Βαριά πάνω από την πρωτεύουσα απλώνει τη σκιά του ο κορωνοϊός, με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες να παρακολουθούν με έντονη ανησυχία την επιδημιολογική κατάσταση.

Τόσο ο αριθμός κρουσμάτων, όσο και ο πιο κρίσιμος δείκτης, αυτός των διασωληνωμένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έχουν εξαιρετικά αυξητική τάση στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα τα πιο αυστηρά μέτρα, ακόμα και το ενδεχόμενο lockdown να πέφτουν στο τραπέζι ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα και συγκεκριμένα την εποχική γρίπη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κατάσταση στη Λέσβο έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε υγειονομική βόμβα, καθώς θα ανακοινωθούν στη σημερινή ενημέρωση 243 κρούσματα κορωνοϊού μόνο από το νησί, κρούσματα που προέρχονται από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων.

Πρόσω ολοταχώς για θλιβερό ρεκόρ – Ορατό το lockdown

Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως όλα δείχνουν σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων – ακόμα και πάνω από 500– ένα νούμερο που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλείται από την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Τα νοσοκομεία της Αττικής γεμίζουν με ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα αυστηρότερα μέτρα.

Από σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η έντονα αυξητική τάση της καμπύλης των κρουσμάτων συνηγορεί στο γεγονός ότι τα όσα ξεκίνησαν να εφαρμόζονται θα είναι μόνο η αρχή της αυστηροποίησης των μέτρων.

Το ενδεχόμενο για λήξη πρόσθετων μέτρων άφησε ορθάνοιχτο ο κ. Πέτσας.

«Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά», σημείωσε.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί σε όλους τους τόνους πως η «Περιφέρεια Αττικής – και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας – βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο» με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπογραμμίζει πως αυτό το βήμα πρέπει να το αποτρέψουμε.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ζήτησε να ληφθούν τώρα εμπροσθοβαρή μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού και αν δεν έχουν αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε lockdown.

«Νομίζω ότι στην Αθήνα τα πράγματα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο. Ο κ. Χαρδαλιάς έδειξε ότι πιστεύει ότι είναι σε έλεγχο, εγώ δεν είμαι σίγουρος. Είναι παρατήρηση φυσικά απ’ έξω δεν έχω τόσα πολλά στοιχεία όσα έχει ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά η εικόνα και τα πρότυπα που βλέπω δεν μου δίνουν την εικόνα ότι το ελέγχουμε», σημείωσε ο καθηγητής.

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς υπάρχουν συνωστισμοί σε στοές, φανάρια και ουρές. «Είναι ένα μέτρο εύκολο και οριζόντιο και νομίζω θα κάνει τη διαφορά», εξήγησε.

Πρότεινε επίσης δραστική αύξηση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό προκειμένου να φτάσει στο 80% ή και στο 100%.