ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ: Ο Τζακ Χάνικ, πρώην διευθυντής του αμερικανικού δικτύου Fox News, βοηθούσε για πολλά χρόνια έναν Ρώσο μεγιστάνα, που του είχαν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις, να στήσει μια τηλεοπτική «αυτοκρατορία» υπέρ του Κρεμλίνου, εγείροντας υποψίες για παράβαση του νόμου από τον εν λόγω Αμερικανό.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Αλλά παρ’ όλα αυτά, κατά το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν φαινόταν να θεωρεί τον Χάνικ ως ιδιαίτερα σημαντικό στόχο, τουλάχιστον όχι αρκετά ώστε να υπάρξει κατηγορητήριο σε βάρος του.
Η «στροφή» του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Η τύχη του Χάνικ όμως – και πολλών άλλων που ήταν από χρόνια ύποπτοι για παράβαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ – άρχισε να αλλάζει το φθινόπωρο του 2021.
Εκείνη την περίοδο, και καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προετοίμαζε τα στρατεύματά του για την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ προέβησαν μυστικά σε απόδοση κατηγοριών κατά του Χάνικ. Λίγες εβδομάδες πριν εκτοξευθούν οι πρώτοι ρωσικοί πύραυλοι κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, Αμερικανοί αξιωματούχοι φρόντισαν διακριτικά να συλληφθεί ο Χάνικ στη Βρετανία.
Στις 2 Μαρτίου του 2022, το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης αποκάλυψε το κύριο «όπλο» του για την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας: την ειδική ομάδα «KleptoCapture». Την ακριβώς επόμενη ημέρα, το υπουργείο διατυμπάνιζε ότι είχαν αποδοθεί κατηγορίες και σε βάρος του Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, του Ρώσου ολιγάρχη που φέρεται να είχε προσλάβει τον Χάνικ,
Η επιλογή εκείνης της συγκεκριμένης στιγμής είχε ξεκάθαρα ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα – οι ΗΠΑ στρέφονταν πλέον ευθέως ενάντια σε όσους στήριζαν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, όμως, πολλοί έμειναν με το ερώτημα γιατί οι ΗΠΑ δεν είχαν προβεί νωρίτερα σε διώξεις κατά των εν λόγω ατόμων.
Καθυστερήσεις στην άσκηση διώξεων
Η Ρωσία βρισκόταν ήδη αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις όταν επιτέθηκε για πρώτη φορά και έθεσε υπό την κατοχή της την Κριμαία και άλλες περιοχές το 2014. Επρόκειτο για μια σειρά από ποινές που ήταν σχεδιασμένες έτσι ώστε να αποτρέψουν την περαιτέρω επιθετικότητα από πλευράς της Μόσχας.
Εάν είχαν ασκηθεί περισσότερες διώξεις, υποστηρίζουν ορισμένοι επικριτές, αυτό ίσως να αποθάρρυνε τον Πούτιν από το να προχωρήσει σε εισβολή το 2022.
Ερωτήματα σχετικά με τη χρονική στιγμή των εν λόγω υποθέσεων, ανέκυψαν στο πλαίσιο μιας αποτίμησης του Politico για την εφαρμογή των κυρώσεων, των ελέγχων στις εξαγωγές και άλλων ποινών κατά της Ρωσίας, από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Από την εν λόγω ανάλυση, προκύπτει ότι – παρ’ όλο που η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει πολυάριθμες κυρώσεις στη Ρωσία από το 2014 – το υπουργείο Δικαιοσύνης στα χρόνια της διακυβέρνησης Ομπάμα και Τραμπ, δεν έδωσε προτεραιότητα στην άσκηση διώξεων που να σχετίζονται με τις ενέργειες της Ρωσίας, ανοίγοντας σχετικά λίγες υποθέσεις πριν ο Πούτιν προβεί στην πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
«Ψυχολογία κατευνασμού»
Τα συμπεράσματα του Politico ενισχύουν τις θέσεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον – και η Δύση γενικότερα – παραήταν επιεικείς απέναντι στη Ρωσία για μεγάλο διάστημα, ιδιαίτερα σε ό,τι είχε να κάνει με την Ουκρανία.
«Υπήρχε μια ολόκληρη ψυχολογία κατευνασμού για πολύ καιρό», αναφέρει ο Μπιλ Μπράουντερ, Βρετανός οικονομολόγος, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ μιας αυστηρότερης προσέγγισης των ΗΠΑ απέναντι στο Κρεμλίνο. «Είναι φανερό για όσους έχουν γνώση της κατάστασης ότι ο Πούτιν είναι ίσως κατά 95% υπεύθυνος για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά το 5% της ευθύνης ανήκει σε εμάς που δεν κάναμε κάτι νωρίτερα».
Από την άλλη πλευρά, όσοι υποστηρίζουν τις αποφάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, απορρίπτουν την ιδέα ότι οι αμερικανικές διώξεις θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει τα σχέδια του Πούτιν.
Παρ’ όλα αυτά, πρώην εισαγγελείς των ΗΠΑ δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν εμπόδια λόγω έλλειψης συνεργασίας από άλλες χώρες – ακόμη και από συμμάχους όπως η Βρετανία – όταν ήθελαν να προχωρήσουν σε διώξεις.
Ωστόσο, υπάρχει επίσης η αίσθηση μεταξύ πολλών πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πολλών πρώην εισαγγελέων, ότι η επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα για την Ουκρανία δεν ήταν, μέχρι πέρυσι, βασική προτεραιότητα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ή των προέδρων της χώρας.