Τα “μυστήρια” των Αμερικανικών εκλογών…
Του Θανάση Κ.
Η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ έχει καταλήξει σε πρωτοφανές θρίλερ!
Άλλοτε προηγείται η Κάμαλα Χάρρις. Άλλοτε παίρνει κεφάλι ο Τράμπ. Άλλοτε στις – κρίσιμες – αμφίρροπες Πολιτείες (swing States) που θα κρίνουν τις αναμέτρηση στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, φαίνεται να προηγείται ο Κάμαλα. Άλλοτε μοιάζει να κερδίζει έδαφος ο Τράμπ.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η εκλογική σύγκρουση είναι ήδη πολύ αμφίρροπη. Και εν μέρει αυτό ισχύει…
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα λοιπόν:
Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, το εκλογικό αποτέλεσμα ΔΕΝ θα κριθεί από τη «λαϊκή ψήφο» (popular vote) σε παν-αμερικάνικη κλίμακα, αλλά από το Κολλέγιο των Eκλεκτόρων. Όποιος υποψήφιος κερδίζει κάθε πολιτεία παίρνει το ΣΥΝΟΛΟ των εκλεκτόρων που της αντιστοιχούν (winner takes all) – ακόμα κι αν την κερδίσει με μια ψήφο διαφορά…
(Στον κανόνα αυτό υπάρχουν δύο πολύ μικρές εξαιρέσεις: δύο περιφέρειες – του Maine και της Nebraska – που αφορούν δύο μόνο εκλέκτορες. Σε σύνολο 538…)
Επειδή οι Δημοκρατικοί έχουν υψηλά ποσοστά στις πολυάνθρωπες μεγαλουπόλεις, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί και ο Τράμπ έχουν μεγάλη και συμπαγή επιρροή στην “ενδοχώρα”, αυτό σημαίνει ότι ο Τράμπ μπορεί να κερδίσει τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να πάρει την Προεδρία, ακόμα κι αν χάσει για λίγο την λαϊκή ψήφο (όπως έδειξε και το μοντέλο του Νate Silver, που κανείς πια δεν αμφισβητεί)…
— Πιο συγκεκριμένα: με ισοψηφία σε λαϊκή ψήφο, κερδίζει ο Τράμπ την Προεδρία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων.
— Με την Κάμαλα Χάρρις να προηγείται 1 μονάδα ή και 2 μονάδες ή και 2,5 μονάδες στη λαϊκή ψήφο, πάλι κερδίζει ο Τράμπ σε Εκλέκτορες.
— Για να κερδίσει η Κάμαλα σε εκλέκτορες, πρέπει να υπερέχει σε λαίκή ψήφο 3 με 3,5 μονάδες. Και πάνω…
Και βέβαια το πιο σημαντικό είναι ποιός κερδίζει τις κρίσιμες swing States:
Arizona (11 εκλέκτορες),
Georgia (16 εκλέκτορες),
North Carolina (16 εκλέκτορες),
Wisconsin (10 εκλέκτορες)
Μichigan (15 εκλέκτορες)
Και Pennsylvania (19 εκλέκτορες)
Δευτερευόντως θεωρούνται πλέον “κρίσιμες Πολιτείες”:
Η Νevada (8 εκλέκτορες)
Και η Virginia (13 εκλέκτορες).
— Το 2016 ο Τράμπ κέρδισε όλες τις Πολιτείες που εμφανίζονται σήμερα ως οι 6 πιο κρίσιμες, αλλά τις κέρδισε με διαφορές μικρότερες της μίας μονάδας. Και κέρδισε την Προεδρία με 306 εκλέκτορες έναντι 232 της Χίλαρυ Κλίντον τότε (παρ’ ό,τι ο Τράμπ υστερούσε σε λαϊκή ψήφο κατ΄2,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2016)…
— Το 2020 ο Τράμπ έχασε τις πέντε από τις 6 κρίσιμες Πολιτείες (πλην Νorth Carolina) με διαφορές που ήταν κάτω από 3 μονάδες – στις τρείς από τις έξη έχασε με λιγότερο από μια μονάδα διαφορά.
Τι λένε τα προγνωστικά λοιπόν;
Η εύκολη απάντηση είναι ότι προβλέπουν… τα πάντα!
