Η δυσμενής συγκυρία στο μέτωπο της ακρίβειας καθιστά πλέον επιτακτική την ανάγκη της παράτασης μέτρων κατά των ανατιμήσεων σε τρόφιμα και ενέργεια, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του την Τρίτη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις όταν και όσο χρειάζεται. Επανέλαβε επίσης ότι η όποια επιπλέον βοήθεια θα πρέπει να είναι συμβατή με τη δημοσιονομική σταθερότητα και τους στόχους του προϋπολογισμού.
Εκείνο που είπε για πρώτη φορά είναι ότι το θέμα θα συζητηθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τούτο με δεδομένο ότι, όταν οι τιμές της ενέργειας είχαν υποχωρήσει σημαντικά, το Eurogroup του Ιουνίου είχε αποφασίσει σταδιακό περιορισμό και πλήρη απόσυρση των μέτρων στήριξης μέχρι το τέλος του χρόνου, με στόχο την ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μια νέα αποτίμηση της κατάστασης στο μέτωπο των τιμών στην Ευρωζώνη και στη συνέχεια να τροποποιηθούν και οι αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης.
Εντός Ελλάδας, η πορεία του πληθωρισμού έχει ήδη αναστραφεί από τον Ιούλιο όταν έφτασε στο 2,5% από 1,8% τον Ιούνιο και τα μηνύματα για τους επόμενους μήνες δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα τρόφιμα. Μετά από συνεχείς ανατιμήσεις 20 μηνών, σε αυτή τη φάση έχουμε μια νέα αναζωπύρωση της ακρίβειας τόσο στον εισαγόμενο και τον εγχώριο πληθωρισμό από φρούτα, λαχανικά, κρέατα, γαλακτοκομικά.
Στο πεδίο της ενέργειας, οι ανατιμήσεις καταγράφονται προς το παρόν στα υγρά καύσιμα και ειδικά τη βενζίνη. Ωστόσο, μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για το φυσικό αέριο και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που ήταν αυξημένες με βάση τα τιμολόγια που έδωσαν οι παραγωγοί.
Τα επόμενα μέτρα στήριξης
5 Επίδομα θέρμανσης: Τέλος, αναμένεται να έχουμε και φέτος ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης με βάση τα 800 ευρώ και την τελική επιδότηση να διαμορφώνεται στα επίπεδα του χειμώνα 2022-2023.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προκειμένου να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα κάνει τις παρεμβάσεις του στα μέτρα στήριξης που υλοποιούνται ήδη. Συγκεκριμένα εξετάζονται:
1 Η παράταση του Μarket Pass: Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συνεχιστεί η στήριξη απέναντι στην ακρίβεια στα τρόφιμα, αφού οι σωρευτικές αυξήσεις πιέζουν ειδικά τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Έτσι λοιπόν, εν αναμονή του ανοίγματος της πλατφόρμα του market pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει από τώρα την παράταση του μέτρου για άλλους δύο μήνες, μέχρι και το τέλος του χρόνου, μάλλον με τους ίδιους όρους.
2 Επιταγή ακρίβειας: Παράλληλα, βρίσκεται στο τραπέζι σκέψη για ακόμη μια επιταγή ακρίβειας ύψους 200-250 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους και μακροχρόνια ανέργους, αν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια μέχρι και το τέλος Αυγούστου.
3 Καλάθι του Νοικοκυριού: Την ίδια στιγμή θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί με νέα προϊόντα ο θεσμός του “Καλαθιού του Νοικοκυριού”, μαζί με τα ειδικά εποχικά “καλάθια” όπως αυτό των σχολικών, που θα απορροφήσει μέρος των αυξήσεων που θα έρθουν νοικοκυριά πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
4 Επιδοτήσεις ρεύματος: Ο δεύτερος βασικός άξονας στήριξης θα είναι οι επιδοτήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού, όπου ετοιμάζονται αλλαγές. Συγκεκριμένα αναμένεται να μονιμοποιηθεί η κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών με καταναλώσεις μέχρι 500 KWh. Για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, θα έχουν είτε κλιμακωτή κάλυψη των αυξήσεων με κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας, είτε πλήρης κατάργηση των επιδοτήσεων.
5 Επίδομα θέρμανσης: Τέλος, αναμένεται να έχουμε και φέτος ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης με βάση τα 800 ευρώ και την τελική επιδότηση να διαμορφώνεται στα επίπεδα του χειμώνα 2022-2023.