ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Στις νοτιοδυτικές άκρες του κάμπου της Καρδίτσας, στο ημιορεινό χωριό Παλιούρι, νέοι αγρότες πλάι στις παλιές σειρές των αγωνιστών των μπλόκων, μετρούν δυνάμεις το πρωί της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου έπειτα από την πρώτη έξοδο των τρακτέρ προς την πλατεία του χωριού το πρωί της Κυριακής.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Σε ολόκληρη την Καρδίτσα 33 χωριά βρίσκονται σε ρυθμούς κινητοποιήσεων, ενώ αντίστοιχες εικόνες καταφθάνουν από ολόκληρη τη χώρα. Χωριά σε Λάρισα, Μαγνησία, Ελασσόνα, Αμύνταιο, Ηλεία, Πέλλα, Ημαθία, Τρίκαλα βρίσκονται σε επιφυλακή για πιθανή έξοδο στις εθνικές οδούς.
Δεκάδες τρακτέρ μαζεύτηκαν στη κεντρική πλατεία της Αγιάς
Πενήντα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας
Στον κόμβο της Κουλούρας βρίσκονται από τις 9 το πρωί περίπου 100 αγρότες με σχεδόν 50 τρακτέρ, που είναι παραταγμένα κατά μήκος της εθνικής οδού, χωρίς να παρεμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων. Στις προθέσεις των οργανωτών της κινητοποίησης είναι να διατηρήσουν τα τρακτέρ στο σημείο και τις επόμενες ώρες να ξεκινήσει μια «καμπάνια» ενημέρωσης στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, σε μια προσπάθεια να πειστεί περισσότερος κόσμος και να συνδράμει τις δυνάμεις που έχουν ήδη συγκεντρωθεί. «Έχουμε την πρόθεση να παραμείνουμε στον κόμβο και να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας. Προς την κατεύθυνση αυτή θα ενημερώσουμε τον κόσμο και παράλληλα στις 5.30 το απόγευμα θα κάνουμε και μια γενική συνέλευση για να ανταλλάξουμε απόψεις», μας είπε ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου που συμμετέχει στην κινητοποίηση του Κόμβου της Κουλούρας στην Ημαθία. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα πάγια αιτήματα που θέτει η Πανελλαδική των Μπλόκων, για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, την ασφάλεια της παραγωγής στο 100% ή τη μείωση του κόστους παραγωγής, οι αγρότες της περιοχής ζητούν, επιπλέον, αποζημιώσεις για τις δενδρώδεις καλλιέργειες από τις ζημίες που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις -όπως υποστηρίζουν δεν τους ικανοποιούν οι τελευταίες ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ- αλλά και να δοθεί και στους μεμονωμένους παραγωγούς η ενίσχυση των 72 ευρώ ανά στρέμμα, από το ταμείο κρίσης για τον ουκρανικό πόλεμο.
Η μετακίνηση των τρακτέρ προς τον κόμβο Έδεσσας – Μεσημερίου
Κινητοποίηση έγινε το πρωί της Κυριακής και στην Άρνισσα Πέλλας, όπου συγκεντρώθηκαν περί τα 150-170 τρακτέρ από τους 11 οικισμούς της λεκάνης της Βεγορίτιδας και παρατάχθηκαν στην πλατεία, αλλά και σε παρακείμενους δρόμους του χωριού, χωρίς κι εδώ να παρακωλύεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Όπως μας ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπό σύσταση Αγροτικού Συλλόγου Βεγορίτιδας, Νίκος Θεοδώρου, η συμμετοχή του κόσμου ήταν ικανοποιητική, ενώ αναφορικά με τα αιτήματα, στη σχετική λίστα ζητείται:
1) Να ενταχθούν τα κεράσια στα προϊόντα στα οποία θα δοθεί ενίσχυση για την κάλυψη χαμένου εισοδήματος.
2) Αγροτικό πετρέλαιο χωρίς ειδικό φόρο κατανάλωσης όπως στους εφοπλιστές.
3) Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0,07 ευρώ/KWh.
4) Κατάργηση του ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα, λιπάσματα και λοιπά αγροτικά εφόδια.
5) Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης να ζούμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.
6) Να συνεχιστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για τα μήλα ως το 2027, καθώς έχουν έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα.
7) Αύξηση των ποσοστών της στρεμματικής ενίσχυσης στις καλλιέργειες μήλων και ροδάκινων.
