Αμερικανική και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθορίζουν το momentum στις αγορές, μέσω των κινήσεων τους στα επιτόκια και με φόντο τις προσδοκίες για περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου θα περιοριστεί στο 7,3% από 7,8% τον Οκτώβριο. Η περαιτέρω αποκλιμάκωση δημιουργεί προσδοκίες για πιο σφιχτή άνοδο των επιτοκίων και πιθανότατα πρόωρο τερματισμό του ανοδικού κύκλου. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε κατά 3%, μετά τη μεγάλη πίεση των τελευταίων εβδομάδων, καθώς η πτώση του πληθωρισμού και η σχετικώς ηπιότερη άνοδος των επιτοκίων, αποτελούν υποστηρικτικούς παράγοντες για την αποφυγή ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Τα παραπάνω, ενισχύουν τις απόψεις των αναλυτών ότι αύριο η FED θα ανακοινώσει μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, ενώ το βασικό επιτόκιο του δολαρίου έχει αυξηθεί κατά 3,75 μονάδες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε με σημαντική άνοδο 1,58%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,43% και ο ΝASDAQ 1,26%. Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισαν με απώλειες, περιμένοντας την απόφαση της ΕΚΤ. Η αυστηρή νομισματική πολιτική αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο για να περιοριστούν οι πληθωριστικές τάσεις, αλλά την ίδια στιγμή κορυφώνεται ο προβληματισμός σχετικά με τις επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού των κρατών και των πολιτών. Η εξίσωση έχει πολλούς αγνώστους Χ, η κρίση στην Ουκρανία σοβεί και το 2023 πλησιάζει με… απειλητικές διαθέσεις.