ΗΠΑ ΝΕΑ: Αναμφισβήτητα η Κάμαλα Χάρις είναι το πρόσωπο των ημερών. Η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που βάζει πλώρη για τον Λευκό Οίκο μετά την παραίτηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα των αμερικανικών εκλογών βρίσκεται στα φώτα της πολιτικής επικαιρότητας στις ΗΠΑ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Ο αποσυρθείς από την κούρσα Τζο Μπάιντεν πυροδότησε εξελίξεις. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις «βγήκε μπροστά» και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Από τότε το όνομά της φιγουράρει παντού. Στον Τύπο, στις ειδήσεις ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας και fake news οργιάζουν. Είναι άλλωστε το απόλυτο φαβορί για να γίνει η υποψήφια του κόμματος των Δημοκρατικών.
Από το 2016 – όταν και εξελέγη γερουσιαστής – η 59χρονη Κάμαλα Χάρις είναι πάντα στο πολιτικό προσκήνιο. Το 2020 εξελέγη με την κυβέρνηση Μπάιντεν κι έγινε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πλέον οδεύει προς ολοταχώς για τον Λευκό Οίκο.
Η Κάμαλα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Καμάλα… μπάτσος και η Momala
Ήταν πριν από πέντε χρόνια, όταν η Κάμαλα Χάρις, γερουσιαστής από την Καλιφόρνια ήλπιζε να κερδίσει την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών για την προεδρία.
Ξεκίνησε την καριέρα της στο γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Alameda και έγινε κορυφαία εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο το 2003, προτού αναδειχθεί στην πρώτη γυναίκα και πρώτη γενικότερα μαύρη που υπηρέτησε στη Γενική Εισαγγελία της Καλιφόρνια. Υπήρξε κορυφαία δικηγόρος και αξιωματούχος επιβολής του νόμου στην πολυπληθέστερη πολιτεία της Αμερικής.
Απέκτησε τη φήμη ενός από τα ανερχόμενα αστέρια του Δημοκρατικού κόμματος, χρησιμοποιώντας αυτή τη δυναμική για να την ωθήσει να εκλεγεί ως κατώτερη γερουσιαστής της Καλιφόρνια το 2017.
Μέχρι το 2020 όλοι οι στόχοι της για την προεδρία υπήρξαν ανεπιτυχείς, παρά τις επιδέξιες εμφανίσεις της σε ντιμπέιτ. Φαίνεται όμως πως δεν ήταν αρκετές.
Η εκστρατεία της (και η φιλοδοξία της) για την προεδρία έλαβε και τυπικά τέλος σε λιγότερο από ένα χρόνο, όταν ο Τζο Μπάιντεν επέστρεψε στο πολιτικό επίκεντρο της χώρας. Ο Gil Duran, διευθυντής επικοινωνίας της Χάρις το 2013, το είχε χαρακτηρίσει ως «μια μεγάλη ανατροπή της τύχης για την Κάμαλα Χάρις».
«Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι δεν είχε την πειθαρχία και την προσήλωση για να ανέβει σε μια θέση στον Λευκό Οίκο τόσο γρήγορα… Αν και οι άνθρωποι ήξεραν ότι είχε φιλοδοξίες και δυνατότητες μιας σταρ. Ήταν πάντα σαφές ότι είχε το ακατέργαστο ταλέντο», είχε δηλώσει ο διευθυντής επικοινωνίας της.
Η Κάμαλα Χάρις επικεντρώθηκε σε πολλές βασικές πρωτοβουλίες ενώ ήταν στον Λευκό Οίκο και έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε μερικά από τα πιο διαφημισμένα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Ξεκίνησε την πανεθνική περιοδεία «Fight for Reproductive Freedoms» υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις για το σώμα τους, τονίζοντας τη ζημιά που προκλήθηκε από τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων.
Βοήθησε στην ψήφιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης, το οποίο παρείχε χρηματοδότηση για την ανακούφιση από την πανδημία του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων τόνωσης.
Παρά τις αριστερές κλίσεις σε ζητήματα όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων και η θανατική ποινή, αντιμετώπισε επανειλημμένες επιθέσεις επειδή δεν ήταν αρκετά προοδευτική για ορισμένους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους. Το «Kamala is a cop» (η Κάμαλα είναι μπάτσος) ήταν ένα κοινό σύνθημα στην εκστρατεία του 2020.
Ο Τζο Μπάιντεν είχε επίσης καλέσει την Χάρις να ηγηθεί των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης καθώς ένας αριθμός – ρεκόρ μεταναστών διέφυγε στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Ένα θέμα που οι Ρεπουμπλικανοί «χρεώνουν» στην κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο.
Η Κάμαλα Χάρις είναι γεννημένη στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, από μετανάστες γονείς. Η μητέρα της ινδικής καταγωγής και ο πατέρας της γεννημένος στην Τζαμάικα, χώρισαν όταν εκείνη ήταν 5 ετών και μεγάλωσε κυρίως με την ανύπαντρη μητέρα της, Shyamala Gopalan Harris, ερευνήτρια για τον καρκίνο και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα.
Μεγάλωσε με την ινδική κληρονομιά και έκανε ταξίδια στην Ινδία, ωστόσο η ίδια είχε πει ότι η μητέρα της υιοθέτησε τη μαύρη κουλτούρα του Όκλαντ, βάζοντας τις δύο κόρες της – την Καμάλα και τη μικρότερη αδερφή της Μάγια – μέσα σε αυτήν.