* Να διευκρινίσουμε λοιπόν, οτι επειδή πάνω από 25 εταιρίες κάνουν δημοσκοπήσεις, υπάρχουν δύο «πλατφόρμες» που τα συγκεντρώνουν, προσπαθώντας να βγάλουν κάποιους μέσους όρους και κάποια συμπεράσματα από τις πολλαπλές και αλλεπάλληλες μετρήσεις. Η μία λέγεται 538 (από το σύνολο των εκλεκτόρων) και η άλλη RCP (Real Clear Politics).
H πιο συστηματική παρακολούθηση των δημοσκοπήσεων – συνολικά σε παναμερικανική βάση και αναλυτικά κατά Πολιτεία – γίνεται από την πλατφόρμα RCP…
Ποια είναι, λοιπόν, η εικόνα αυτή τη στιγμή; Και πού πάει το πράγμα;
* Πρώτον, ΟΛΕΣ οι εταιρίες – όλες ανεξαιρέτως – ΥΠΟτίμησαν την εκλογική δύναμη του Τράμπ – και συνολικά και ανά πολιτεία (εκτός από δύο Πολιτείες) – και στις εκλογές του 2016 και στις εκλογές του 2020!
Άρα και όταν ο Τράμπ κέρδισε την Προεδρία (όπως συνέβη το 2016) και όταν έχασε την Προεδρία (όπως συνέβη το 2020) και στις Πολιτείες που έχασε και στις Πολιτείες που κέρδισε, η δύναμη που κατέγραψε τελικά ήταν πολύ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ απ’ ό,τι του έδιναν ΟΛΕΣ οι μετρήσεις ως την τελευταία στιγμή.
Και αυτή η “μεροληψία” (bias) σε βάρος του Τράμπ από το 2016 ως το 2020 δεν μειώθηκε. Διατηρήθηκε!
* Δεύτερον, ΌΛΕΣ οι μετρήσεις που υπάρχουν σήμερα σε ΟΛΕΣ τις Πολιτείες – και εκεί που φέρεται βέβαιο ότι θα κερδίσει πλέον και εκεί που φέρεται βέβαιο ότι θα χάσει και – το σπουδαιότερο – εκεί που η αναμέτρηση μοιάζει πολύ “αμφίρροπη” – ο Τράμπ σήμερα φέρεται να έχει μεγαλύτερη δύναμη απ’ ό,τι το 2016 και το 2020…
* Τρίτον, τους τελευταίους δύο μήνες (δηλαδή από τη μέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρρις σε αντικατάσταση του Τράμπ), ο μέσος όρος των προβλέψεων για τη “λαϊκή ψήφο” ήταν υπέρ της Κάμαλα Χάρρις κατά 1,7 με 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Όπως είδαμε τέτοια “υπεροχή” της Χάρρις σε “λαϊκή ψήφο” είναι καλά νέα για τον… Τράμπ! Αφού για να κερδίσει η Χάρρις, πρέπει να πάρει κεφάλι σε λαϊκή ψήφο πάνω από 3-3,5 ποσοστιαίες μονάδες
Η Χίλαρυ με 2,1 μονάδες υπεροχή σε λαϊκή ψήφο ΕΧΑΣΕ την Προεδρία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων το 2016…
* Τέταρτον, υπάρχουν ωστόσο δημοσκοπικές εταιρίες που δίνουν ήδη από τώρα τον Τράμπ μπροστά ΚΑΙ σε λαϊκή ψήφο (πράγμα που προεξοφλεί πολύ μεγάλη νίκη του και στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων).
Ενώ υπάρχουν, ασφαλώς και εταιρίες που δίνουν πολύ μεγάλο προβάδισμα λαϊκής ψήφου στην Κάμαλα Χάρρις (4 με 6 μονάδες – προεξοφλώντας έτσι νίκη της και στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων)…
Με μια διαφορά ωστόσο: Οι εταιρίες που δίνουν σήμερα προβάδισμα στον Τράμπ (Atlas-Intel, Rasmussen) το 2020 είχαν πέσει πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα. Είχαν κι αυτές υποτιμήσει τον Τράμπ αλλά τον είχαν υποτιμήσει κατά λίγο…
Αντίθετα οι εταιρίες που δίνουν σήμερα (ή έδιναν μέχρι πριν λίγες μέρες) μεγάλο προβάδισμα “λαϊκής ψήφου” στην Κάμαλα Χάρρις ήταν αυτές ακριβώς που είχαν υποτιμήσει τον Τράμπ περισσότερο – και το 2016 και το 2020…΄
Για την ακρίβεια οι εταιρίες αυτές είναι η Ipsos, η ΜorningConsult και η Quinnipiac. Κατά σύμπτωση στην Ευρώπη προβάλλονται (και στην Ελλάδα αναφέρονται αποκλειστικά) τα αποτελέσματα των εταιριών αυτών που σήμερα δίνουν “άνετη νίκη” στην Κάμαλα Χάρρις και τις προηγούμενες χρονιές είχαν πέσει απελπιστικά ΕΞΩ σε βάρος του Τράμπ – και συνολικά και ανά Πολιτεία…
Περίεργα πράγματα, έτσι;
Ακόμα και μια από αυτές, η Quinnipiac, που έδινε μέχρι πριν λίγο τον Τράμπ να υστερεί 4-6 μονάδες, προχθές ξαφνικά βρήκε ότι ο Τράμπ προηγείται μία μονάδα!
Αυτό όμως, στην Ελλάδα προβλήθηκε ελάχιστα…
Άλλο περίεργο πράγμα.
* Πέμπτον, οι περισσότερες μετρήσεις πλέον – ακόμα κι εκείνες που μεροληπτούν χοντρά σε βάρος του Τράμπ – έχουν γυρίσει σήμερα υπέρ του στο Νότο (Georgia, Arizona, North Carolina). Πράγμα που σημαίνει ότι τη North Carolina δεν την χάνει πλέον, αλλά κερδίζει τη Georgia και την Αrizona. Τουλάχιστον,,,
Που σημαίνει καθαρό κέρδος 16+11 = 27 εκλέκτορες.
Είχε 232 εκλέκτορες, κερδίζει άλλους 27, φτάνει πλέον με μεγάλες πιθανότητες τους 257, ανεβαίνει παντού και χρειάζεται να κερδίσει άλλους 13 εκλέκτορες για να φτάσει τον μαγικό αριθμό των 270 και να πάρει την Προεδρία.
Κι υπάρχουν άλλες τρείς κρίσιμες Πολιτείες (τέσσερις, μαζί με τη Νεβάδα) όπου αυτή τη στιγμή η διαφορά των δύο υποψηφίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι ελάχιστη (κάτω απο μια μονάδα).
Ο Τράμπ αρκεί να κερδίσει δύο από τις τέσσερις – ή έστω τη μεγαλύτερη, την Pennsylvania με 19 εκλέκτορες – για να ξεπεράσει τους 270 εκλέκτορες και να κερδίσει την Προεδρία.
Αυτά με βάση τους επίσημους μέσους όρους των προβλέψεων απ’ όλες τις εταιρίες.
Αλλά αν συνυπολογίσουμε τη “μεροληψία” (bias) των μετρήσεων που γίνεται συστηματικά σε βάρος του απ’ όλους τους δημοσκόπους, ή αν λάβουμε υπ’ όψιν τις μετρήσεις όσων τον αδίκησαν λιγότερο τα προηγούμενα χρόνια κι έπεσαν πιο κοντά στο αποτέλεσμα, ο Τράμπ κερδίζει όχι δύο, αλλά τέσσερις ή πέντε από τις υπόλοιπες Πολιτείες. Και πλησιάζει ή ξεπερνά τους 300 εκλέκτορες…
* Έκτον, αυτό που λέμε συστημική “μεροληψία” (bias) σε βάρος του Τράμπ ΔΕΝ είναι αναγκαστικά – και σίγουρα δεν είναι πάντα – “συνομωσία” των δημοσκόπων εναντίον του! Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο λεγόμενο response bias, δηλαδή στην απροθυμία κάποιων ψηφοφόρων που τελικά ψηφίζουν Τράμπ, να το δηλώσουν προεκλογικά όταν ερωτώντα.
Φυσικά από κάποιες εταιρίες υπάρχει και πραγματική μεροληψία. Γιατί ΔΕΝ προσπαθούν ούτε να διορθώσουν τα προηγούμενα λάθη τους ούτε να “σταθμίσουν” τα δείγματά τους για να τα φέρουν πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Όσοι διορθώνουν το response bias βρίσκουν τον Τράμπ να προηγείται και σε “λαϊκή ψήφο” πλέον και να κερδίζει καθαρά στις περισσότερες Πολιτείες. Όσοι δεν διορθώνουν το response bias βρίσκουν το Τράμπ να χάνει τις κρίσιμες Πολιτείες αλλά σε λαϊκή ψήφο να… “κερδίζει” (Quinnipiac)!
