Στο πρωθυπουργικό γραφείο ετοιμάζονται πυρετωδώς πάνω στο πλάνο κατάλληλης αξιοποίησης τους ώστε να μην «χαθεί ούτε ένα ευρώ», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι το εθνικό προσχέδιο δράσης υπηρετεί δύο κατευθύνσεις: αφενός απαντά στα τρέχοντα ζητούμενα της συγκυρίας με κυρίαρχη την προστασία και την τόνωση της απασχόλησης και αφετέρου χαράσσει μια ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας σε ένα νέο, καινοτόμο, εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνολικά ποσά που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μετά από μία επίμονη διαπραγμάτευση που έκαναν τον περασμένο Ιούλιο ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του στις Βρυξέλλες, φτάνουν συνολικά τα 72 δισ. ευρώ, 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου 40 δισ. από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα διατεθούν μέσα από δράσεις του ΕΣΠΑ και όχι μόνο.
Στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι τα ποσά αυτά μπορούν να αποτελέσουν το κατάλληλο εργαλείο για τη χώρα, προκειμένου να πετύχει τους αναπτυξιακούς στόχους από το 2022 και να δει την “επόμενη μέρα” με μεγαλύτερη αισιοδοξία και συγκεκριμένο προσανατολισμό.
Βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να επιτευχθεί μία δομική αναδιάρθρωση της εθνικής οικονομίας, ώστε να σπάσει ένας φαύλος κύκλος μειωμένης ανταγωνιστικότητας που υπήρξε για δεκαετίες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Ελλάδα.
Ετοιμάζονται ήδη εμβληματικά έργα υποδομών όπως ο οδικός άξονας Ε65, ο ΒΟΑΚ, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, αλλά και άλλα με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο που υπηρετούν την περιφερειακή ανάπτυξη, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, η πλήρης ψηφιοποίηση των λειτουργιών της ΑΑΔΕ, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες, σχεδιάζονται παράλληλα σημαντικές μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα όπως η χρηματοδότηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης και ένα νέο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης.