Οι μοναστηριακές σούπες είναι απλές, θρεπτικές και γεμάτες γεύση, εμπνευσμένες από την παραδοσιακή κουζίνα των μοναστηριών. Ακολουθούν δύο πρωτότυπες συνταγές που προσφέρουν ζεστασιά και θρεπτική αξία, ιδανικές για το κρύο του χειμώνα.
1. Σούπα με Φακές, Καρότα και Δεντρολίβανο
Αυτή η σούπα συνδυάζει την πλούσια γεύση των φακών με την αρωματική νότα του δεντρολίβανου, δημιουργώντας ένα γεύμα γεμάτο ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Υλικά:
•1 φλιτζάνι φακές (κατά προτίμηση μαύρες ή πράσινες)
•2 καρότα, ψιλοκομμένα
•1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
•2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
•2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κ.γ. ξερό)
•4 κ.σ. ελαιόλαδο
•1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
•1 φύλλο δάφνης
•1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
•Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
1.Ξεπλύνετε τις φακές με κρύο νερό και στραγγίξτε τις καλά.
2.Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
3.Προσθέστε τις φακές και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά.
4.Ρίξτε τον ζωμό, το χυμό ντομάτας, το φύλλο δάφνης και το δεντρολίβανο. Αφήστε τη σούπα να βράσει.
5.Μειώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
6.Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και τα κλωναράκια δεντρολίβανου. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
7.Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, συνοδευόμενη από φρυγανισμένο ψωμί ή παξιμάδι.
2. Σούπα με Κουνουπίδι, Πατάτα και Λεμόνι
Αυτή η κρεμώδης σούπα είναι ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα, χάρη στην απαλή υφή της και τη φρέσκια γεύση του λεμονιού που τη φωτίζει.
Υλικά:
•1 μικρό κουνουπίδι, χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια
•2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κύβους
•1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
•3 κ.σ. ελαιόλαδο
•1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
•Χυμός από 1 λεμόνι
•1/2 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου (ή οποιοδήποτε άλλο φυτικό γάλα)
•1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
•Αλάτι και πιπέρι
•Ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνιτούρα
Εκτέλεση:
1.Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το πράσο για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.
2.Προσθέστε το κουνουπίδι και τις πατάτες. Ανακατέψτε για 2-3 λεπτά.
3.Ρίξτε τον ζωμό και αφήστε τη σούπα να πάρει μια βράση.
4.Μειώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα λαχανικά να βράσουν για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
5.Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χρησιμοποιήστε ραβδομπλέντερ για να πολτοποιήσετε τη σούπα μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
6.Επιστρέψτε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέστε το γάλα αμυγδάλου, τον χυμό λεμονιού, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και ζεστάνετε τη σούπα χωρίς να τη βράσετε.
7.Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συμβουλές για Επιτυχία:
•Χρησιμοποιήστε φρέσκα, εποχιακά λαχανικά για τη μέγιστη γεύση και θρεπτική αξία.
•Οι σούπες αυτές είναι ιδανικές για νηστεία, καθώς είναι χορτοφαγικές και χωρίς ζωικά προϊόντα.
•Αν θέλετε πιο χορταστικό αποτέλεσμα, συνοδέψτε τις με ψωμί ολικής άλεσης ή ζυμωτό ψωμί.
Αυτές οι δύο μοναστηριακές σούπες δεν είναι μόνο εύκολες στην παρασκευή τους, αλλά και γεμάτες πνευματικότητα, αφού αποπνέουν την απλότητα και την αγάπη για τη φύση που χαρακτηρίζει τη μοναστηριακή κουζίνα. Απολαύστε τες ως ένα ζεστό γεύμα που θρέφει το σώμα και την ψυχή σας.