Άλλα αντ’ άλλων.,,
* Έβδομον, υπάρχουν κι άλλες προσεγγιστικές προβλέψεις. Που εμφανίζονται πλέον καθαρή νίκη του Τράμπ!
Για παράδειγμα η μέτρηση της εταιρίας GallopPoll η οποία σχετίζει το πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι κάθε Κόμματος κάθε χρονιά, με το τελικό αποτέλεσμα της χρονιάς εκείνης:
— Το 2008 σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους το Δημοκρατικό Κόμμα υπερείχε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Και στις Προεδρικές εκλογές της χρονιάς εκείνης κέρδισε ο υποψήφιος του Κόμματος αυτού, Ομπάμα, με 7,2 μονάδες.
— Το 2012 οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος υπερείχαν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Και ο Δημοκρατικός Ομπάμα ξανακέρδισε με 3,9 μονάδες διαφορά…
— Το 2016 οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών υπερείχαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Στο εκλογικό αποτέλεσμα η υποψήφια των Δημοκρατικών υπερείχε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά αυτή την φορά κέρδισε ο αντίπαλος της, Ντόναλντ Τράμπ.
Και πάλι όμως οι “εγγεγραμμένοι” ήταν πολύ καλή προσέγγιση της “λαϊκής ψήφου”.
— Το 2020 το Δημοκρατικό Κόμμα υπερείχε σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Και κέρδισε τις Προεδρικές εκλογές της χρονιάς εκείνης (εκλέγοντας τον Μπάίντεν) με 4,5 μονάδες.
Οι “εγγεγραμμένοι” παραμένουν πολύ καλή προσέγγιση του τελικού αποτελέσματος σε λαϊκή ψήφο…
Τι συμβαίνει τώρα;
— Σήμερα, για ΠΡΩΤΗ φορά εδώ και δεκαετίες σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους υπερέχει καθαρά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με 3 ποσοστιαίες μονάδες…
Πράγμα που σημαίνει (αν μπορούμε να κάνουμε “προβολή” – projection – βάσει των προηγουμένων αναμετρήσεων) ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα κερδίσει τη λαϊκή ψήφο με 2,5 μονάδες! Και στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων θα ξεπεράσει τους 300…
— Να σημειωθεί ότι η Atlas-Intel, η “καλύτερη” δημοσκοπική εταιρία – αυτή δηλαδή που έπεσε πιο κοντά στα αποτελέσματα όλων των τελευταίων ετών – δίνει αυτή τη στιγμή προβάδισμα λαϊκής ψήφου στον Τράμπ επίσης κατά 3 μονάδες!
— Ενώ η Rasmussen, που είναι μια από τις καλύτερες βάσει των προηγουμένων μετρήσεων, δίνει στον Τράμπ υπεροχή λαϊκής ψήφου 2 ποσοστιαίες μονάδες.
— Και η Siena που είχε υποτιμήσει πολύ τον Τράμπ σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις, του δίνει τώρα κάτι μεταξύ ισοψηφίας ή υπεροχής μιας ποσοστιαίες μονάδας.
Να σημειωθεί ότι ακόμα και ισοψηφία με τη Χάρις, σημαίνει ότι ο Τράμπ κερδίζει σχεδόν όλες τις “κρίσιμες Πολιτείες” και την Προεδρία.
ΥΓ. Μέχρι προχθές σας έλεγαν ότι “σαρώνει” η Χάρρις – πράγμα που μάλλον δεν ισχύει.
Σας έλεγαν ότι “κερδίζει τους αναποφάσιστους μετά το debate”. Κι ότι τη βοήθησε πολύ η στήριξη της pop-τραγουδίστριας Taylor Swift…
Περιέργως, λίγες μέρες μετά απ’ όλα αυτά, η εικόνα στις δημοσκοπήσεις (ακόμα και μεταξύ κάποιων εταιριών που αβαντάρουν την Χάρρις) είναι ακριβώς αντίθετη!
Άσε που αντί να ανέβει η δημοφιλία της Χάρρις, λέγεται ότι έχασε “υποστηρικτές” η Taylor Swift.
Παλιοζωή και παλιοκοινωνία.