8) Τροποποίηση του αναχρονιστικού και ξεπερασμένου από την κλιματική αλλαγή Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριληφθούν εντός της ασφαλιστικής κάλυψης, οι ζημίες από τις βροχοπτώσεις και τον προανθικό παγετό.
Ανάλογα αιτήματα, με αιχμή το θέμα της ένταξης των κερασιών στη λίστα των προϊόντων που ενισχύονται για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, έχουν οι παραγωγοί που έχουν συγκεντρωθεί και στον κόμβο του Μεσημερίου, στο ύψος των φαναριών της Έδεσσας προς το χωριό Άγρας. Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσημερίου, Τάσος Βλαδίκας, στο σημείο έχουν μαζευτεί περί τα 140 τρακτέρ, τα οποία είναι παραταγμένα κατά μήκος του οδοστρώματος. «Έχουν έρθει συνάδελφοι από το Μεσημέρι, από τον Άγρα, το Νησί, τα Βρυτά, την Καρυδιά και την Κερασιά και ακούγεται πως το απόγευμα σχεδιάζουν να έρθουν στο σημείο και άλλα τρακτέρ από τη Φλαμουριά», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «ο στόχος μας είναι να μείνουμε εδώ όσο χρειαστεί, καθώς πλέον δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας».
Οι στρατηγοί των μπλόκων αναφέρουν πως θα δώσουν μια εβδομάδα περίπου προθεσμία στην Κυβέρνηση ώστε να ανταποκριθεί στα αιτήματα των παραγωγών, που λίγο έως πολύ αφορούν σε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από τις συνθήκες καιρού και αγορών κατά την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά
Γεμάτες από εκατοντάδες αγρότες και δεκάδες τρακτέρ ήταν οι πλατείες χωριών και πόλεων της περιφέρειας στις 22 Ιανουαρίου, με την πρώτη μέρα μαζικής διαμαρτυρίας να βρίσκει στους δρόμους τον αγροτικό πληθυσμό κυρίως στα βόρεια παραγωγικά κέντρα της χώρας. «Κρατάμε τα τρακτέρ ζεστά, είναι μόνο η αρχή», ήταν το κεντρικό μήνυμα που βγήκε από τα χείλη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων σε Αγιά, Τρίκαλα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Πέλλα, Ηλεία και άλλες περιοχές.
Την ενιαία λίστα διεκδικήσεων πλαισίωσαν ανά περιοχή διάφορα επιμέρους αιτήματα των αγροτικών κοινωνιών. Για παράδειγμα στην Ελασσόνα οι παραγωγοί ακρόδρυων απαιτούν απαιτούν αναπλήρωση εισοδήματος στα 400 ευρώ το στρέμμα για τα αμύγδαλα και στα 600 ευρώ το στρέμμα για τα καρύδια, καθώς οι απώλειες από την περσινή τιμή πλησιάζουν τα 1-2 ευρώ το κιλό. Από την άλλη, το κύριο αίτημα των παραγωγών στη Καρδίτσα είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος έως την τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό για το βαμβάκι.
Πρωί πρωί ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται οι αγρότες στον κόμβο Καράτουλα της Ηλείας
Όσον αφορά τη δενδροκαλλιέργεια, φαίνεται πως οι ανακοινώσεις της 21ης Ιανουαρίου από μεριάς υπουργείου σχετικά με τις αποζημιώσεις σε επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα και κάστανα δεν άφησαν ικανοποιημένους τους παραγωγούς.
Με ελληνικές σημαίες οι αγρότες στις εστίες διαμαρτυρίας της Καρδίτσας
Πολλοί καλλιεργητές πυρηνόκαρπων είναι δυσαρεστημένοι πρώτον από το γεγονός πως η ενίσχυση για τα ροδάκινα αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες και δεύτερον επειδή έμειναν εκτός των ανακοινώσεων τα κεράσια και τα δαμάσκηνα που υπέστησαν σημαντικές απώλειες την πρόσφατη εμπορική περίοδο.
Γεμάτοι αγροτικά μηχανήματα και οι κεντρικοί δρόμοι στο Τύρναβο
Οι αγρότες απαιτούν «ικανοποιητικά» πόσα που θα καλύπτουν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλες κάθετα τις ποικιλίες ροδακίνων-νεκταρινιών, μήλων, βερίκοκων, σταφυλιών και κερασιών. Παράλληλα, ζητούν να αποζημιωθούν για την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος και να δοθούν τα 72, ευρώ ανά στρέμμα σε όλους τους.
