Σε νύχτα θρίλερ εξελίχθηκε η συνεδρίαση των ηγετών της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, από τη στιγμή που έγινε γνωστό το πυραυλικό χτύπημα σε χωριό της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.
Όπως γράφει η ιταλική “Corriere della Sera”, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητούσε παρέμβαση του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι οι φονικοί πύραυλοι ήταν ρωσικοί «ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη σύνοδο της G20». Εξάλλου ήταν μια ημέρα συνεχών πυραυλικών επιθέσεων στη χώρα του -περί τους 100 έπεσαν την Τρίτη σε μεγάλες πόλεις σε πολιτικούς στόχους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα.
Κατευναστικό ρόλο απέναντι στους δύο ηγέτες ανέλαβαν όλη τη νύχτα της Τρίτης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άντονι Μπλίνκεν.
Η ιταλική εφημερίδα εξηγεί ότι η Δύση πρέπει να «περιορίσει τον Πούτιν», αλλά με τρόπο που δεν θα κλιμακώσει τη σύγκρουση σε έναν ευρύτερο, παγκόσμιο πόλεμο – εκτός και αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.
Από την άλλη πλευρά, και ενώ ενισχύει στρατιωτικά την Ουκρανία, δεν παραλείπει να κρατά, τουλάχιστον η αμερικανική διπλωματία, ανοιχτό το ενδεχόμενο του διαλόγου για μια διαπραγμάτευση με τον Πούτιν πάνω στη βάση του «τίποτα για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία».
Το ζήτημα μοιάζει να έκλεισε την Τετάρτη, με τον Τζο Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ να τονίζουν ότι ήταν ουκρανικός πύραυλος που από λάθος κατέπεσε στην Ουκρανία και την Πολωνία να μιλά για ατυχές περιστατικό χωρίς για την ώρα να ζητά παρέμβαση του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία, πάντως, δια του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει ότι ήταν ρωσικός πύραυλος.
Πρόσβαση σε “όλα τα στοιχεία” που διαθέτουν οι Δυτικοί εταίροι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε σήμερα να δοθεί στους Ουκρανούς εμπειρογνώμονες πρόσβαση σε “όλα τα δεδομένα” που διαθέτουν οι Δυτικοί εταίροι, καθώς και να τους επιτραπεί να επισκεφθούν την τοποθεσία της έκρηξης που προκάλεσε ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
“Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες, το κάθε τι”, υπογράμμισε. “Να γιατί πρέπει οι ειδικοί μας να συμμετάσχουν στο έργο της διεθνούς έρευνας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι εταίροι μας, όπως και (να τους επιτραπεί να μεταβούν) στον τόπο της έκρηξης”, δήλωσε στο αποψινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.