ΟΠΕΚΕΠΕ: Η συγκομιδή αβοκάντο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Κρήτη, με τους παραγωγούς να αναφέρουν μια ικανοποιητική χρονιά από πλευράς ποσότητας και ποιότητας.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Ωστόσο, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την κατανάλωση και τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά, γεγονός που προβληματίζει τους καλλιεργητές.
Η Πορεία της Συγκομιδής και οι Ποικιλίες
Η συγκομιδή ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου με τις πρώιμες ποικιλίες Zutano, Benic και Bacon και συνεχίστηκε το Νοέμβριο με την ποικιλία Fuerte, η οποία θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο. Η ελληνική Fuerte, λόγω του μοναδικού μικροκλίματος της Κρήτης, ξεχωρίζει για τη γεύση της, αλλά αντιμετωπίζει δυσκολίες στις εξαγωγές, κυρίως λόγω χαμηλής αναγνωρισιμότητας στο εξωτερικό.
Από τον Φεβρουάριο, τη σκυτάλη θα πάρει η ποικιλία Hass, η οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις διεθνείς αγορές. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη καταθέσει φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) για την ένταξη της Hass στον κατάλογο των προϊόντων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).
Στοιχεία Παραγωγής στην Κρήτη
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κορναράκη, υπεύθυνο του τμήματος Εμπορίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, η ετήσια παραγωγή αβοκάντο στην Κρήτη κυμαίνεται μεταξύ 6.000 και 7.000 τόνων, ενώ στόχος του συνεταιρισμού είναι η εμπορία 1.000 τόνων ετησίως.
Προκλήσεις και Προβλήματα
Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από την εμφάνιση του τετράνυχου, ενός επιβλαβούς εντόμου που ήρθε στην Κρήτη μέσω εισαγωγών από την Ισπανία. Οι παραγωγοί κατάφεραν να το αντιμετωπίσουν, αλλά το κόστος καταπολέμησης ήταν υψηλό, αυξάνοντας τα συνολικά έξοδα της καλλιέργειας.
Επιπλέον, ο καύσωνας του καλοκαιριού προκάλεσε απώλειες στην παραγωγή και καρπόπτωση. Ο Ευάγγελος Κουτούπης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Χανίων (Biocoop), τόνισε ότι η βιολογική καλλιέργεια είναι πιο δαπανηρή, με το κόστος να είναι αυξημένο κατά 20-25% σε σχέση με τη συμβατική. Παρ’ όλα αυτά, τα βιολογικά αβοκάντο απολαμβάνουν καλύτερες τιμές, που κυμαίνονται από 3 έως 3,30 ευρώ το κιλό.
Εισαγωγές και Εξαγωγές Αβοκάντο
Παρά την εγχώρια παραγωγή, η Ελλάδα εισάγει αβοκάντο κυρίως από Νότια Αφρική, Περού και Χιλή το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα οι εισαγωγές προέρχονται από Ισπανία και Ισραήλ. Τα ελληνικά αβοκάντο είναι διαθέσιμα στην αγορά από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο.
Ο Κυριάκος Φραντζεσκάκης, παραγωγός στη Νέα Κυδωνία Χανίων, επισημαίνει ότι φέτος οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 2 έως 2,5 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το μέγεθος του καρπού.
Τι θα πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2025
Πληρωμές Αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έως τα Χριστούγεννα 2024
Οι αγρότες της Κρήτης, όπως και σε όλη την Ελλάδα, περιμένουν τις ενισχύσεις τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του οργανισμού και του ΥπΑΑΤ, οι βασικές πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν είναι:
- Προκαταβολή 70% των Αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων (Μ10):
- Δράση 10.1.04 «Μείωση της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα»
- Αναμενόμενη συνολική πίστωση: 35,5 εκατομμύρια ευρώ.
- Προκαταβολή 70% για τη Μετατροπή και Διατήρηση σε Βιολογικές Πρακτικές (Μ11):
- Δράση «Βιολογική Γεωργία»
- Συνολικό ποσό: 120 εκατομμύρια ευρώ.
- Πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης για το 2024:
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές θα λάβουν την εξισωτική αποζημίωση πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε περίπου 245 εκατομμύρια ευρώ.
Οι πληρωμές αυτές θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των παραγωγών σε μια περίοδο αυξημένων εξόδων λόγω των καλλιεργητικών αναγκών.
Προοπτικές και Επόμενα Βήματα
Παρά τις προκλήσεις, οι παραγωγοί αβοκάντο στην Κρήτη παραμένουν αισιόδοξοι για την ανάπτυξη της καλλιέργειας. Η προοπτική αναγνώρισης της ποικιλίας Hass ως ΠΓΕ, σε συνδυασμό με τη στροφή των Ελλήνων καταναλωτών σε ποιοτικά προϊόντα, δίνει νέα ώθηση στον κλάδο. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων ποικιλιών, ώστε η ελληνική παραγωγή να επεκταθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.