Επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία πρώτη ένδειξη ότι είναι πρόθυμες να εμπλακούν σε μια διαπραγμάτευση για τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. Αυτό ανέφεραν τέσσερις Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Politico
Η κίνηση έγινε αυτή την εβδομάδα και εκτιμάται πως αποτελεί θετική εξέλιξη από την πλευρά της Κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Η επιστολή, σύμφωνα με τους ίδιους διπλωμάτες, είναι η απάντηση της Ουάσιγκτον σε κατάλογο πιθανών παραχωρήσεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει ιδιωτικά ότι είναι διατεθειμένη να προσφέρει.
«Το πρόβλημα ήταν η έλλειψη καθοδήγησης από την πλευρά των ΗΠΑ, οι οποίες πάντα απαιτούσαν πρώτα μια προσφορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις», ανέφερε ένας από τους διπλωμάτες.
Η επιστολή έρχεται αφού η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε έναν κατάλογο πιθανών παραχωρήσεων — όπως χαλάρωση κανονισμών και κοινές προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερπαραγωγής από την Κίνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέποντας τον Τραμπ να έχει παγώσει τις συζητήσεις, είχε προτείνει αντίποινα με δασμούς ύψους 95 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέβαλε βασικό δασμό 10% στις αρχές Απριλίου, μαζί με δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και στα μέταλλα. Αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουλίου, θα τεθεί σε εφαρμογή υψηλότερος δασμός της τάξης του 20%, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να εξισορροπήσει το διατλαντικό εμπορικό έλλειμμα.
Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε συμφωνία με τον μεγάλο τους εμπορικό αντίπαλο, τη Κίνα, αλλά και την Βρετανία.
Όμως, ο Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαρός Σέφτσοβιτς, δεν έχει σημειώσει πρόοδο σε τρεις γύρους απευθείας συνομιλιών με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Αυτό έχει προκαλέσει φόβους στις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να καταλήξει να είναι «τελευταία στη σειρά» για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αναφέρει το Politico.