπως είπε οφείλεται κυρίως στις επικρατούσες αντιλήψεις και σε αποφάσεις που έχουν ή δεν έχουν ληφθεί. «Χρειάζεται αλλαγή αντίληψης. Να μην θεωρείται η βιομηχανία δημοσιονομικό κόστος. Είναι οξύμωρο ο επιχειρηματίας να επενδύει στη χώρα και το κράτος να το βλέπει σαν δημοσιονομικό κόστος».
Για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών μίλησε ο Γιώργος Μαργώνης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος. Όπως ανέφερε: «στην Ελλάδα υπάρχει βιομηχανία και ελληνικές επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική βελτίωση όσον αφορά το βιομηχανικό αποτύπωμα στη χώρα». Ωστόσο σημείωσε ότι απαιτείται ένα μακρόπνοο πλάνο και συγκεκριμένα επενδύσεις στη βιομηχανική καινοτομία και τεχνολογία, επενδύσεις στην εξωστρέφεια, έμφαση στη βιωσιμότητα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς επίσης και συνεχόμενη επένδυση του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης να δοθούν κίνητρα για να δημιουργηθούν νέες βιομηχανίες αλλά και συγχωνεύσεων μικρών επιχειρήσεων».
Η Λουκία Σαράντη πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος υπογράμμισε ότι «η συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τι ρόλο έχει η βιομηχανία μέσα σε αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η βιομηχανία μπορεί να υπάρχει στην Ελλάδα αλλά ακόμη δεν έχει μεγάλο ρόλο στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο να το συζητάμε. Οι αλλαγές είναι καταιγιστικές και πρέπει να πάρουμε άμεσα αποφάσεις». Τόνισε επίσης, ότι η χώρα είναι φιλομεταρρυθμιστική. Η κυβέρνηση κάνει σημαντικά βήματα και ακούει την επιχειρηματικότητα, όμως πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα.
Η Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς γενική διευθύντρια της Coca Cola HBC Ελλάδα και Κύπρος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία. Όπως είπε, στις προκλήσεις περιλαμβάνονται η μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας, η ανάγκη προσαρμογής και ευελιξίας σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και απέναντι στις συνεχείς διαταραχές γεωπολιτικές και της εφοδιαστικής αλυσίδας, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. «Ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε και να θωρακίσουμε τη βιομηχανία είναι μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός και επενδύσεις». Αναφέρθηκε επίσης, σε τρεις πυλώνες που είναι σημαντικοί για την εταιρεία και στους οποίους επενδύει διαρκώς, όπως μεταξύ άλλων, ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, ψηφιακός μετασχηματισμός.