Οι διφυλετικές της ρίζες και η ανατροφή της δείχνουν ότι μπορεί να προσελκύσει πολλές αμερικανικές κοινότητες. Ιδίως σε εκείνα τα μέρη της χώρας που έχουν δει ραγδαίες δημογραφικές αλλαγές. Εκεί βλέπουν ένα σύμβολο φιλοδοξίας σε αυτήν.
Την εποχή που πέρασε στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ, την έχει περιγράψει ως μία από τις πιο διαμορφωτικές εμπειρίες της ζωής της.
Η Lita Rosario-Richardson γνώρισε την Κάμαλα Χάρις ενώ ήταν στο Χάουαρντ τη δεκαετία του 1980, όταν οι φοιτητές συγκεντρώνονταν στην περιοχή Γιαρντ της πανεπιστημιούπολης για να κάνουν παρέα και να συζητήσουν για την πολιτική, τη μόδα και τα διάφορα κουτσομπολιά. «Παρατήρησα ότι είχε μια έντονη αίσθηση επιχειρηματολογίας», είπε.
Η Κάμαλα όμως λειτουργεί επίσης με ευκολία σε κοινότητες κυρίως λευκών. Τα πρώτα της χρόνια περιελάμβαναν μια περίοδο πέντε ετών στον Καναδά, όταν η μητέρα της πήγε για διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο McGill. Η Κάμαλα Χάρις λέει ότι ήταν πάντα άνετη με την ταυτότητά της και περιγράφει τον εαυτό της ως «Αμερικανίδα».
Το 2019 είπε στην Washington Post ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να μπαίνουν σε καλούπια λόγω του χρώματος ή του υπόβαθρου τους: «Το θέμα μου ήταν: Είμαι αυτή που είμαι. Είμαι οκ με αυτό. Μπορεί να χρειαστεί να το καταλάβετε, αλλά είμαι καλά με αυτό», είπε.
Από πολύ νωρίς ξεχώρισε η εξυπνάδα και το χιούμορ της. Μάλιστα σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα social media της το 2020 μετά τη νίκη των εκλογών, μοιράζεται τα νέα της νίκης – με ένα πολύ εγκάρδιο γέλιο – με τον Τζο Μπάιντεν.
«Το κάναμε, το κάναμε Τζο. Θα είσαι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών!».
Το 2014, η τότε γερουσιαστής Κάμαλα Χάρις παντρεύτηκε τον δικηγόρο Νταγκ Έμχοφ και έγινε θετή μητέρα των δύο παιδιών του. Διακεκριμένος δικηγόρος και φανατικός λάτρης του γκολφ, ο 59χρονος Έμχοφ είναι ταυτόχρονα ο πρώτος εβραϊκής καταγωγής σύζυγος αντιπροέδρου και ίσως και προέδρου της χώρας στην ιστορία της Αμερικής.
Στηρίζει από την πρώτη στιγμή την Κάμαλα Χάρις και η υποστήριξή του αναμένεται να ενισχυθεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς η Χάρις επιδιώκει να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία και στη συνέχεια τη μάχη των εκλογών του Νοεμβρίου νικώντας τον Τραμπ.
Η ίδια έγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό Elle το 2019 σχετικά με την εμπειρία του να γίνεις θετή μητέρα.
«Όταν ο Νταγκ και εγώ παντρευτήκαμε, ο Κόουλ, η Έλλα και εγώ συμφωνήσαμε ότι δεν μας άρεσε ο όρος “μητριά”. Αντίθετα, βρήκαν το όνομα “Μομάλα”. Προφανώς από το mom και το Kamala».
Παρουσιάστηκαν ως η επιτομή της σύγχρονης αμερικανικής «μεικτής» οικογένειας, μια εικόνα που έβγαλαν προς τα έξω τα μέσα ενημέρωσης και μια εικόνα που απασχόλησε πολλές στήλες.
«Οι μαύρες γυναίκες θεωρούνται ως πολιτική δύναμη στη δημοκρατική πολιτική και στο Δημοκρατικό κόμμα», είχε σχολιάσει στο BBC η Nadia Brown, αναπληρώτρια καθηγήτρια των πολιτικών επιστημών και των αφροαμερικανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Purdue.
«Η νίκη της είναι ιστορική, αλλά δεν είναι μόνη της. Μοιράζεται με αμέτρητες μαύρες γυναίκες που έκαναν αυτή τη μέρα δυνατή».
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αποφύγει – προς το παρόν – να στηρίξει τη Χάρις, και για πολλούς είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσει να νικήσει τον Τραμπ, ούσα «αόρατη» όπως την αποκάλεσε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, Γερμανίδα οικονομολόγος και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μην γνωρίζοντας ότι το μικρόφωνό της ήταν ανοιχτό.
Και δεν είναι η μόνη. Σε ιδιωτικές τους συνομιλίες, χωρίς ανοιχτό μικρόφωνο, υπήρξαν και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Politico, που είχαν ασχοληθεί με το διπλωματικό στυλ της Κάμαλα Χάρις και επέκριναν τις ομιλίες της, υπενθυμίζοντας ότι είχε την τάση να διαβάζει ένα έτοιμο κείμενο με γλαφυρό τρόπο.
newsit.gr/MΑΡΓΑΡΙΤΑΑ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