Με πανό έξω από την Π.Ε. Τρικάλων οι τοπικοί αγρότες
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αγρότες από διάφορα χωριά του νομού Τρικάλων δήλωσαν «παρών» και με μηχανοκίνητη πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης στις 22 Ιανουαρίου κατέληξαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου και ολοκλήρωσαν το συλλαλητήριο, με κεντρική ομιλία από τον πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», Λάμπρο Τσέκα.
Λάρισα
Εκατοντάδες αγρότες συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που έγιναν σε Τύρναβο και Αγιά του νομού Λάρισας. Οι αγρότες ξεκίνησαν να δίνουν παλμό στα χωριά τους από νωρίς το πρωί στις 10:00 π.μ., κατευθυνόμενοι οργανωμένα στις πλατείες όπου είχαν οριστεί οι συγκεντρώσεις.
Δεκάδες τρακτέρ βγήκαν και σε άλλα χωριά του νομού Λάρισας, στην επαρχία Φαρσάλων, στο δήμο Κιλελέρ αλλά και στο δήμο Ελασσόνας. Ειδικά οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας, έβγαλαν τρακτέρ στο κόμβο Δολίχης (παλιόχανο), στο χάνι Χατζηγώγου, στην Καλλιθέα, στην Τσαριτσάνη.
Μαγνησία
Στις πλατείες των χωριών σε όλη τη Μαγνησία έβγαλαν από το πρωί χθες τα αγροτικά τους μηχανήματα οι παραγωγοί, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνεδρίασης των 13 Ομοσπονδιών και εκατοντάδων συλλόγων στη Νίκαια της Λάρισας στις 8 Ιανουαρίου.
Οι πρώτες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε χωριά του Πηλίου. Τη σκυτάλη πήραν το μεσημέρι και τα χωριά του Ριζομύλου και του Αϊδινίου, ενώ για το βράδυ είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση αγροτών στα Κανάλια. Για τους παραγωγούς και στη Μαγνησία, τα πάντα ως προς τη συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι ανοιχτά για τις επόμενες ημέρες.
Τα αιτήματα στο νομό Μαγνησίας είναι η αναπλήρωση σε μία σειρά προϊόντα όπως μήλα, κάστανα, κεράσια, αχλάδια, βρώσιμη ελιά και αμύγδαλα αλλά και το βαμβάκι.
«Με αγώνες όλα κερδίζονται» λένε τα πανό στη Κοζάνη
Σχετική ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας αναφέρει:
«Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας που ανταποκρίθηκαν στο μαζικό πανελλαδικό κάλεσμα και βγήκαν να παλέψουν για μείωση του κόστους παραγωγής και συγκεκριμένα για αφορολόγητο πετρέλαιο, για μείωση της τιμής του ρεύματος όπως επίσης για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, για κατώτατες εγγυημένες τιμές και για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Συγκεκριμένα βγήκαν δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες του Μεσόβουνου, Κομνηνών και Μηλοχωρίου στην Εορδαία και στο Μανιάκι, Βεγόρα, Πελαργό, Φαράγγι, Φιλώτα και Αντίγονο στο Αμύνταιο. Δεν μας αρκούν τα ψίχουλα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Διεκδικούμε ικανοποιητικά πόσα που θα καλύπτουν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλες κάθετα τις ποικιλίες ροδακίνων-νεκταρινιών, μήλων, βερίκοκων, σταφυλιών, κερασιών. Να αποζημιωθούν για την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος και να δοθούν τα 72,7€/στρ σε όλους τους αγρότες και στους υπόλοιπους συνεταιρισμένους.
Χαιρετίζουμε επίσης τους αγροτικούς συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα αλλά και τους μεμονωμένους αγρότες οι οποίοι μετά την σύσκεψη του Αμύνταιου κινητοποιήθηκαν και βγήκαν με τα τρακτέρ τους σε Καστοριά, Άρνισσα, Γρεβενά και Φλώρινα!
Δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε! Τα προβλήματά μας ενώνουν και τα δίκαια αιτήματά μας μας βγάζουν στον δρόμο.
Οι σημερινές κινητοποιήσεις είναι μόνο η αρχή. Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους συναδέλφους σε όλη τη χώρα, αφήστε τις μηχανές των τρακτέρ αναμμένες!»