Για επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της «πολεοδομικής αφασίας» που προκάλεσε στην οικοδομική δραστηριότητα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) μίλησε ο κ. Σταύρος Παπασταύρου, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια την τροπολογία που επιχειρεί να εναρμονίσει τις σχετικές διατάξεις με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου
Παράλληλα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στην συνολική πολεοδομική μεταρρύθμιση που ετοιμάζεται, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η οικοδομική δραστηριότητα της χώρας μας διέπεται, εδώ και δεκαετίες, από κανονιστική ασάφεια, πολυνομία, αυθαιρεσία. Οι χρόνιες αυτές παθογένειες έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε μία υστέρηση ορθολογικού πολεοδομικού σχεδιασμού και ανασφάλεια για ιδιοκτήτες και επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνησή μας, προχωρά σε μία ιστορική πολεοδομική μεταρρύθμιση, την πιο εκτεταμένη εδώ και 102 χρόνια. Εκπονούνται 227 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, καθώς και 18 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, ούτως ώστε η χώρα μας να αποκτήσει για πρώτη φορά έναν ενιαίο και επιστημονικά τεκμηριωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό, μέσω του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης». Παράλληλα, προχωρούμε στην ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου και την κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, 2 εμβληματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η χώρα μας να έχει σύντομα ένα σαφές και συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο».
Ο κ. Παπασταύρου εξήγησε ότι το θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται σε περίοδο μετάβασης και «ανακύπτουν εκκρεμότητες που απαιτούν προσαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Έτσι σήμερα καταθέτουμε νομοθετική ρύθμιση, με σεβασμό στις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να εναρμονίσουμε με αυτές τα πολεοδομικά κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Στόχος μας, να ξεκινήσει πάλι η οικοδομική δραστηριότητα, χωρίς την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα, με τρόπο πάντα περιβαλλοντικά βιώσιμο, αποκαθιστώντας την δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος».
Ο υπουργός ανέφερε ότι με την προωθούμενη τροπολογία:
• Θωρακίζονται οι οικοδομικές άδειες με αποδεδειγμένη έναρξη εργασιών έως και την 11η.12.2024.
• Αναθεωρούνται υποχρεωτικά, κατά προτεραιότητα και χωρίς κόστος, οι οικοδομικές άδειες των οποίων οι εργασίες δεν είχαν εκκινήσει έως τότε.
• Εισάγεται το μέτρο του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, με στόχο να αποτραπεί η δημιουργία ημιτελών κτισμάτων στον αστικό και περιαστικό ιστό, με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
• Μέσω του μέτρου του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, εξασφαλίζεται επίσης η προστασία των οικοδομικών αδειών οι οποίες συνδέονται με χρηματοδοτικά προγράμματα.
• Τέλος, καταργούνται τα κίνητρα του ΝΟΚ που κρίθηκαν αντισυνταγματικά και ενσωματώνονται στον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό τα κίνητρα των οποίων η οριζόντια εφαρμογή κρίθηκε ως αντισυνταγματική. Στο εξής, αυτά θα μπορούν να εντάσσονται προσαρμοσμένα και τεκμηριωμένα στον πολεοδομικό σχεδιασμό κάθε περιοχής.
«Με τις προτεινόμενες διατάξεις, επιδιώκεται ο συγκερασμός της ασφάλειας δικαίου, της προστασίας των πολιτών, καθώς και της θεσμικής υποχρέωσης εναρμόνισης με τη νομολογία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου. Πρόκειται για προβλέψεις υπέρ του πολίτη, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης της χώρας και της θεσμικής της συνέπειας, γι’ αυτό και σας καλώ, όλες και όλους, να τις υπερψηφίσετε» τόνισε ο κ. Παπασταύρου